Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Στη Βουλγαρία έγινε... δεξιοκεντροαριστεροακροδεξιά κυβέρνηση

Του Γιώργου Δελατίκ*
Πραγματικό... «τσίρκο» είναι η κυβέρνηση που συγκρότησε ο και παλιότερα πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, μπράβος της νύχτας και σωματοφύλακας πολιτικών προσωπικοτήτων, όταν δούλευε! Ο Μπορίσοφ έφτιαξε μια κυβέρνηση συνασπισμού του δικού του, δεξιού κόμματος (Κόμμα για μια Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας - GERB από το ακρωνύμιό του στα Βουλγάρικα) και ενός συνονθυλεύματος δεξιών και κεντροδεξιών κομματιδίων που συσπειρώθηκαν κάτω από μια ενιαία πολιτική ομπρέλα εκλογικής χρήσης και πήραν το όνομα Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ. Μέχρις εδώ όλα φυσιολογικά. Η βουλγαρική βουλή, όμως, έχει 240 βουλευτές, άρα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία διασφαλίζεται τουλάχιστον με 121 βουλευτές. Το GERB, το κύριο κόμμα της βουλγαρικής Δεξιάς, στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου 2014 πήρε μόνο 84 βουλευτές, αποσπώντας περίπου 33% των ψήφων. Προστιθέμενοι σε αυτούς οι 23 βουλευτές του Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ (το οποίο πήρε γύρω στο 9%) κάνουν 107, πολύ μακριά από τους 121. Τον μαγικό αυτόν αριθμό δεν τον φτάνει η κυβέρνηση του Παρβάνοφ ούτε με τους 11 βουλευτές του σοσιαλιστή τέως προέδρου της δημοκρατίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος αποσχίστηκε από τους Βούλγαρους σοσιαλιστές και προσκολλήθηκε στην.. Δεξιά του Μπορίσοφ, την κυβέρνηση του οποίου μάλιστα στηρίζει... αφιλοκερδώς, χωρίς να πάρει ο ίδιος ο Παρβάνοφ ούτε καν κάποιο σημαντικό υπουργείο! Ποιος ξέρει ποιες σκοτεινές πτυχές της ζωής του Παρβάνοφ ξέρει ο Μπορίσοφ, ίσως... Οι βουλευτές μέχρι τώρα έχουν φτάσει τους 118, εξακολουθώντας να υστερούν από τους 121. Ο Μπορίσοφ δεν δίστασε. Στράφηκε προς το Πατριωτικό Μέτωπο, ένα υστερικά ακροδεξιό νεφέλωμα κομματιδίων, οργανώσεων και προσωπικοτήτων, το οποίο πήρε στις εκλογές 19 βουλευτές.
Ο αριθμός αυτός λύνει το πρόβλημα του Μπορίσοφ, ακόμη και αν φύγει ο Παρβάνοφ. Οι θέσεις, όμως, του Πατριωτικού Μετώπου είναι άσ' τα να πάνε! Απαγόρευση χρήσης της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας, καταναγκαστική εργασία (!) για τους γονείς των παιδιών που δεν μιλούν Βουλγαρικά όταν φτάνουν στην ηλικία που πρέπει να πάνε σχολείο, στάθμευση συστοιχιών πυραύλων στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα και εν γένει μέτρα αναγκαστικού εκβουλγαρισμού της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας, η οποία αριθμεί περί το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας! Ο Μπορίσοφ δεν έδωσε υπουργεία στους ακροδεξιούς, εξαγόρασε το Πατριωτικό Μέτωπο μέχρι στιγμής μόνο με χρήματα και αυτήν την τακτική σκοπεύει να συνεχίσει. Ακόμη και η ΕΕ τον πιέζει προς την κατεύθυνση της μη υπουργοποίησης ακροδεξιών βουλευτών. Τώρα, βέβαια, το γεγονός ότι ο «σοσιαλιστής» Παρβάνοφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Βουλγαρίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργάζεται με πολιτικά υποκείμενα σαν αυτά του Πατριωτικού μετώπου, αποδεικνύει την πλήρη εξαχρείωση του πολιτικού κόσμου και της πολιτικής ηγεσίας της Βουλγαρίας.
Οποιος Βούλγαρος πολιτικός έχει υπηρετήσει ποτέ σε κυβερνητικό ή κρατικό αξίωμα, αδίστακτα φτιάχνει δικό του κόμμα και προσπαθεί να προσκολληθεί σε κάποια από τις επόμενες κυβερνήσεις, μόλις χάσει την ηγετική θέση του στο δικό του αρχικό κόμμα! Ετσι π.χ. η πρώην επίτροπος της Βουλγαρίας στην Κομισιόν Μεγκλένα Κούνεβα προσχώρησε στο Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ και έγινε λόγω της αναγνωρισιμότητάς της στην Ευρώπη... αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ. Αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας από το 2005 έως το 2009 επί κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ιβάιλο Καλφίν, όχι μόνο προσχώρησε στο κόμμα του Παρβάνοφ, αλλά επιπροσθέτως τον έκανε κι αυτόν... αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο Μπορίσοφ! Ο λόγος; Επειδή τα πάει καλά με τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς!!! Τέσσερις αντιπροέδρους (!) έχει κάνει στην κυβέρνησή του ο Μπορίσοφ για να εξαγοράσει πολιτικά την υποστήριξη των απίθανων τύπων που μεσουρανούν, δύουν ή ανατέλλουν στο πολιτικό στερέωμα της γειτονικής χώρας.
Αυτό το κυβερνητικό «τσίρκο» της Βουλγαρίας δεν έχει φυσικά την παραμικρή πολιτική συνοχή, πόσω μάλλον ιδεολογική κατεύθυνση. Δεν είναι, όμως, και απολύτως βέβαιο ότι θα καταρρεύσει τάχιστα. Το μοναδικό συνδετικό στοιχείο που υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα που συναπαρτίζουν ή στηρίζουν την κυβέρνηση Μπορίσοφ είναι η κοινή τους επιθυμία να μην κάνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, επειδή είναι βέβαιο ότι στην περίπτωση αυτή ακόμα και οι... μισοί (!) από τους σημερινούς βουλευτές ενδέχεται να μην επανεκλεγούν. Σίγουρα οι Βούλγαροι ψηφοφόροι θα τους «φτύσουν» και θα αλλάξουν ριζικά τον κομματικό συσχετισμό δυνάμεων. Κάθε φορά που γίνονται εκλογές στη Βουλγαρία, οι δυστυχείς Βούλγαροι ψηφοφόροι εκφράζουν την αηδία τους για το κόμμα που τους κυβέρνησε ρίχνοντάς το από την εξουσία! Δυστυχώς, ούτε αυτό βελτιώνει μέχρι στιγμής την κατάσταση στη χώρα τους. Ισως στο μέλλον...

*Δημοσιεύθηκεστο ΕΘΝΟΣ στις 04/12/2014

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *