Απλές αλήθειες υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας χθες, στη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, και ανέλαβε σαφείς δεσμεύσεις. Στα χρόνια του Μνημονίου, όχι μόνον η κοινωνία υφίσταται τις καταστροφικές επιπτώσεις της ακραίας λιτότητας, αλλά και η χώρα έχει βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο υπερδανεισμού, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να εκτοξεύεται και να μην είναι βιώσιμο...
Ο υπερδανεισμός έχει ταξικές όψεις. Τα χρήματα δεν κατευθύνονται για την ικανοποίηση ζωτικών κοινωνικών αναγκών, αλλά για την αποπληρωμή των δανειστών. Από τα 219 δισ. ευρώ που δανειστήκαμε τα χρόνια του Μνημονίου, μόνον τα 7,8 δισ. ευρώ αξιοποιήθηκαν για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.
Με αυτή τη σύνθεση του χρέους είναι αδύνατη οποιαδήποτε ανάπτυξη. Γι' αυτό χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με πυλώνες τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και το "πάγωμα" των τόκων τουλάχιστον για τη διανυόμενη τετραετία. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2013-2016 πρόκειται να καταβληθούν 25 δισ. ευρώ για τόκους. Εάν τα χρήματα αυτά αξιοποιηθούν για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, τότε η χώρα μπορεί να ελπίζει στη σταδιακή ανόρθωσή της. Ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει, δηλαδή, την ανάγκη να θεσπιστεί "ρήτρα ανάπτυξης" για την αποπληρωμή όσου χρέους απομείνει μετά το κούρεμα.
Κι αν δεν συμφωνήσουν σε μια τέτοια διαπραγμάτευση οι πιστωτές, δηλαδή οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις; Είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση δεν θα λήξει αμέσως. Θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα κάποιων μηνών. Σ' αυτό το διάστημα, πολύ περισσότερο αν απειληθεί διακοπή της χρηματοδότησης της οικονομίας, είναι ηθικό και πολιτικά αποτελεσματικό η κυβέρνηση της Αριστεράς να μην ξεπληρώσει το χρέος, αλλά να βάλει προτεραιότητα την ικανοποίηση των συλλογικών κοινωνικών αναγκών. Δεν πρόκειται για επιλογή μονομερούς παύσης πληρωμών, αλλά για στοιχειώδη απάντηση στο ενδεχόμενο η τρόικα να διακόψει τη χρηματοδότηση για να εκβιάσει τη χώρα.
Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή τη δέσμευση αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο υπερχρέωσης - χρέους και να ανοίξει χαραμάδα στην ανάπτυξη.
Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος, ούτε η κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι κυβέρνηση Αναστασιάδη. Σε μια ασταθή ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όταν η ύφεση χτυπάει ακόμη και τη Γαλλία, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα σταθμίσουν με περισσότερη λογική τους συστημικούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει ο τσαμπουκάς τους απέναντι στην Ελλάδα. Επίσης η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα θα αποτελέσει μήνυμα και θα κινητοποιήσει την αλληλεγγύη εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, αρχής γενομένης από τον ευρωπαϊκό Νότο.
Αντί, λοιπόν, το Διευθυντήριο της Ευρωζώνης να σκέφτεται πώς να οδηγήσει τη χώρα σε "ξαφνικό θάνατο", ας γνωρίζει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα εννοεί όσα λέει για διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές. Και θα επιδιώξει να διασφαλίσει την ενεργό λαϊκή συμμετοχή, προκειμένου το εσωτερικό μέτωπο να αποδειχθεί ισχυρότερο των πιθανών διεθνών εκβιασμών. Το προσκλητήριο χθες του Αλέξη Τσίπρα για τη δημοκρατική αφύπνιση της κοινωνίας και τη συμπόρευση των κοινωνικών δυνάμεων κατά του Μνημονίου αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου