Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Λαμογιστάν... τέλος!


Του Γιώργου Κυρίτση*
Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή που κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα φορολογήσει τον μεγάλο πλούτο, μέχρι να πέσουν πέντε επάνω του να τον φάνε ουρλιάζοντας “πείτε μας πού τοποθετείτε τον μεγάλο πλούτο”, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας νέος ακριβέστερος ορισμός του dt. Σήμερα που η τεχνολογία έχει αφήσει πίσω της την αναλογική εποχή, η ταχύτητα με την οποία πάλλονται οι φωνητικές χορδές και τεντώνονται οι φλέβες στο λαιμό των αγανακτισμένων από μια τέτοια ανήκουστη θέση μπορεί πλέον να καταγραφεί από τα ευαίσθητα επιστημονικά όργανα, αυτά που ανίχνευσαν το ίδιο το σωματίδιο του Χιγκς.
Φυσικά, οι “ερωτώντες” δεν εκφράζουν ειλικρινή απορία αλλά ιερή αγανάκτηση. Βλέπετε, το να πληρώσουν οι φτωχοί τα γαμησιάτικα των πλουσίων ήταν και παραμένει το βασικό μέλημα των πολιτικών τους εκπροσώπων που κυβερνούν τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Εάν αφηνόταν χρόνος στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν απλώς να υπενθυμίσουν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει βάλει τον πήχη του πλούτου στις 42.000 ευρώ με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και από το πρώτο τετραγωνικό ακίνητης περιουσίας, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα γκράβαρο χωρίς πραγματική αξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα θέματα είναι πιο κιμπάρης από τη συγκυβέρνηση. ..
Τη φιλοσοφία της κυβέρνησης είχε εκφράσει μέσα στην αγαθότητα ή τον κυνισμό του ο Γιάννης Στουρνάρας. “Θα φορολογηθούν όλοι” είχε πει “για να πληρώσουν όλοι λιγότερα”, κλωτσώντας επιδεικτικά στα μούτρα μέχρι να ματώσει την έννοια της προοδευτικής φορολόγησης. Για να μην αναγκαστούν δηλαδή να σπάσουν κάνα ομόλογο ή να φέρουν κάνα ελβετικό φράγκο πίσω στην Ελλάδα οι πλούσιοι, θα πρέπει να πληρώσουν οι φτωχοί, οι άνεργοι, αυτοί που ήδη πληρώνουν και πάντα πλήρωναν τον λογαριασμό.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η ελληνική αστική τάξη, η υποτιθέμενη ελίτ, είναι λούμπεν και στερείται πατριωτισμού. Τυλίγονται τη γαλανόλευκη αλλά με τα λεφτά τους δεν παίζουν. Δεν χρειαζόταν να μας το πουν κατάμουτρα η Λαγκάρντ κι ο Σόιμπλε. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, πούλησε τη γαλακτοβιομηχανία του, έστειλε τα λεφτά στην Ελβετία και το παίζει μαικήνας των Τεχνών και των Γραμμάτων. Ο Κόκα Κόλας, έστειλε τα εργοστάσια στη Βουλγαρία και τη φορολογική έδρα στο Λουξεμβούργο εκεί που ο κ. Γιούνκερ φιλοξενεί όλους τους φοροφυγάδες με τιμές αρχηγoύ κράτους και με όλα τα κομφόρ. Ο άλλος μας φόρτωσε το σαπάκι που λέγεται eurobank να το ανακεφαλαιοποιήσουμε αλλά τα λεφτά για να αποκτήσει κοψοχρονιά το Ελληνικό τα βρήκε. Ο τραπεζίτης-περιπτεράς απέκτησε την Αγροτική Τράπεζα κι έγινε συστημικός, κάτι σαν να αγοράζει ο Ατρόμητος τη Manchester United... Ο Κουροπαλάτης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά αποκαλούν δημοσίως “ιτς άδερ” “δολοφόνο”, “έμπορο ηρωίνης” και “λαθρέμπορο” και ουδείς ασχολείται. Η δυναστεία των ορεσίβιων εφοπλιστών και πετρελαιάδων από τη λεβεντογέννα Κρήτη που διαθέτει Ι.Χ. κανάλια, υπουργούς και κόμματα νομίζει ότι θα γίνεται πάντα το δικό της. Ο Μr. Eθνικοί Δρόμοι αποζημιώνεται για διαφυγόντα κέρδη από τα διόδια που δεν έχουν πλέον κίνηση. Κανένας άλλος άνθρωπος που να έχει μαγαζί ή μικρή επιχείρηση δεν αποζημιώθηκε επειδή έπεσε η δουλειά λόγω κρίσης. Τα golden boys που έφαγαν τα λεφτά του κόσμου -250 εκατομμύρια πληρωμένα χαράτσια της ΔΕΗ- με δικηγόρο πριν τον Βορίδη τώρα τον Μπαλτάκο, έκαναν το πάρτι της χρονιάς στη Μύκονο. Χρωστάνε όλοι τα μαλλιοκέφαλά τους στο δημόσιο και δεν πληρώνουν φράγκο γιατί έτσι γουστάρουν. Γι' αυτό δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή, γιατί κυβερνούν οι φοροφυγάδες.
Μπορεί να είναι λούμπεν αλλά δεν είναι χαζοί, ξέρουν να κρύβουν τα λεφτά τους. Και η καλύτερη καβάτζα για τα χρήματα των πλουσίων δεν είναι ούτε η Ελβετία ούτε οι off shore, είναι να τα κρύβουν μέσα στα χρήματα των κανονικών ανθρώπων. Αυτό που λένε είναι ότι “Άν μου κουρέψεις το δικό μου ομόλογο θα πάρω μαζί κι εκείνο των ασφαλιστικών ταμείων”. Αν τολμήσει δε κανείς να μιλήσει για πάταξη της φοροδιαφυγής, τα μόνα παραδείγματα τα οποία θα προβάλουν τα κανάλια τους θα είναι “ένας αλουμινάς στο Μενίδι που δεν έκοβε ΦΠΑ” κι ένας “υδραυλικός που έφτιαξε το καζανάκι και δεν έδωσε απόδειξη”. Φυσικά υπάρχει στην Ελλάδα πρόβλημα φορολογικής συνείδησης και είναι σοβαρό αλλά το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι.
Οι μέρες της αφθονίας τους, όμως, είναι πλέον μετρημένες, όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και προσαρμογής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο (η Ελλάδα είναι ουραγός στους άμεσους και πρωταθλήτρια στους έμμεσους φόρους) αλλά και γιατί δεν γίνεται αλλιώς...
Επειδή όμως πρέπει να απαντηθεί και το περιβόητο “Πού θα βρείτε τα λεφτά;”, απαντάμε “Θα τα πάρουμε από τους πλούσιους, θα πάρουμε πίσω τα κλεμμένα.”
Θα γυρίσει ο τροχός, το υπόλοιπο το ξέρετε...
- Καλή χρονιά!
- Φτου ξελευτερία για όλους!
*Ο Γιώργος Κυρίτσης είναι δημοσιογράφος της Αυγής και του Ρ/Σ Στο Κόκκινο.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Ο καλικάντζαρος Αντώνης και ο καλικάντζαρος Βαγγέλης


Του Κώστα Βαξεβάνη
Βγαίνουν λέει τέτοιες μέρες οι καλικάντζαροι στη γη. Δεν ξέρω αν έχουν ονόματα οι καλικάντζαροι, αλλά ας πούμε πως έναν τον λένε Αντώνη και τον άλλο Βαγγέλη. Όλο το χρόνο είναι χωμένοι στα βάθη της γης και σύμφωνα με την παράδοση πριονίζουν το δέντρο που τη στηρίζει. Κόβει από τη μία η Αντώνης, κόβει από την άλλη ο Βαγγέλης. Μεγάλη καταστροφή. Σχεδόν έχουν ολοκληρώσει τη ζημιά, όταν αποφασίζουν για λίγο να βγουν από τα έγκατα στην επιφάνεια.
Τριγυρνάνε στα σοκάκια, στα γεφύρια, στους δρόμους και τα αεροδρόμια που έφτιαξε ο Μπόμπολας, και αγριεύουν τον κόσμο. Οι άνθρωποι φοβούνται μην τυχόν και συναντήσουν όλα τα κακά που ακούνε πως φέρνουν μαζί τους οι καλικάντζαροι. Για κάποιο λόγο δεν φοβούνται την περίοδο που στα έγκατα της γης την καταστρέφουν γιατί δεν τους βλέπουν, αλλά την περίοδο που πάνω στη γη σπέρνουν τον φόβο. Στην πραγματικότητα τον φόβο για τον φόβο που μπορεί να νοιώσουν.
Οι άνθρωποι έχουν μάθει να φοβούνται περισσότερο αυτό που μπορεί να συμβεί από το κακό που τους έχει συμβεί. Όσο πιο αόριστος είναι ο φόβος, όσο πιο αδικαιολόγητος, τόσο μεγαλύτερος. Έτσι φοβούνται τον καλικάντζαρο Αντώνη και τον καλικάντζαρο Βαγγέλη.
Οι καλικάντζαροι το ξέρουν αυτό και όσο καιρό είναι στη γη καταφέρνουν να κάνουν τον κόσμο να φοβάται γενικά. Και έτσι να ξεχνάει πως αυτό που πρέπει να φοβάται δεν είναι όσα κάνουν οι καλικάντζαροι στην επιφάνεια, αλλά στο βάθος, στα έγκατα όπου προσπαθούν να καταστρέψουν τα πάντα, τη βάση της ζωής.
Αλλά αργά ή γρήγορα οι καλικάντζαροι φεύγουν, όσο φόβο και αν σκορπίσουν.
Η παράδοση λέει πως φεύγουν στις 6 Ιανουαρίου. Φέτος ακούγεται πως θα φύγουν μερικές μέρες αργότερα, αλλά θα φύγουν. Στις 25 Ιανουαρίου.

2015: Χρονιά κρίσης και ελπίδας


Αν η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος μπορούσε να προβλέψει τα μελλούμενα, η χρονιά που έρχεται θα αποτελέσει επιστροφή σε ένα σκοτεινό μέλλον. Όχι βέβαια γιατί το 2015 ήταν η χρονιά στην οποία διαδραματιζόταν η ταινία επιστημονικής φαντασίας «Επιστροφή στο Μέλλον ΙΙ», αλλά γιατί οι παραγωγές που θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες περιγράφουν ένα δυστοπικό αύριο. Το περίφημο CSI επιστρέφει ως CSI Cyber με την αστυνομία να στήνει μηχανισμούς ελέγχου και στο διαδίκτυο ενώ την επανεμφάνισή τους κάνουν και οι «24 ώρες» – η τηλεοπτική σειρά με τον Κίφερ Σάδερλαντ που δικαιολογούσε τα βασανιστήρια της CIA και του Πενταγώνου στα χρόνια του Τζορτζ Μπους και του Ντικ Τσένι. Ο Κέβιν Σπέισι σε ρόλο μακιαβελικού προέδρου των ΗΠΑ θα διοικεί τον κόσμο από την σειρά House of Cards ενώ η νέα αμερικανο-ισραηλινή παραγωγή με τίτλο ο Τύραννος (από τους δημιουργούς του ιλαμοφοβικού Homeland) αναμένεται να σπείρει το μίσος απέναντι στον αραβικό κόσμο.
Η Αμερικανική αυτοκρατορία φαίνεται να ετοιμάζεται για μια νέα σταυροφορία εντός και εκτός των συνόρων τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται θεσμικά πλέον στα όρια της δικτατορίας και της δημοκρατίας ενισχύοντας όχι μόνο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς των κρατών μελών και παραβιάζοντας συντάγματα και νόμους αλλά εκθρέφοντας και μια νέα άκρα δεξιά.
Μήπως λοιπόν να τα παρατήσουμε όλα και να τρέξουμε να κρυφτούμε; Ακριβώς το αντίθετο. Το 2015 θα είναι μια ακόμη χρονιά δομικής κρίσης του κυρίαρχου συστήματος προσφέροντας σε λαϊκά στρώματα δυνατότητες ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής. Η ταχύτητα απομάκρυνση ακόμη και από τους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας δεν είναι δείγμα ισχύος των κυβερνόντων αλλά σημάδι απόγνωσης.
Σε αρκετές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αργεντινή μέχρι το Ισραήλ και από την Βρετανία μέχρι την Πορτογαλία θα υπάρξουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα αποτελέσουν αφορμές ιδεολογικής πάλης και αμφισβήτησης. Όσοι όμως εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε αυτές θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της χρονιάς που έρχεται.
Εκλογές λοιπόν που δεν θα αλλάξουν τα πράγματα – από μόνες τους – νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και την Ασία και συνέχιση της οικονομικής κρίσης για τους πολλούς και του πλουτισμού για τους λίγους αναμένεται να χαρακτηρίσουν το 2015
Στη γηραιά ήπειρο, η ευρωζώνη θα συνεχίσει να προκαλεί ελλείματα και χρέη στις περιφερειακές οικονομίες της ΕΕ προσφέροντας πλεονάσματα στο Βερολίνο. Με εξαίρεση το λαϊκό παράγοντα τίποτα δεν αναμένεται να διακόψει το μεγάλο φαγοπότι που εξασφαλίζει η ένωση για τις οικονομικές ελίτ αν και η απόφαση του Λουξεμβούργου να δημοσιοποιεί από 1η Ιανουαρίου στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων στο έδαφός του ίσως αναταράξει για λίγο τους οικονομικούς παραδείσους στο εσωτερικό της ΕΕ. Η σχετική απόφαση, που ελήφθη ύστερα από πιέσεις του Βερολίνου, εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Γερμανίας να αποκτήσει τον ολοκληρωτικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης – προσπάθεια που ξεκίνησε με την γερμανική επίθεση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
Τα «γουρούνια» της ευρωζώνης (PIGS) κινούνται μαζικά προς τις κάλπες καθώς εκτός από τις διαφαινόμενες εκλογές στην Ελλάδα η Ισπανοί ψηφοφόροι θα περάσουν πίσω από το παραβάν είτε στα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου του 2015. Τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα φυσικά στην πορεία του Podemos το οποίο θα κληθεί να αποδείξει (όπως λέει και το όνομά του) ότι «μπορεί» να επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις του 2014 που το έφερναν ακόμη και πρώτο με ποσοστό 27.7%. Το πρόβλημα είναι ότι ένας χρόνος ισοδυναμεί με έναν αιώνα για τις μετεωρικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και αν το κόμμα συνεχίσει στο δρόμο της συντηρητικοποίησης που ακολουθεί σήμερα μπορεί να μην είναι αναγνωρίσιμο μέχρι το φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς.
Κάλπες θα στηθούν όμως και στην Πορτογαλία από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Παρά το γεγονός ότι οι Πορτογάλοι κατάφεραν να στείλουν έστω και λίγα 24ωρα στη φυλακή τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, για ξέπλυμα χρήματος και φορολογικές απάτες, το εκλογικό σκηνικό δεν φαντάζει τόσο ανατρεπτικό. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός θα διεκδικήσει τη διατήρησή του στην εξουσία απέναντι στο νέο επικεφαλής των σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα.
Το βέβαιο είναι ότι οι εκλογές που προγραμματίζονται ή αναμένονται στη Μεσόγειο δεν προοιωνίζονται δυναμική αμφισβήτηση (πόσο μάλλον έξοδο) από την ευρωζώνη αφήνοντας τα σκήπτρα του ευρωσκεπτικισμού στην ακροδεξιά Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, τον Φάρατζ στην Αγγλία και σε «προσωπικότητες» όπως ο Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία. Να σημειωθεί ότι η παράταξη του ακροδεξιού Νάιτζελ Φάρατζ θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Μεγάλη Βρετανία το αργότερο μέχρι τις 7 Μαίου.
Ήδη από την 1 Ιανουαρίου η ευρωζώνη θα «καταπιεί» την οικονομία και της Λιθουανίας, η οποία θα μετατραπεί στο 19ο μέλος μιας νομισματικής ένωσης την οποία ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν συνεχίζει να αποκαλεί «ζουρλομανδύα».
Παράλληλα η Λιθουανία θα παίζει όμως και το παιχνίδια της Ουάσιγκτον μετατρέποντας τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας σε δορυφόρους της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Το 2015 θα ξεκινήσουν οι πρώτες ασκήσεις μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης 4.500 στρατιωτών από την Πολωνία, την Ουκρανία και φυσικά τη Λιθουανία. Αποτελεί ειρωνεία της τύχης ότι η σχετική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υπογράφηκε στη… Βαρσοβία και ως μοναδικό στόχο έχει να επιτρέπει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Εάν λόγου χάρη η συγκεκριμένη πολυεθνική δύναμη (στην οποία συμμετέχουν δυο μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας) απειληθεί σε ουκρανικό έδαφος (που δεν είναι μέλος της συμμαχίας) οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα έχουν το «δικαίωμα» να παρέμβουν. Η τουλάχιστον αυτό θα ισχυριστούν.
Στην Ουκρανία η Ουάσινγκτον θα συνεχίζει να πυροδοτεί εντάσεις με τους Ρωσόφονους των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, ωθώντας και την Ευρώπη σε ακόμη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Μόσχα και κατ’ επέκταση σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τα αμερικανόφιλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Περσικού Κόλπου.
Η Ρωσία θα απαντήσει στις συνεχείς απειλές και πιέσεις της Δύσης στρεφόμενη ακόμη περισσότερο προς ανατολάς. Μέσα στο 2015 αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες των δυο συμφωνιών ενεργειακής συνεργασίας για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου ενώ η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του δολαρίου στις διμερείς εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών. Πεκίνο και Μόσχα θα συνεχίσουν να προβάλλουν ανοιχτά τη νέα τους συνεργασία γνωρίζοντας όμως ότι σε βάθος χρόνου τα συμφέροντά τους στην ανατολική Ασία είναι αντικρουόμενα και συνεπώς εισέρχονται σταδιακά σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, όπου οι επιτυχίες της μίας χώρας καταγράφονται σαν αποτυχίες της άλλης.
Από την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς θα ιδρυθεί και επισήμως η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία εκτός από τη Ρωσία θα περιλαμβάνει στο σκληρό της πυρήνα τις όχι και τόσο δημοκρατικές κυβερνήσεις της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Αρμενίας. Το Κιργιστάν και το Τατζισκιστάν αναμένεται να είναι τα επόμενα μέλη της ένωσης.
Στη Μέση Ανατολή οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, που έχουν εξαγγελθεί για τις 17 Μαρτίου θα αποτελέσουν πηγή έντασης εντός και εκτός της Κνεσέτ. Όπως και κάθε κυβέρνηση του Ισραήλ που σέβεται τον εαυτό της, η κυβέρνηση Νετανιάχου γνωρίζει πολύ καλά ότι θα χρειαστεί να κλιμακώσει την ένταση με τους Παλαιστίνιους και να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή αιματοχυσία για να συσπειρώσει την εκλογική της βάση. Ήδη καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές η ισραηλινή αεροπορία ξεκινούσε «προεκλογικούς» βομβαρδισμούς.
Στο εσωτερικό, το ισραηλινό καθεστώς έχει φροντίσει ήδη να ανεβάσει το εκλογικό κατώφλι για την είσοδο στο κοινοβούλιο από το 2 στο 3.25% προκειμένου να αποκλείσει τα τρία μικρά αραβικά κόμματα ενώ εντείνει τις διώξεις εναντίον ισραηλινών πολιτικών αραβικής καταγωγής όπως η Χανίν Ζοάμπι.
Η διενέργεια εκλογών και στα Παλαιστινιακά εδάφη, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Ιούνιο του 2014, θα παραμείνει ζητούμενο για το 2015 με φόντο την εύθραυστη αλλά και πολλά υποσχόμενη λειτουργία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας των οργανώσεων Φατάχ και Χαμάς. Η διαγραφή της Χαμάς από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ είναι αμφίβολο αν θα αλλάξει ουσιαστικά τη στάση των Βρυξελλών που εδώ και χρόνια χρηματοδοτούν άμεσα και έμμεσα το κράτος Απαρτχάιντ του Ισραήλ.
Το 2015 καθώς ένα νέος στολίσκος της ελευθερίας, αποτελούμενος από τουλάχιστον τρία πλοία, θα επιχειρεί να σπάσει και πάλι τον αποκλεισμό της Γάζας, η σημαντικότερη συζήτηση των υποστηρικτών του παλαιστινιακού λαού θα είναι αν ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί με άξονα τη λεγόμενη λύση των δυο κρατών ή του ενός κράτους. Η Ελλάδα πάντως θα παραμείνει στρατηγικός σύμμαχος του κράτους τρομοκράτη της Μέσης Ανατολής ακόμη και σε ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης – εκτός αν οι πολίτες κινητοποιηθούν για να σταματήσει αυτό το έγκλημα του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.
Η δεύτερη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση στην «ευρύτερη Μέση Ανατολή» θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου του 2015 με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να διεκδικεί την πρωθυπουργία με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ερντογάν. Έξι νέα κόμματα, τα οποία δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες – κυρίως ως αποτέλεσμα διαρροών από το AKP και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) διεκδικούν έδρες στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Τα κοράκια διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων όπως ο Moody’s έσπευσαν να αποδώσουν στην δημοκρατική διαδικασία την οικονομική αστάθεια που αναμένεται να επικρατήσει στην Τουρκία με πτώση της ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό. Προφανώς κανένας δεν θέλει να συζητά για τα πύλινα, νεοφιλελεύθερα πόδια της τουρκικής οικονομίας, αν και όλοι έχουν ένα κακό λόγο να πουν για τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Άρης Χατζηστεφάνου
Εφημερίδα ΠΡΙΝ 28/12/2014


Οι μάγοι με τις μίζες


Η δημοκρατία μας είναι μια μορφή δωροδοκίας στο ανώτατο επίπεδο  Γκορ Βιντάλ
Θα μπορούσε η προσφορά των δώρων από τους τρεις μάγους να θεωρηθεί μία από τις πρώτες υποθέσεις δωροδοκίας που κατέληξε στο αρχείο; Το βέβαιο είναι ότι οι δικαστές της εποχής είχαν ήδη στα χέρια τους ιδιαίτερα εξελιγμένα νομικά εργαλεία για να εξετάσουν την υπόθεση.
Πριν από μερικά χρόνια, ένας ιερέας στη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια μαθήματος επιχειρηματικής ηθικής που παρέδιδε σε πιστούς της ενορίας του, έθεσε ένα μάλλον προκλητικό ερώτημα: Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι τρεις μάγοι, που επισκέφθηκαν τον νεογέννητο Ιησού για να του προσφέρουν δώρα, μπορούν να κατηγορηθούν για απόπειρα δωροδοκίας –και συνεπώς οι γονείς του ανήλικου αγοριού για παθητική δωροδοκία (δωροληψία); Βάσει του σύγχρονου νομικού πλαισίου, που ισχύει με μικρές παραλλαγές στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η απάντηση είναι προφανώς όχι, καθώς η παροχή ωφελημάτων δεν έγινε με στόχο να αλλάξει τη συμπεριφορά κάποιου υπαλλήλου που κατέχει δημόσια θέση. Η πεποίθηση ότι οι μάγοι δεν ανέμεναν άμεσα ανταλλάγματα από τη «δωροδοκία», αλλά ήθελαν να τιμήσουν τον Ιησού, συνάγεται και από το είδος των δώρων, καθώς το λιβάνι, ο χρυσός και η σμύρνα αποτελούσαν συνηθισμένα δώρα προς τους βασιλείς της εποχής.
Προφανώς στόχος του ιερέα από τη Νεμπράσκα δεν ήταν να εξετάσει μόνο το νομικό καθεστώς της δωροδοκίας, αλλά να προχωρήσει και σε θεολογικά ερωτήματα για το αν και υπό ποιες συνθήκες ένας πιστός μπορεί να κατηγορηθεί ότι επιχειρεί να δωροδοκήσει τον Θεό.
Αυτό που θα είχε ίσως περισσότερο ενδιαφέρον να αναφέρει στους μαθητές του είναι ότι στα χρόνια του Ιησού η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε αναπτύξει ένα ιδιαίτερα σύνθετο νομικό καθεστώς σχετικά με τη δωροδοκία. Σε αντίθεση, μάλιστα, με αυταρχικά καθεστώτα και οικονομικές αποικίες του σήμερα, όπου οι σχετικές καταγγελίες μπαίνουν στο αρχείο με συνοπτικές διαδικασίες διάρκειας δύο ημερών, στην αρχαία Ρώμη δεν αστειεύονταν.
Σύμφωνα με τον Ελληνα ιστορικό Πολύβιο, η βασική διαφορά ανάμεσα στους Καρχηδόνιους και του Ρωμαίους ήταν ότι οι πρώτοι καταλάμβαναν δημόσια αξιώματα μέσω δωροδοκίας, ενώ οι δεύτεροι τιμωρούσαν τη συγκεκριμένη πράξη ακόμη και με την ποινή του θανάτου. Αν και ο Πολύβιος σήμερα θα χαρακτηριζόταν «οργανικός διανοούμενος» και οι απόψεις του για την Καρχηδόνα, η οποία βρισκόταν σε πόλεμο με τη Ρώμη, δεν θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστες, γνώριζε πολύ καλά τους νόμους της αρχαίας Ρώμης.
Οι περιπτώσεις δωροδοκίας καλύπτονται σε διάφορα σημεία του ρωμαϊκού δικαίου, ιδιαίτερη σημασία όμως δινόταν σε κάθε προσπάθεια επηρεασμού μιας ψηφοφορίας μέσω συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων. Το ρωμαϊκό δίκαιο περιέγραφε με τη λέξη ambitus (από όπου προκύπτει και η αγγλική λέξη ambition – φιλοδοξία) την προσπάθεια επηρεασμού της εκλογικής διαδικασίας μέσω δωροδοκίας (δεκασμός). Για τον Επίκτητο η δωροδοκία πολιτικών ήταν τόσο χαμερπής «όσο το να φιλάς τα χέρια του σκλάβου σου» – υποθέτουμε αυτό ήταν τόσο ατιμωτικό όσο το να παρακαλάς έναν ναζιστή να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Κικέρωνας αναφερόταν συχνά στο έγκλημα ambitus ως μια από τις πιο εξευτελιστικές πρακτικές στις οποίες μπορούσε να καταφύγει κάποιος. Ο ίδιος μάλιστα ήταν και το θύμα της πρώτης διαπιστωμένης προσπάθειας χρηματισμού πολιτικών που σημειώθηκε το 70 π.Χ. όταν ο Γάιος Βέρρος (κυβερνήτης της Σικελίας) προσέφερε σε γερουσιαστές δέκα κουτιά με χρυσό προκειμένου να αποκλείσουν τον Κικέρωνα από την εκλογική διαδικασία.
Οι συνηθέστερες ποινές που επιβάλλονταν για το έγκλημα του δεκασμού περιελάμβαναν υψηλά χρηματικά πρόστιμα, αποκλεισμό από τη ρωμαϊκή Γερουσία και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι έως και για δέκα χρόνια. Οσο αναπτυγμένο ήταν όμως το ρωμαϊκό δίκαιο για να αντιμετωπίσει τον δεκασμό τόσο καλά οργανωμένοι ήταν και οι δράστες όχι μόνο για να παρακάμψουν τον νόμο, αλλά κυρίως για να εξασφαλίσουν ότι ο δωρολήπτης θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του –είτε πρόκειται για έναν απλό ψηφοφόρο ή για κάποιο δημόσιο λειτουργό με σημαντικές αρμοδιότητες. Προφανώς τα μέλη της ρωμαϊκής οικονομικής ελίτ (ας τα ονομάσουμε τραπεζίτες της εποχής) δεν έδιναν αυτοπροσώπως τα χρήματα, αλλά χρησιμοποιούσαν ένα δαιδαλώδες δίκτυο από μεσάζοντες. Κάποιοι αναλάμβαναν να κλείσουν τη μυστική συμφωνία (interpretes), άλλοι να φυλάνε τα χρήματα μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία πληρωμής (sequesters) και άλλοι να τα παραδίδουν στους δωρολήπτες (divisors).
Οσο σκληρά και αν προσπάθησαν οι Ρωμαίοι νομοθέτες να τιμωρήσουν το ambitus αρκετοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι απέτυχαν παταγωδώς και πως η δωροδοκία πολιτικών ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στο πέρασμα από τη δημοκρατία στην αυτοκρατορία. Αυτό που οι περισσότεροι νομικοί όμως θα ήθελαν να ξεχάσουν είναι ότι η ταχύτατη εξάπλωση του δεκασμού δεν ξεκίνησε στην πολιτική αρένα, αλλά στα δικαστήρια της εποχής. Σύμφωνα με την ιστορικό και συγγραφέα Ρέιτσελ Βίσνια, οι πρώτες προσπάθειες δωροδοκίας αφορούσαν πιθανότατα το σώμα των δικαστών και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στους πολιτικούς.
Αποτελεί φαίνεται ιστορικό κανόνα ότι η εξαγορά πολιτικών δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί εάν δεν υπήρχε και ένα εξίσου διεφθαρμένο σώμα δικαστών, το οποίο, όταν δεν χρηματίζεται το ίδιο, αναλαμβάνει να συγκαλύψει τον χρηματισμό άλλων.
Διαβάστε:
Δημοκρατία σε τιμή ευκαιρίας (εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες)
Ο δημοσιογράφος Γκρεγκ Πάλαστ αποκαλύπτει τους μηχανισμούς εξαγοράς πολιτικών στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.
Δείτε:
Οδηγός διαπλοκής (2013)
Κωμωδία στηριγμένη στην αληθινή επιχείρηση ABSCAM του FBI, που οδήγησε στην καταδίκη ενός γερουσιαστή, έξι μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και αρκετών κυβερνητικών αξιωματούχων για διαφθορά.
Άρης Χατζηστεφάνου

Θερμαινόμενοι χώροι φιλοξενίας στην Αθήνα

Λίστα με τους θερμαινόμενους χώρους στην Αττική για όσους έχουν ανάγκη να φιλοξενηθούν και να ζεσταθούν από το κρύο των ημερών.


Δήμος Αθηναίων
• Πολιτιστικός Χώρος, Λένορμαν και Αλεξάνδρειας
• Λέσχη Φιλίας, Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
• Λέσχη Φιλίας, Κίου 5, Κυψέλη
• Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελίδων 69

Δήμος Βύρωνα
• ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης, Καλλιπόλεως 59 και Αγίας Σοφίας
• ΚΑΠΗ Αγίας Τριάδας, Βουτζά 73
• ΚΑΠΗ Καρέα, 28ης Οκτωβρίου 1

Δήμος Γαλατσίου
• Α ΚΑΠΗ, Ηνιόχου 28 και Ορφέως(8πμ-10μμ)
• Αίθουσα Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού, Αρχιμήδους 2(8πμ-10μμ)
• Αίθουσα Συνεδριάσεων στο Καμίνι, Χρ. Καψάλη 14 και Ρεθύμνης 36(8πμ-10μμ)
• Β ΚΑΠΗ, Πυθαγόρα 7(8πμ-8μμ)
• Γ ΚΑΠΗ, Ελ. Βενιζέλου 41 και Μεσσηνίας, Πλ. Κύπρου(8πμ-8μμ)
• Δ ΚΑΠΗ, Τσακάλωφ33 και Ξάνθου(8πμ-8μμ)

Δήμος Ζωγράφου
• Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων-Υπνωτήριο, Μούσκου 18
• Α ΚΑΠΗ, Κρατερού και Λιβύης(7πμ-8μμ)
• Β ΚΑΠΗ, Γράμμου 19(7πμ-8μμ)
• Γ ΚΑΠΗ, Αθ. Διάκου 18(7πμ-8μμ)
• Δημαρχείο 3ος όροφος, Γ. Ζωγράφου 7(7πμ-6μμ)

Δήμος Ηλιούπολης
• Δημοτικό Κολυμβητήριο, Μεσσηνίας και Δαμασκηνού
• Πολιτιστικό Κέντρο, Πλ. 25ης Μαρτίου

Δήμος Καισαριανής
• Α ΚΑΠΗ, Φιλαδελφείας 37 και Αδελφών Τσάφου(7πμ-8μμ)
• Β ΚΑΠΗ, Πανιωνίου και Σολομωνίδου(7πμ-8μμ)
Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας
• ΚΑΠΗ Χαλκηδόνας, Ελ. Βενιζέλου

Ανατολική Αττική

Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
• ΤΕΡΨΙΧΟΡΗΣ 4 (Δημοτική ενότητα Βάρης), Κ.Α.Π.Η., Τηλ. 213-2020119, 213-2020113, 213-2020751, 213-2020750
• Ζεφύρου 2 κτίριο (Γ), Κ.Α.Π.Η., Τηλ. 213-2020119, 213-2020113, 213-2020751, 213-2020750
• Λητούς 20, ΞΕΝΩΝΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, Τηλ. 213-2020119, 213-2020113, 213-2020751, 213-2020750

Δήμος Διονύσου
• ΠΕΝΤΖΕΡΙΔΗ 3, ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Τηλ. 213-2030600, 210-8004830

Δήμος Λαυρεωτικής
• ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΠΗ ΛΑΥΡΙΟΥ, Τηλ. 22923-20113
• ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ & ΟΘΩΝΟΣ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΚΑΠΗ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, Τηλ. 22923-20113

Δήμος Μαραθώνα
• ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 196, Ν. ΜΑΚΡΗ, ΚΛΕΙΣTΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ & ΓΥMΝΑΣΤΗΡΙΟ, Τηλ. 22940-69800, 22940-90202

Δήμος Παιανίας
• ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ 7Β, ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-6647223
• ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Σ.Μ. 1, ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛ. ΠΑΛ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ, Τηλ. 210-6647223
• ΠΑΙΑΝΙΑ - ΔΗΜ. ΕΝΟΤ. ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ, 25ηςΜαρτίου, ΚΑΠΗ ΓΛ. ΝΕΡΩΝ, Τηλ. 213-2016017
• ΠΑΙΑΝΙΑ - ΔΗΜ. ΕΝΟΤ. ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ, Όθωνος 15 & Σμύρνης, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΛ. ΝΕΡΩΝ, Τηλ. 213-2016017

Δήμος Παλλήνης
• ΙΘΑΚΗΣ 12, ΓΕΡΑΚΑ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 44, ΓΕΡΑΚΑ, ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ & ΛΕΩΦ. ΓΕΡΑΚΑ, ΓΕΡΑΚΑ, 1ο ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΟΥΛΗ ΕΛΠΙΔΟΣ, ΘΕΣΗ ΜΑΡΙΖΑ, ΠΑΛΛΗΝΗ, ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΑΛΛΗΝΗ, ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΠΛΑΤΕΙΑ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ, ΑΝΘΟΥΣΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΠΛΑΤΕΙΑ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ, ΑΝΘΟΥΣΑ, ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965

Δήμος Ραφήνας
• ΚΥΠΡΊΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΕΡΡΗ, ΚΑΠΗ ΡΑΦΗΝΑΣ, Τηλ. 22940-26280 κ. Πικουλίδης Αποστόλης
• ΑΡΑΦΗΝΙΔΩΝ ΑΛΩΝ 12, ΡΑΦΗΝΑ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, Τηλ. 22943-21000

Δήμος Πικερμίου
• ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΏΝ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΗΜΑ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ, 6931999962 κ. Ι. Κοκκόλης 210-6039550 κ. Χατζηελένη
• ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΏΝ, ΚΑΠΗ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ, 210-6043478 Κοσκώνης Ιωάννης

Δήμος Σαρωνικού
• ΑΘΗΝΩΝ & ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, Τηλ. 22993-20300, 22993-20313, 22993-20310
• ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΚΡΗΤΗΣ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, Τηλ. 22910-41220, 22910-41221, 22910-41222
• ΛΕΩΦ. ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ 55, ΣΑΡΩΝΙΔΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ,Τηλ. 22910-54444
• ΛΕΩΦ. ΣΟΥΝΙΟΥ & ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Π. ΦΩΚΑΙΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, 15325 (χωρίς πρόθεμα)
• ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 20, ΚΟΥΒΑΡΑ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, Τηλ. 22990-69422, 22990-69422

Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος
• ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 11 & ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΠΑΤΑ, ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-6630068, 22940-40915
• ΛΕΩΦ. ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ 10Η ΣΤΑΣΗ, ΑΡΤΕΜΙΔΑ, Β ΚΑΠΗ, Τηλ. 22940-45207, 22940-40915

Δήμος Μαρκόπουλου
• Κ. Γκλιάτη & Παπαβασιλείου, ΚΑΠΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, Τηλ. 22990-22579, 22990-22665
• Αγ. Νικολάου 1, ΚΑΠΗ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, Τηλ. 22990-75311

Δήμος Αχαρνών
• Πλατεία Αγ. Νικολάου- Κεντρικό Μενίδι, 1ο ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-2405228
• Κουρμούση και Ωρωπού 5 – Αγ. Πέτρος, 2ο ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-2445438
• Φιλαδελφείας 205- Κόκκινος Μύλος, 3ο ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-2387587
• Αγ. Άννας 25- Αγία Άννα, 4ο ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-2320874

Δήμος Διονύσου
• Ε΄Πεντζερίδη 3, Αγ. Στέφανος, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, Τηλ. 210-8004830, 213-2030600

Δήμος Κρωπίας
• Ν. Ντούνη 4, ΚΑΠΗ ΚΟΡΩΠΙΟΥ, 6944386114 κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΝΙΚ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΠΔΔ
• Λ.Αγίας Μαρίνας 109, ΚΑΠΗ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ, 6944386114 κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΝΙΚ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΠΔΔ
• Παπαγιαννοπούλου 256 Κίτσι, ΚΑΠΗ ΚΙΤΣΙΟΥ, 6944386114 κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΝΙΚ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΠΔΔ
• Γ. Παπασιδέρη 3, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου, Τηλ. 210-6626295

Βορεια Προάστια

Δήμος Μελισσίων-Πεντέλης
ΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ 2α
2132050000
ΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΚΑΠΗ
28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ & ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ
2108040994

ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 22
2132140500
ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ
ΚΑΠΗ
ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ 7
2106131690

ΠΕΝΤΕΛΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΗΓ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 2
2132140601
ΠΕΝΤΕΛΗ
ΚΑΠΗ
ΗΓ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 2
2108044855

Δήμος Μεταμόρφωσης
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΣΟΓΕΙΟ (8ΠΜ-10ΜΜ)
Ι. ΡΑΛΛΗ & ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ 1
2132012900
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Β ΚΑΠΗ (8 ΠΜ-8 ΜΜ)
ΠΕΥΚΩΝ & Π. ΜΕΛΑ
2132850235
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ (8ΠΜ-8ΜΜ)
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 21
2102853596

Δήμος Παπάγου-Χολαργού
ΠΑΠΑΓΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Λ. ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ 55
2132002801
ΑΠΟ 7:00πμ έως 8:00μμ
ΠΑΠΑΓΟΥ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΑΠΑΓΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ 90
2132027100
ΑΠΟ 7:00πμ έως 8:00μμ

ΧΟΛΑΡΓΟΣ
ΚΑΠΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΟΣ 4
2106549407-2106545608
ΑΠΟ 8:00πμ έως 8:00μμ

Δήμος Χαλανδρίου
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΚΑΠΗ
ΙΛΙΑΔΟΣ 23
2106878788
24ωρη λειτουργία

Δήμος Νέου Ηρακλείου
1ο ΚΑΠΗ Δνση Πολυτεχνείου κ Ελπίδος (Ηράκλειο)
Δήμος Νέας Ιωνίας
1ο ΚΑΠΗ Δνση Φιλελλήνων 1 κ Διονυσίου Σολωμού (Ελευθερούπολη) 2102794733
2ο ΚΑΠΗ Δνση Γρεβενών 1 κ Μακεδονίας (Περισσός) 2102524096
3ο ΚΑΠΗ Δνση Βοσπόρου 121 (Καλογρέζα) 2102799949
4ο ΚΑΠΗ Δνση Ικαρίας 14 (Κέντρο Νέας Ιωνίας) 2102770774
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού
Δημοτικό Κτίριο της Α Πλατείας Ψυχικού (πρώην Blue Bell)
Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού (Ρήγα Φεραίου κ Μπουμπουλίνας)
Δήμος Αμαρουσίου
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείο Αμαρουσίου Δνση Βας. Σοφίας 9 κ Δημητρίου Μόσχα
Κεντρικό ΚΑΠΗ Δνση Περικλέους 22, Μαρούσι
Δήμος Βριλησσίων
1ο ΚΑΠΗ Δνση 25ης Μαρτίου κ Λεωφ Πεντέλης

Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης
Δημαρχείο Δνση Ελευθερίου Βενιζέλου 15
Δήμος Αγίας Παρασκευής
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής Δνση Μεσογείων 415-417 τηλ 2132004500 έως τις 11 το βράδυ
Δήμος Κηφισιάς
Δημαρχείο Κηφισιάς (Αίθουσα Β. Γκατζόπουλος) Δνση Διονύσου κ Μυρσίνης

Δυτικά Προάστια
Δήμος Περιστερίου:
Κ.Υ.Β.Ε Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού 2105783288
Δήμος Ιλίου :
• Από τις 8:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ.:
Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ):
Κ.Α.Π.Η. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Α Δαναών 35 210 2620001
Β Μελίκης 17 210 2638951
Γ Αγ. Αικατερίνης 12 210 2627822
Δ Θεοδώρας 48 210 5061531

Η αίθουσα προσωπικού της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Πρασίνου, που βρίσκεται επί της οδού Μπίμπιζα 1, Ίλιον η οποία θα λειτουργεί και για διανυκτέρευση μετά τις 8:00μμ
Δήμος Πετρούπολης:
Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ):
Κ.Α.Π.Η. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Β Κρήτης & Δωδεκανήσου 210 5062522 2105021300

Δήμος Αιγάλεω:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Δημαρχείο Αιγάλεω Ιερά Οδός 364 213 2044800
Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου 2105310542

Δήμος Χαϊδαρίου:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Δημαρχείο Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως 2105818860
Θερμαινόμενοι χώροι Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά
Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων έχει λάβει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Νίκαιας- Ρέντη, Περάματος, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Κορυδαλλού.
Ο στόχος των μέτρων είναι αφενός μεν να υπάρχει θερμαινόμενος χώρος για την φιλοξενία αστέγων και άλλων συμπολιτών, που έχουν ανάγκη και αφετέρου να παραμείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής.
Στην διάθεση του κοινού βρίσκονται οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:

Δήμος Πειραιά
Ξενώνας αστέγων, στην οδό Ομ. Σκυλίτση 19, στην πλατεία Ιπποδαμείας
Γήπεδο «Π.Σαλπέας», στο τέρμα Ακτής Ξαβερίου 1, κοντά στην εκκλησία της Ζ. Πηγής
Δήμος Νίκαιας- Ρέντη (από τις 8 το πρωί μέχρι τις 20.00)
8ο ΚΑΠΗ, στην οδό Ραιδεστού 30, στη Νίκαια
ΚΑΠΗ Κέντρου Ρέντη, στην οδό Μπαλτατζή 32

Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στην οδό Αγ.Πολυτεχνείου & Καραισκάκη (09:00-20:00)
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Ελ. Βενιζέλου 123 & Μοναστηρίου (2168003078 – 09:00-21:00)

Δήμος Κορυδαλλού
5ο ΚΑΠΗ, Ξενοφώντος και Πελοπίδος 9 (08:00 -21:00)
Κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ, έναντι των φυλακών Κορυδαλλού 08:00 – 21:00
Δημαρχείο Γρ. Λαμπράκη 240 07:00 – 22:00

Δήμος Περάματος
Στο κτίριο του Δημαρχείου

Ρότα για την κόλαση


Τέσσερα εικοσιτετράωρα έχουν περάσει από τη ναυτική τραγωδία του «Norman Atlantic», έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά εξαιτίας των δεκάδων αγνοουμένων.
 
Τα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η πυρ­καγιά στο 5ο κατάστρωμα του γκαράζ και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα επεκτάθηκε σε όλη τη δεξιά πλευρά του ferry, φθάνοντας έως τη «θέση επιβίβασης», καθώς και το απόλυτο χάος που επι­κρατεί σχετικά με τον πραγματικό αριθμό επιβατών και πληρώματος, αφού τόσο οι ιταλικές όσο και οι ελ­ληνικές αρχές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη λαθρεπιβατών στο πλοίο, θα πάρει καιρό να απαντηθούν. Αν ποτέ απαντηθούν...
 
Στο περιθώριο της «μετάθεσης των ευθυνών» μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών λιμενικών αρχών σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου και δύο παράλληλων προανακριτικών ερευ­νών από τις εισαγγελικές αρχές των δύο χωρών σε εξέλιξη, το «Π», με σε­βασμό στη μνήμη των νεκρών και τις δραματικές ώρες τις οποίες έζησαν οι επιβάτες, παραθέτει μια σειρά επίσημων στοιχείων από το ιστορικό του πλοίου, καθώς και μαρτυρίες ορισμέ­νων διασωθέντων επιβατών δίχως πε­ραιτέρω σχόλια.

Υπερφορτωμένο για Ανκόνα
 
Το τύπου «Roll on - Roll off» επιβα­τηγό ferry ναυπηγήθηκε το 2009 με μέγιστη χωρητικότητα 850 επιβατών και 200 οχημάτων κατά τους θερι­νούς μήνες. Η μέγιστη χωρητικότη­τα του πλοίου κατά τη χειμερινή πε­ρίοδο μειώνεται σχεδόν στο μισό, για λόγους ασφαλείας.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την πε­ρασμένη Κυριακή η πλοιοκτήτρια εταιρεία, στο μοιραίο δρομολόγιο το πλοίο μετέφερε 473 επιβάτες και πλήρωμα και 222 οχήματα. Κυρίως βυτιοφόρα και φορτηγά - ψυγεία. Δηλαδή από τα επίσημα έγγραφα το «Norman Atlantic» ήταν υπερφορ­τωμένο κατά την αναχώρησή του από την Ηγουμενίτσα με προορι­σμό την Ανκόνα.
 
«Μου θύμισε αυτό το καράβι πώς είναι τα ferry που κάνουν τη διαδρο­μή Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε το καράβι, στο οποίο φόρτωσαν 130 φορτηγά και τόσο πολύ κόσμο. Δεν είχαν απόστα­ση τα φορτηγά μεταξύ τους . Δεν εί­χαν απόσταση ούτε μια παλάμη το ένα από το άλλο», ανέφερε στο «Π» η σκηνοθέτις Αθηνά Παππά, επιβάτιδα του πλοίου και μια από τους 210 Έλληνες διασωθέντες.

Ολοκαύτωμα στο 3o γκαράζ
 
Ο Γιώργος Δημόπουλος, οδηγός φορτηγού από την Καλαμάτα, ο οποί­ος αργά το βράδυ του Σαββάτου, λί­γο πριν μπει στην καμπίνα του, είδε τουλάχιστον τρεις συναδέλφους του να κατεβαίνουν στο γκαράζ για να κοιμηθούν μέσα στα φορτηγά, πε­ριγράφει στο «Π» τη φονική διαδρο­μή που ακολούθησε η πυρκαγιά από τα καταστρώματα του γκαράζ προς τη θέση των επιβατών.
 
«Η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύ­κλωμα. Στο πέμπτο κατάστρωμα. Πήραν τα αυτοκίνητα κάτω, ήταν φορτηγά, κυρίως άδεια ψυγεία και Ι.Χ. και δεν λειτούργησε η πυρό­σβεση. Η φωτιά επεκτάθηκε απευ­θείας στο πάνω κατάστρωμα, που είναι τα μαγειρεία, μετά στις καμπί­νες. Μετά κατέβηκε κάτω - κάτω στο 3ο κατάστρωμα που ήταν τα φορτηγά, φορτωμένα με τα λάδια. Κάηκαν λάστιχα, αντλίες, χύθηκε το λάδι. Ολοκαύτωμα... Και έγινε ό,τι έγινε».

Άλλαζε όνομα κάθε έξι μήνες

Τα συγκεκριμένου τύπου πλοία, τα οποία συνήθως μεταφέρουν φορτία με ευπαθή προϊόντα, διαθέτουν ειδι­κή άδεια παροχής ρεύματος από το πλοίο στα οχήματα που βρίσκονται στα γκαράζ του πλοίου.
 
Παρατηρώντας το ιστορικό του πλοίου προκαλούν εντύπωση οι πολύ συχνές αλλαγές μάνατζερ, οι οποίοι ενοικίαζαν το πλοίο για λίγους μή­νες, αλλάζοντας πάντοτε όνομα.
 
Μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών το πλοίο εμφανίζεται να ενοικι­άζεται σε επτά διαφορετικές ναυτι­λιακές εταιρείες, με ισάριθμες αλ­λαγές ονομάτων, με πιο πρόσφατη αυτή της ΑΝΕΚ LINES τον Δεκέμ­βριο του 2014.
 
Έμπειρος αρχιμηχανικός - επιθεω­ρητής στόλου σε μεγάλη ελληνι­κή ναυτιλιακή εταιρεία τόνισε στο «Π» ότι «οι συχνές αλλαγές μάνατζερ δείχνουν ότι αυτοί οι οποίοι το επινοικίαζαν στην ουσία το "ξεζούμι­ζαν". Με συνέπεια ο επόμενος διαχει­ριστής να προχωρά στις απολύτως αναγκαίες επισκευές έτσι ώστε να περνά τους ελέγχους και να κρίνε- ται αξιόπλοο».
 
«Δεν χτύπησε ποτέ ο συναγερμός της πυρκαγιάς. Ξύπνησα στις πέντε και μισή από μια ανακοίνωση στα μεγάφωνα του πλοίου που «All the team on board’» δηλαδή "Ολο το πλήρωμα στο κατάστρωμα''. Δεν άκουσα καμιά ανακοίνωση για τους επιβάτες. Η καμπίνα μας είχε γεμίσει καπνό. Κοίταξα από το φινιστρίνι και οι φλόγες "πηδούσαν" από τα παρά­θυρα. Ποτέ κανείς δεν μας ειδοποί­ησε πως στο πλοίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. Είναι τραγικό αυτό που συ­νέβη», αναφέρει στη μαρτυρία της η 44χρονη Ουρανία Φυραίου, η οποία παρέμεινε επί 24 ώρες εγκλωβισμένη μαζί με εκατοντάδες ακόμα επιβάτες στο κατάστρωμα του «Norman Atlantic».

Οι Ιταλοί το έσκαγαν...
 
Κάθε ενοικιάστρια εταιρεία στο ναυλοσύμφωνο το οποίο συνάπτει με την ιδιοκτήτρια καθορίζει και τη στελέχωση του πληρώματος. Στην περίπτωση του «Norman Atlantic», το πλήρωμά του στελεχώθηκε από 27 Ιταλούς αξιωματικούς και 32 Έλ­ληνες, κυρίως χαμηλόβαθμους ναυ­τικούς και καμαρότους της ΑΝΕΚ LINES.
 
«Δεν μας ειδοποίησε κανένας από το πλήρωμα των Ιταλών για την εκδήλωση της φωτιάς. Η συ­γκέντρωση του προσωπικού έγινε με καθυστέρηση τουλάχιστον μι­άμισης ώρας. Όταν βγήκαμε από τις καμπίνες η φωτιά ήδη πλησία­ζε στη θέση επιβίβασης, ''μια ανά­σα” από τους επιβάτες. Το δάπεδο του καταστρώματος έβραζε και τα πόδια του κόσμου καίγονταν» λέει ο Γ ιώργος Τσάμος, μέλος του πλη­ρώματος.
 
«Οι Ιταλοί αξιωματικοί ήταν εξα­φανισμένοι. Δεν είδα πουθενά τον καπετάνιο και τους άλλους αξιω­ματικούς. Ίσως να ήταν όλοι στη φωτιά, γιατί μαθαίναμε πως δεν μπορούσαν να φθάσουν στο γκα- ράζ. Οι Έλληνες καμαρότοι προ­σπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τους πανικοβλημένους επιβάτες από τις καμπίνες και να τους με­ταφέρουν ασφαλείς έξω, μέσα σε καπνό και φωτιά. Ένας συνάδελ­φός μου άνοιξε την τσουλήθρα και εγώ πέταξα στο νερό το βαρε­λάκι. Έβλεπα τους Ιταλούς σε κα­τάσταση πανικού να πηδούν στη θάλασσα», προσθέτει ο Έλληνας ναυτικός.



Πως παίζεται το game με τις αγορές και τον κ. Σόιμπλε: Τα spread, το volatility και ο καλός κ. Ντράγκι


Του Μάκη Ανδρονόπουλου
Ο κύβος ερρίφθη και μέχρι στις 25 Ιανουαρίου που θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές μάλλον θα δούμε πολλά. Στο κομματικό πεδίο, θα δούμε αν τελικά ο Μπαλτάκος θα κατεβάσει στις εκλογές τις «Ρίζες» και πως θα κινηθούν οι ανεξάρτητοι δεξιοί (Πολύδωρας, ΛΑΟΣ κ.ά.). Θα πάνε με τους ΑΝΕΛ; Θα κατέβουν μόνοι τους; Θα πάνε με τον Μπαλτάκο; Τι θα γίνει στη ΝΔ; Οι Μητσοτάκηδες θα κινηθούν πριν ή μετά τις εκλογές για να πάρουν το κόμμα;  Και στο ΠΑΣΟΚ; Τι θα κάνουν μετά την επικείμενη διάσπαση του Γ. Παπανδρέου; Και το Ποτάμι πόσους Λυκούδηδες μπορεί να χωρέσει; Και η ΔΗΜΑΡ; Θα αναστείλει την δράση της για να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ; Και ο ΣΥΡΙΖΑ ποιους θα κατεβάσει για να εμπνεύσει; Και τι ποσοστό θα πάρει; Πόσο εφικτή είναι η αυτοδυναμία; Και ποιόν θα προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν. Ήδη άλλωστε απασχολούν και τις διαβόητες αγορές που παρακολουθούν κατά πόδας τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις για να σπεκουλάρουν, όπως πράττουν σε κάθε χώρα που διαφαίνεται «αλλαγή καθεστώτος». Η συνήθης πρακτική είναι το λεγόμενο σορτάρισμα, όπου οι κερδοσκόποι δανείζονται από την αγορά ομόλογα της χώρας διαφόρων λήξεων για έξι μήνες από τα επενδυτικά ή συνταξιοδοτικά ταμεία που τα έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, πχ αξίας 100. Αφού τα πάρουν, τα πουλάνε αμέσως στα 90 και έκτοτε φροντίζουν να ρίχνουν με διάφορες κινήσεις την τιμή τους. Λίγο πριν την λήξη του 6μήνου, που η τιμή των εν λόγω ομολόγων έχει πέσει στο 60, τα επαναγοράζουν,  κερδίζουν την διαφορά και τα επιστρέφουν στα Ταμεία από τα οποία τα είχαν δανειστεί συν ένα καπέλο (premium).
Το σορτάρισμα των ομολόγων, μερικοί θεωρούν πως δεν έχει σημασία για μια χώρα όπως η Ελλάδα που δανείζεται από την ΕΕ. Όμως, έχει σημασία για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες που δανείζονται από τις αγορές, καθώς τα ομόλογα διαμορφώνουν την ενδεικτική τιμή (benchmark) και ενσωματώνουν το ρίσκο της χώρας. Μας ενδιαφέρει όμως και κάτι άλλο. Η διακύμανση της τιμής, το λεγόμενο volatility. Οι χώρες που έχουν 3Α έχουν πολύ μικρή διακύμανση τιμών στα ομόλογά τους. Γι’ αυτό και τραβάνε πολύ μεγάλη και καλή πελατεία επενδυτών. Απ΄ εναντίας,  στα ομόλογα που υπάρχει μεγάλη διακύμανση τιμής, δηλαδή υψηλό ρίσκο, υπάρχει και υψηλό κέρδος. Γι΄ αυτό μαζεύουν τα κερδοσκοπικά funds. Έτσι, οι χώρες που έχουν μνημόνια κάνουν moratoria με τις αγορές. Με αυτόν τον τρόπο βγήκε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία στις αγορές και θα ακολουθήσει σύντομα η Κύπρος, της οποίας η Βουλή ψήφισε με 75% το νέο προϋπολογισμό. Συνεπώς, και τα spread και το volatility έχουν σημασία και γι΄ αυτό πρέπει να στέλνεις θετικά μηνύματα στις αγορές, ώστε τα ομόλογά σου να μην προσελκύουν τους κερδοσκόπους αλλά τους σοβαρούς επενδυτές. Και αυτό είναι κρίσιμο για τις επιχειρήσεις που δανείζονται με βάση το ρίσκο της χώρας. Άρα, οι πολιτικές δηλώσεις δεν πρέπει να είναι σε αυτή τη φάση επιθετικές, αλλά κατευναστικές, με τις αγορές. Μέχρι, ίσως και τον Μάρτιο, θέλει αυτοκυριαρχία και δεύτερες σκέψεις.
… Διότι, όσο κι αν αλλάζει αργά αργά το κλίμα στην Ευρώπη, όσο κι αν οι Podemos τα πάνε καλά, η Ιταλία και η Γαλλία φαίνεται ότι θα εξασφαλίσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σημαντικές ελαφρύνσεις τους χρέους τους.
Το επισημαίνουμε αυτό, γιατί ορισμένοι ευελπιστούν πως θα μπορούσε το Παρίσι και η Ρώμη να βάλουν μπροστά την Αθήνα  για να προκαλέσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις γι΄ αυτούς. Όμως, φαίνεται πως η παρτίδα έχει ήδη παιχτεί.
Η Ιταλία με χρέος πάνω από 2 τρισεκ. ευρώ έχει το 2015 λήξεις 600 δισ. ευρώ και άλλα 300 το 2016. Η Γαλλία έχει επίσης λήξεις 400 και 100 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Για τα ομόλογα αυτά πληρώνουν κουπόνι 4-5% η πρώτη και 3-4% η δεύτερη. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο, γι΄ αυτό και ο καλός κύριος Ντράγκι θα τους τα πάρει και θα τους δώσει επιτόκιο 1,8% και η 1,5% αντίστοιχα, ελαφρύνοντας το δημοσιονομικό τους κόστος από 100 δισ. ευρώ το χρόνο στα 20 (ΣΣ: τα νούμερα είναι χονδρικά).
Τώρα σε ότι αφορά την Ελλάδα, αν το παίξουμε το game έξυπνα, οι πιστωτές θα μας δώσουν την δυνατότητα να δανειστούμε κι εμείς με 1,5%, δηλαδή να αλλάξουν τα κρατικά ομόλογα που σήμερα έχουν 2,5% με 1,5% και αντί να λήγουν σε 30 χρόνια να το πάνε στα 70 (ή ακόμη και στα 100 χρόνια όπως πρότεινε το Ινστιτούτο Μπρίγκελ). Αυτό σημαίνει ουσιαστικά κούρεμα 30-50%... Βέβαια, θα ζητήσουν να γίνουν οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις. Στην ουσία θέλουν δύο πράγματα: 1) τον ισοσκελισμό του ασφαλιστικού συστήματος που είναι ενεργοποιημένη βόμβα στο δημοσιονομικό και 2) την ένταξη στο σύνταγμα άρθρου που θα δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ασφαλιστικό σύστημα. Αυτά είναι στόχοι που όλοι θα ήθελαν να επιτυγχάνονται. Όμως, στην τρέχουσα φάση, για την Ελλάδα, το πρώτο σημαίνει «κούρεμα» έως 40% των συντάξεων και το δεύτερο, ότι το κράτος δεν κάνει δημόσιες επενδύσεις και βγαίνει οριστικά εκτός παραγωγής. Δύσκολα. Τι λες λοιπόν στον κ. Σόιμπλε;
Ίσως, πρώτον, ότι έχει απόλυτο δίκιο και πως πρέπει να μας βοηθήσει να τα πετύχουμε όλα αυτά. Όμως, αν κοπούν οι συντάξεις στο 40% δεν θα μείνει τίποτε όρθιο και πως θα ήταν λογικό να κοπούν αμέσως όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ότι μετά από 4 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, πχ το 2018, θα ισχύσει για όλους η συνταξιοδότηση στα 67. Εννοείται ότι στο μεταξύ θα γίνει η πλήρης μηχανογραφική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, του εισπρακτικού συστήματος και της διαχείρισης της περιουσίας τους με στόχο την ενοποίηση σε ένα Ταμείο το 2020; …
Σε ότι αφορά τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, και ποιος δεν τον θέλει κ. Σόιμπλε! Αλλά να τα συνταγματοποιήσουμε όλα αυτά, όταν η χώρα θα έχει ορθοποδήσει, όταν δεν θα χρειάζεται την ευελιξία που τώρα απαιτείται. Άλλωστε, εμείς δεν θέλουμε ούτε τα δημοσιονομικά να τινάξουμε στον αέρα, ούτε να αναβιώσουμε το τεράστιο πελατειακό κράτος που είχαν στήσει οι προηγούμενοι, και το οποίο μας οδήγησε στην καταστροφή. Βοηθείστε να πετύχουμε γρήγορα… για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης. Από εμάς έχετε να περιμένετε ειλικρίνεια και συνέπεια. Από εσάς απαιτούμε σεβασμό και κατανόηση… και όλοι θα πάμε καλά.
…Με το καλό να μας μπει το 2015.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ακυρώνει τέσσερις ΣΔΙΤ για απορρίματα η Περιφέρεια Αττικής

Με εισήγηση της Ρένας Δούρου ακυρώθηκαν τέσσερις διαγωνισμοί με αντικείμενο τη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση, Τεχνική Διαχείριση και Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ. Την απόφαση πήρε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής.
Η Ρένα Δούρου ανέτρεψε έτσι το σχέδιο των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, δύο στη Δυτική Αττική (Φυλή και Άνω Λιόσια) και δύο στην Ανατολική Αττική (Γραμματικό και Κερατέα), που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Η κ. Δούρου υπογράμμισε, ότι το σχέδιο αυτό είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, την οποία έχει ως προτεραιότητά της η νέα Διοίκηση.
«Το ισχύον ΠΕΣΔΑ συντηρεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και επιβάλλει την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως εσαεί κύριο υποδοχέα του 85% των παραγομένων αποβλήτων. Το σχέδιο των τεσσάρων ΜΕΑ υπηρετεί ακριβώς αυτήν τη στρατηγική επιλογή», τόνισε η περιφερειάρχης, πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, προσθέτοντας: «Είμαστε σαφείς: απορρίπτουμε συνολικά και επί της αρχής το περιεχόμενο και τον τρόπο της υλοποίησης του σχεδίου για τις τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ». Η ίδια κάλεσε την Εκτελεστική Επιτροπή να δικαιώσει τους πολυετείς αγώνες των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των κοινωνικών κινημάτων και να ακυρώσει τους σχεδιασμούς για σειρά λόγων.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «το σχέδιο των τεσσάρων ΜΕΑ με ΣΔΙΤ υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς προϋποθέτει την εγγυημένη τροφοδοσία των ΜΕΑ με απορρίμματα και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών». Είπε ακόμη ότι ο «σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας» και ότι «προωθεί τη δέσμευση των ΟΤΑ, μέσω της ενεχυρίασης των δημοτικών τελών επί τριακονταετία».
«Επιβαρύνονται οι δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος είναι η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών».
«Οι σχεδιασμοί των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι μονόδρομος». Αντιθέτως, μονόδρομος είναι η επιλογή ενός οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως μονόδρομος είναι η αντίσταση στους σχεδιασμούς της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία άρον- άρον, επιχειρεί να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της νέας διοίκησης», παρατήρησε, κλείνοντας την εισήγησή της η πρόεδρος του Συνδέσμου και περιφερειάρχης Αττικής.

Από την ΑΥΓΗ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *