Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Καλό το euro, αν το έχεις…

Περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται σε διπλή παγίδα φτώχειας και χρέους

Του Δημήτρη Μηλάκα
Καλό το euro, αν το έχεις…

Έχουν ενδιαφέρον τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ πάση θυσία. Προφανώς, απαντούν αυτοί που έχουν ευρώ. Γιατί, υπάρχουν και άλλοι (πάνω από το 1/3 του πληθυσμού) που βλέπει το ευρώ με το κιάλι και υπό αυτήν την έννοια μάλλον δε δίνει …δεκάρα τσακιστή αν θα ζει στη φτώχεια με νόμισμα το ευρώ, τη δραχμή ή το…δηνάριο.
 Η έρευνα «Εισόδημα- Δαπάνες νοικοκυριών 2014» που διενήργησε το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ  δείχνει …υπέροχα   τη βγάζει το 1/3 του πληθυσμού με νόμισμα το ευρώ. Έχουμε και λέμε:
  1) Περισσότερα από 3 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (<10.000 ευρώ). Το ποσοστό είναι πιο υψηλό στις κατηγορίες νοικοκυριών με 2 και 4 μέλη.

2) Ποσοστό 93,7% των νοικοκυριών παρουσίασαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας.

3) Ποσοστό 46,9% του πληθυσμού δήλωσε ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και 55% του πληθυσμού δήλωσε ότι χρειάστηκε επιπρόσθετους μη ίδιους πόρους (δανεισμό από συγγενείς- φίλους, τραπεζικό δανεισμό, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενεχυροδανειστήριο).

4) Το 35,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτό το ποσοστό μόνο 8,9% λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

5) Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι συντάξεις αποτελούν για το 52% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42% το 2012.

6) Η συσσώρευση των οικονομικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών μέσα στο 2014 συνεχίστηκε και διευρύνθηκε οριακά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κλπ, λόγω αδυναμίας πληρωμής.

7) Ποσοστό 42,5% των νοικοκυριών διατηρούν αρνητικές προσδοκίες ως προς την δυνατότητά τους να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος (Πίνακας 4). Εξάλλου, 35,4% θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος.

8) Σημαντική αύξηση, παρά τη μείωση της συνολικής πιστωτικής επέκτασης, σημείωσε η χρήση του πλαστικού χρήματος για την κάλυψη των υποχρεώσεων του νοικοκυριού. Η χρήση πιστωτικής κάρτας αυξήθηκε από το 15,8% το 2012 στο 25,4% το 2014.

9) Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα νοικοκυριά αύξησαν την ιδιωτική τους δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω της αύξησης της ιδιωτικής συμμετοχής και της μείωσης της δημόσιας δαπάνης στην υγεία (στη μοναδική κατηγορία στην οποία υπήρξε θετικό ισοζύγιο δαπάνης).

10) Μέσα στο 2014, πάνω από 54% των νοικοκυριών κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερο από 500 ευρώ για φόρο ακινήτων. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν 46,8%. Τρία στα δέκα νοικοκυριά εκφράζουν φόβο ότι θα χάσουν το σπίτι τους εξ αιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων).
Κατά τα λοιπά, το  κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος μειώθηκε κατά 1.170 ευρώ μεταξύ 2011 και 2012 σύμφωνα με στοιχεία για τους περιφερειακούς λογαριασμούς που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Συνολικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μειώθηκε το 2012 κατά 6,3% σε ετήσια βάση, ενώ η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία μειώθηκε το 2012 κατά περίπου 11,1 δισ. ευρώ ή 6,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2012 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 17.507 ευρώ από 18.677 ευρώ το 2011.
 Συμπέρασμα: Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν σε μια χώρα κυκλοφορούν ευρώ, δραχμές, δολάρια ή γιεν. Το θέμα είναι σε ποιών τα πορτοφόλια (δεν) βρίσκονται…


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *