Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Για μια παλαιστινιακή σημαία: Οι παίκτες της Λέστερ και η "ενοχή" του Αμπράμοβιτς

 


Παρά τη φρενίτιδα ενθουσιασμού που επικρατούσε στο "Γουέμπλεϊ", οι Τσάουντρι και Φοφανά επιχείρησαν να δείξουν την υποστήριξή τους στον λαό της Παλαιστίνης.


γράφει ο Χρήστος Δεμέτης

 

Η Λέστερ ζει το δικό της ποδοσφαιρικό θαύμα. Πέντε χρόνια μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος που ήρθε "κόντρα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο" των μυθικών συμβολαίων και των τεράστιων χορηγιών, το βράδυ του Σαββάτου κατέκτησε και το κύπελλο Αγγλίας απένταντι στη φιναλίστ του Champions League, Τσέλσι. Οι "αλεπούδες" φτιάχνουν βήμα το βήμα τη δική τους όμορφη ιστορία και μέσα από αυτή βγάζουν μικρά όμορφα "κεφάλαια".

  

Ένα τέτοιο κεφάλαιο γράφτηκε το βράδυ του Σαββάτου, μετά την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, όταν οι νεαροί παίκτες της Λέστερ, Χάμζα Τσάουντρι και Ουέσλι Φοφανά, σήκωσαν σημαία της Παλαιστίνης με την οποία συνόδευσαν τα επινήκειά τους, προσπαθώντας να στείλουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα εναντίον των βομβαρδισμών.

 

Ο Χάμζα Τσάουντρι είναι Άγγλος, μπαγκλαντεσιανής καταγωγής. Ο συμπαίκτης του Ουέσλι Φοφανά είναι Γάλλος. Η αλληλεγγύη όμως δεν γνωρίζει σύνορα, χρώματα και εθνικότητες. Για την πράξη τους αυτή μάλιστα, τους ευχαρίστησε και ο άτυπος Παλαιστίνιος πρέσβης στο Λονδίνο Husam Zomlot, μεταφέροντας την ευγνωμοσύνη του από ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό που δοκιμάζεται ξανά αυτές τις τελευταίες ημέρες.

  


Στον αντίποδα είναι φυσικά ο πρόεδρος της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, οι εταιρείες του οποίου φέρονται να έχουν δωρίσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε αμφιλεγόμενο ίδρυμα Εβραίων εποίκων που έχει κατηγορηθεί για τον εκτοπισμό πολλών οικογενειών Παλαιστίνιων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η πληροφορία είχε βγει πέρυσι στη δημοσιότητα από διαρροή εγγραφών που έχουν περιέλθει σε γνώση της Αραβικής Υπηρεσίας του BBC.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αραβική Υπηρεσία του BBC τέσσερις εταιρείες, τις οποίες κατέχει ή ελέγχει ο Αμπράμοβιτς με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, φέρονται να έχουν χρηματοδοτήσει με ποσό μεγαλύτερο των 100 εκ. λιρών το ίδρυμα Ελάντ, το οποίο στηρίζει τη δημιουργία εβραϊκών οικισμών στην παλαιστινιακή περιοχή Σιλουάν, στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Το "σήμα" για προώθηση των εποικισμών είχε δοθεί άλλωστε και από την ίδια την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

 

Μη ξεχνάμε άλλωστε πως λόγω των εποικισμών αυτών ξεκίνησε η νέα κρίση στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά τη δράση των εθνικιστών υπερορθόδοξων ισραηλινών.

 

Την εποχή του αθλητικού "no politica" λοιπόν, οι δύο παίκτες της Λέστερ επέλεξαν να πάρουν θέση προς τη σωστή πλευρά της ιστορίας, μακριά από τα συμφέροντα που πρεσβεύουν οι κεφαλαιούχοι ιδιοκτήτες των ομάδων της Premier League, αλλά και μακριά από εθνικές "γραμμές" και χρώματα. Και η πράξη τους αυτή, δείχνει τη δυναμική που έχει ακόμη και θα έχει για πάντα το ποδόσφαιρο, μέσα από τα σχόλια που προκάλεσε. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναρτήσεων που συνόδευσαν την είδηση στα social media, ήταν άλλωστε θετική. Αποθεωτική, θα έλεγε κανείς.

   


 Μακριά από κάθε εθνικισμό, αντισημιτισμό, ή δόγμα μίσους, η σημαία της Παλαιστίνης με το χαμόγελο των επαγγελματιών παικτών να τη συνοδεύει, στέλνει ένα μήνυμα ανθρωπισμού προς τα έξω, και τίποτα λιγότερο από αυτό. Αυτό που λέει ως εικόνα, είναι "ακούστε αυτό τον λαό", μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει εκεί κάτω, "νοιαστείτε" ως δυτική κοινωνία για το μέλλον των παιδιών που μεγαλώνουν ανάμεσα σε χαλάσματα και βόμβες με τις οικογένειές τους να χάνουν τα σπίτια τους. Ήξεραν τι έκαναν οι δύο παίκτες και διάλεξαν την κατάλληλη στιγμή για να το κάνουν. Η σημαία σηκώθηκε την ώρα που τα δυτικά media, "στόχευαν" ξανά τη Λέστερ. Τους ανάγκασαν να τους "στοχεύσουν" με τους φακούς τους, μέσα από τη ποδοσφαιρική τους υπέρβαση, και πήγαν την υπέρβαση ένα βήμα παραπέρα.

 

Να σημειώσουμε εδώ πως ο Χάμζα Τσάουντρι έχει επιλεχθεί από τη FIFA ως "πρέσβης για τις μελλοντικές γενιές", όντας ένας από τους ελάχιστους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ασιατικής καταγωγής που αγωνίζεται στις μεγάλες κατηγορίες των βρετανικών γηπέδων. Στα πλαίσια αυτά κυκλοφόρησε και το κόμικ "Hamza: My story", που εκδίδεται από την ίδια τη διοργανώτρια αρχή της Premier League σε συνεργασία με την οργάνωση για την καταπολέμηση του ρατσισμού, Show Racism the Red Card.

     

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *