Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Το 2020 ανοίξαμε τον τουρισμό με 17 κρούσματα την ημέρα. Το 2021 με 2053...

 


Μπορεί επιδημία να υποχωρεί, όμως η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με το 2020 όταν ρίσκαρε και άνοιξε τα σύνορα της στους τουρίστες. Τι δείχνουν τα στοιχεία (INFOGRAPHIC)

 

γράφει ο Γιώργος Σακκάς

 

Ανοίγει τα σύνορά της στους τουρίστες η χώρα μας, με έκδηλο τον προβληματισμό στο σύνολο της κοινωνίας για το ρίσκο που λαμβάνει καθώς η επιδημία βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει καμία σχέση σήμερα με το 2020 καθώς πέρυσι τον Ιούνιο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ήταν μόλις 17 και άρα το πολύ να υπήρχαν συνολικά 200 ενεργά κρούσματα. Φέτος τα επιβεβαιωμένα σε ημερήσια βάση προσεγγίζουν τις 2500 και συνολικά υπάρχουν πάνω από 30.000.

  

Επιχειρώντας μία σύγκριση της περσινής περιόδου όταν ανακοινώθηκε το άνοιγμα του τουρισμού σε σχέση με φέτος, διαπιστώνεται μια δραματική διαφορά στους βασικούς επιδημιολογικούς δείκτες. Βέβαια τα σημεία στα οποία βασίζεται η Κυβέρνηση ώστε να επιχειρήσει το άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες είναι κυρίως τα εμβόλια θέτοντας όπως και άλλες δικλείδες ασφαλείας όπως τα τεστ που απαιτούνται.

 


  

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΕΙΚΤΩΝ 2020-2021

Αξίζει πάντως να δούμε αυτές τις μεγάλες διαφορές:

 

Τον Ιούνιο του 2020 όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη Σαντορίνη το άνοιγμα του τουρισμού, όπως αναφέρεται στην 4η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου covid-19 της Κυβερνητικής Επιτροπής και αφορούσε το διάστημα 3 -11 Ιουνίου, ο μέσος όρος κρουσμάτων την ημέρα ήταν μόλις 17. Αντίθετα σήμερα κατά μέσο όρο έχουμε περί τα 2500 νέα κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως.

Υπάρχει η δικαιολογία ότι τότε κάναμε κατά μέσο όρο 4000 τεστ την ημέρα ενώ πλέον πλησιάζουμε τις 60.000. Εδώ να σημειώσουμε ότι τότε δεν είχαμε το εργαλείο των rapid test. Με μια πρόχειρη αναλογία ακόμη και αν υπερδεκαπλασιάζαμε τους ελέγχους το πολύ να εντοπίζονταν 250 με 300 κρούσματα στην κοινότητα, ενώ τώρα σίγουρα τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 30.000.

Η θετικότητα δηλαδή το ποσοστό των τεστ που επιβεβαίωνε κρούσμα τότε ήταν 0,43% ενώ τώρα εξακολουθεί να είναι πάνω από 4%. Να επισημανθεί ο το ποσοστό θετικότητας και η δημιουργία χαρτών με βάση το δείκτη αυτό γίνεται αποκλειστικά για λόγους ταξιδιωτικούς όπως έχει επισημάνει και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και πως το βασικό ζητούμενο είναι τα τεστ.

Η διασπορά του ιού στην Επικράτεια τότε, μετά από το ιδιαίτερα σκληρό lockdown κατά την εκδήλωση του πρώτου κύματος την Άνοιξη του 2020, ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Μάλιστα η όποια επιθετικότητα είχε η επιδημία τότε, ανακόπηκε νωρίς και έτσι είχαμε προλάβει τα χειρότερα. Σήμερα ο ιός έχει εστίες σχεδόν σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες και καθημερινά βλέπουμε τον εντοπισμό του σε περισσότερες από 45-50 περιοχές.

Ακόμη και αν δε γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων το 2020 αφού δεν είχαμε σημαντικά αυξημένους ελέγχους, οι αντικειμενικοί σκληροί δείκτες της επιδημία, ήτοι οι διασωληνωμένοι και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καταδεικνύουν πόσο μειωμένη ήταν η παρουσία του ιού στη χώρα. Ειδικότερα:

- Ο μέσος όρος θανάτων το διάστημα 3-11/6/2020 ήταν 1! Μάλιστα με βάση το ΕΟΔΥ συνολικά το διάστημα εκείνο σημειώθηκαν μόλις 4 θάνατοι, αλλά είναι μη ρεαλιστικό να αναφέρουμε μέσο όρο θανάτων ...0,44. Σήμερα κατά μέσο όρο εξακολουθούμε να έχουμε 60 νέους θανάτους την ημέρα.

 

- Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία είχαν σχεδόν εκκενωθεί από βαριά περιστατικά covid-19 και στις ΜΕΘ τον περσινό Ιούνιο νοσηλεύονταν μόλις 12 άτομα, όταν σύμφωνα με πληροφορίες στις 13/5/2021, νοσηλεύονταν πάνω από 700 άτομα σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού.

 

Η χώρα επιχείρησε το περσινό άνοιγμα βασισμένη και στον χαμηλό δείκτη μεταδοτικότητας, το γνωστό σε όλους Rt. Έτσι πέρυσι αυτός ήταν πέρυσι στο 0,25 και φέτος στο 0,9. Μια απλοϊκή περιγραφή του δείκτη αυτού είναι σαν να λέμε ότι πέρυσι χρειάζονταν να έρθει ένα άνθρωπος σε επαφή με 4 κρούσματα ώστε να νοσήσει, ενώ φέτος με έναν. Το σημαντικό είναι να διατηρηθεί αρκετά χαμηλά από το 1.


ΤΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Η Κυβέρνηση θέτει ως σημαντικό όπλο προστασίας για ένα ασφαλές άνοιγμα τον εμβολιασμό. Όπως μάλιστα τόνισε την Τετάρτη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, σημείωσε ότι "Ο σημαντικότερος πυλώνας της στρατηγικής μας για να νικήσουμε τον ιό, δεν είναι παρά τα εμβόλια. Ο Υπουργός και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας. Είναι κρίσιμο ωστόσο να γνωρίζουμε ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να πετύχουμε τον πρώτο σημαντικό στόχο της Επιχείρησης «Ελευθερία»".

 

Σημείωσε ότι έως το τέλος Ιουνίου είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, περισσότεροι από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Να επισημάνουμε ότι ο στόχος αυτός πιθανότατα θα επιτευχθεί καθώς ήδη έχουμε πετύχει κάλυψη του πληθυσμού με μία τουλάχιστον δόση σε ποσοστό της τάξης του 25%.

 

Όμως πόσο λογικό είναι να μην έχει πετύχει μία χώρα τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 50% του πληθυσμού της και να ανοίγει δραστηριότητες. Το Ισραήλ άνοιξε με ποσοστό κάλυψη ιδιαίτερα υψηλότερο όπως και η Μεγάλη Βρετανία.

 

Επίσης ο κύριος Σκέρτσος προσπάθησε να δικαιολογήσει την αντίφαση, που αναφέραμε και προηγουμένως, για το πως ανοίγουμε τον τουρισμό ενώ έχουμε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Όπως είπε "Ακούω συχνά το ερώτημα: μα καλά, πέρυσι ανοίξαμε ότι είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο υψηλά; Διότι το 2021 δεν είναι το 2020. Έχοντας ζήσει ένα χρόνο πλέον με την πανδημία, γνωρίζουμε πολύ καλύτερα πώς να διαχειριστούμε τους κινδύνους και να προστατεύσουμε εμάς και τους αγαπημένους μας, χωρίς να λαμβάνουμε υπέρμετρα περιοριστικά μέτρα".

 

Και συμπλήρωσε:

 

"Πέρυσι, για παράδειγμα, δεν είχαμε εμβόλια, ενώ φέτος έχουμε."

"Πέρυσι με το ζόρι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας, ενώ φέτος υπερβαίνουμε τις 80.000 καθημερινά και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self-test σε εβδομαδιαία βάση."

"Πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά."

"Πέρυσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί εκατοντάδες κλίνες, απλές και κλίνες ΜΕΘ."

"Χάρη σε αυτούς τους παράγοντες, λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια και υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής προστασίας ξανά την οικονομία και τον τουρισμό μας."

Θα συμφωνήσουμε όντως ότι φέτος έχουμε εμβόλια ενώ πέρυσι δεν είχαμε αλλά αυτό δεν είναι πανάκεια αφού μόλις το 13% των πολιτών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Βέβαια υποδεχόμαστε τουρίστες με μια από τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα, να έχουν εμβολιαστεί και αυτό είναι σημαντικό. Το θέμα είναι όμως τι κάνουμε εμείς οι πολίτες στους οποίους πλέον επιτρέπεται η κινητικότητα και φυσικά δεν έχουμε θωρακιστεί.

 

Σχετικά με τα τεστ αυτό που ανέφερε ο κ. Σκέρτσος δεν ισχύει έτσι κι αλλιώς.

 

¨Όσον φορά στην ανοσία όντως φέτος υπάρχει σε ένα βαθμό είτε μέσο εμβολίων είτε μέσω της φυσικής ανοσίας λόγω νόσησης. Όμως πέρυσι δεν είχαμε μεταλλάξεις αλλά έναν σχετικά πιο ήπιο στη μετάδοσή του ιό. Ακόμη αναζητούμε να δούμε αν η υπάρχουσα ανοσία μπορεί να περιορίσει τη διασπορά των νέων στελεχών.

 

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε και στο ΕΣΥ και όντως έχουν τριπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ για covid. Όμως οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ πέρυσι όταν άνοιξε ο τουρισμός ήταν περισσότερες από φέτος! Δηλαδή πέρυσι τον Ιούνιο όπως είπαμε οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ήταν περίπου 300, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των ΜΕΘ covid, ενώ φέτος είναι περίπου 250.

 

Το ΕΣΥ ενισχύθηκε αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είναι και έντονα κουρασμένο μετά από το δεύτερο και το τρίτο κύμα, το οποίο μάλιστα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *