Η κυβέρνηση «κρατάει καθυστέρηση» για τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων και προσπαθεί να κλείσει συμφωνία στα δημοσιονομικά και φορολογικά, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ από το Εurogroup της Δευτέρας
→Το οικονομικό επιτελείο παραμένει σταθερό στη φορολόγηση του επιδόματος ανεργίας, στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ενοικίων και στην κατάργηση των αποδείξεων
Του Μάριου Χριστοδούλου
Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνησης να προσπαθεί να «αγοράσει» χρόνο στο επίμαχο ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων και να κλείσει συμφωνία, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ από το Εurogroup της Δευτέρας. Το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να κάμψει τις ισχυρές αντιστάσεις των δανειστών και για το άλλο «καυτό» ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, που -κατά την τρόικα- ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Κρυφές επιβαρύνσεις
Το δέλεαρ που έριξε η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά τις κρυφές επιβαρύνσεις που ενσωμάτωσε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τις οποίες μια ημέρα μετά, χθες, το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να μαζέψει μετά τις έντονες αντιδράσεις. Πρόκειται για την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση του φόρου σε μισθούς και συντάξεις, την αύξηση της προκαταβολής φόρου για Ο.Ε. και Ε.Ε. στο 80% από 55% και τον νέο συντελεστή φορολόγησης αποζημιώσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Στο τελικό κείμενο του Κώδικα που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα -ενδεχομένως μαζί με το πολυνομοσχέδιο- δεν θα υπάρχουν αυτές οι παγίδες, που σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άρχισαν να διορθώνονται.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στελέχη του υπουργείου χρέωναν στον «δαίμονα του τυπογραφείου» την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αποζημιώσεων διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει στο 20%.
Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο παραμένει σταθερό στη φορολόγηση του επιδόματος ανεργίας αν υπάρχουν και άλλα εισοδήματα πέραν των 10.000 ευρώ, την αύξηση στο 11% από 10% του συντελεστή φορολόγησης ενοικίων έως 12.000 ευρώ και την κατάργηση των αποδείξεων.
Με το τέχνασμα των επιβαρύνσεων του Κώδικα η κυβέρνηση επιχείρησε να αποφύγει την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων και να ικανοποιήσει τους δανειστές, οι οποίοι απειλούν με «πάγωμα» της χρηματοδότησης, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο. Κορυφαία πηγή του υπουργείου δήλωνε ότι «δεν θα κλείσει η συμφωνία αν δεν κλείσει το θέμα του Δημοσίου» που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των διαπραγματεύσεων.
Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα έχουν σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί όλη η ατζέντα των εκκρεμοτήτων.
Και χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, πριν από τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, προηγήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς που χειρίζονται τα προαπαιτούμενα. Από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα πέρασαν ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωναν μετά τη σύσκεψη ότι οι προτεινόμενες προς την τρόικα αλλαγές δεν αποτελούν πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου, αλλά συμφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο.
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Νίκης μετέβη ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι δεν τίθεται θέμα «lock out» (ανταπεργίας), λέγοντας χαρακτηριστικά «Το ξεκόψαμε από την αρχή», ενώ διευκρίνιζαν ότι η επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ, όπως ζητά η τρόικα, είναι «δημοσιονομικό και το χειρίζεται ο κ. Στουρνάρας».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου