Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Spiegel: Ώρα για συμβιβασμό με τους Έλληνες


«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά πιο σαφές από ποτέ ότι μια νέα προσέγγιση είναι απαραίτητη για την Ευρώπη. Η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να δείξει ευελιξία στην αναζήτηση συμβιβασμού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν η Ευρώπη θα μπει σε μπελάδες» αναφέρεται σε άρθρο γνώμης που φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. 

«Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές πριν από μία εβδομάδα είναι επίσης μια ήττα για την καγκελάριο της Γερμανίας» υποστηρίζει ο αρθρογράφος Ντιρκ Κουρμπιουβάιτ. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο συμβαίνει γιατί «οι Έλληνες εξέλεξαν μια ριζοσπαστική κυβέρνηση προκειμένου να απαλλαγούν από τη γερμανική πίεση».
 
«Η Μέρκελ θα μπορούσε βέβαια απλώς να πει ότι δεν είναι υπεύθυνη για τον ελληνικό λαό. Τα γερμανικά συμφέροντα είναι η κορυφαία προτεραιότητά της» σημειώνει ο Κουρμπιουβάιτ που χαρακτηρίζει αυτό τον τρόπο αντίληψης «παλιό τρόπο σκέψης, εθνικοκεντρικό». «Η Μέρκελ έπαιξε ρόλο στην επανεθνικοποίηση της πολιτικής στην Ευρώπη. Πίστεψε ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία στην Ελλάδα. Τώρα όμως οι Έλληνες αντεπιτίθενται» τονίζει.
 
«Το γεγονός είναι ότι υπάρχει μια πολιτική ένωση στην Ευρώπη, ακόμη και αν δεν έχει ισχυρά θεσμικά όργανα» υποστηρίζει και σημειώνει ότι  «τώρα που οι Έλληνες επέλεξαν τον Τσίπρα ως αρχηγό τους ο καθένας έχει ένα πρόβλημα. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα για το οποίο η Μέρκελ πρέπει πρώτη από όλους να βρει μια λύση».
 
«Δεν πρέπει κανείς να χαρακτηρίσει τους Έλληνες γι’ αυτές τις εκλογές» υποστηρίζει ο Κουρμπιουβάιτ. Χαρακτηρίζει τον Τσίπρα ως πολιτικό που «χρησιμοποιεί οξείς τόνους» και κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο για ξενοφοβία και αντισημιτισμό αλλά σχολιάζει ότι «αυτή είναι πλέον η νόμιμη κυβέρνηση της Ελλάδας και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευτούν μαζί της». 
 
«Δεν είναι καλό να συνεχίσει κανείς να λέει ότι οι Έλληνες δεν ήταν οικονομικά αρκετά ώριμοι για το ευρώ, ότι οι Γερμανοί έδειξαν την αλληλεγγύη τους και ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξεπεράσουν την κρίση. Αυτά είναι όλα σωστά αλλά δεν βοηθούν αν οι Έλληνες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Και το κάνουν. Μερικές φορές το δημόσιο αίσθημα έχει μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική απ’ ότι έχουν τα γεγονότα» σημειώνεται στο άρθρο του Spiegel.  
 
«Οι πολιτικές που στην αρχή φαίνονταν σωστές αποδείχτηκαν λάθος κάνοντας την κατάσταση χειρότερη αντί για καλύτερη. Με την εκλογή του Τσίπρα η κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται δραματικά. Οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους για να βελτιώσουν αυτή την κατάσταση. Και πριν το κάνουν αυτό θα πρέπει να καθορίσουν τους στόχους και τις στρατηγικές τους» προστίθεται.
 
Σύμφωνα με τον Κουρμπιουβάιτ, «αν η κατάσταση κλιμακωθεί και η Ελλάδα βγει εκτός ευρώ παραμονεύουν δυο μεγάλοι κίνδυνοι. Ο πρώτος είναι ότι ο Τσίπρας θα εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα του από τη Ρωσία ή την Κίνα κι έχει ήδη υπαινιχθεί κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι όχι διότι όποιος καθίσταται οικονομικά εξαρτημένος από τη Ρωσία ή την Κίνα θα μπορούσε σύντομα να γίνει ανδρείκελο ενός αυταρχικού κράτους. Ακόμη κι αν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη αυτή θα εξακολουθούσε να είναι μέλος της ΕΕ πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν ή ο Ξι Ζιπίνγκ θα έχουν φωνή στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Η αντίθεσή του σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας δείχνει ότι ο Τσίπρας δεν έχει ενδοιασμούς για το θέμα».
 
«Ο άλλος κίνδυνος» σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο «είναι ότι η Ευρώπη θα γίνει περίγελος στη διεθνή κοινότητα. Σε ορισμένα τμήματα της Ασίας και στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από ό,τι στη γηραιά ήπειρο. Η Ευρώπη μπορεί να κερδίσει το σεβασμό μόνο λόγο της ενότητάς της». «Εάν η Ελλάδα βγει από την κοινή νομισματική ζώνη αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως αποτυχία ειδικά για τη Μέρκελ» σημειώνει.
 
«Τα παραπάνω είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να υπάρχουν δυο στόχοι να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης και να παραμείνει σταθερό το ευρώ, όσο δύσκολο κι αν είναι να συμβιβαστούν αυτά τα δυο. Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς ξερόλες. Είναι καιρός για ρεάλ πολιτίκ, για μικρά βήματα» τονίζει ο Κουρμπιουβάιτ.
 
«Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι ανεκτική. Οι Γερμανοί έχουν συγχωρεθεί για την δίκή τους ιστορία και θα πρέπει να είναι σε θέση να συγχωρήσουν τους άλλους. Παρά τα λάθη που έγιναν από τους Έλληνες η αλληλεγγύη είναι η σωστή κατεύθυνση. Αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αγνοήσει τις συμφωνίες της Ελλάδας με την ΕΕ. Ούτε θα πρέπει να υπάρχει ένα κούρεμα του χρέους διότι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα απαιτήσουν ίση μεταχείριση κι αυτό θα σημαίνει αφόρητες πιέσεις στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, παράταση και μειώσεις επιτοκίων είναι δυνατόν να υπάρξουν. Και κανείς δεν πρέπει να είναι πολύ υπερήφανος για να μιλήσει για τη δυνατότητα αυτών των παραχωρήσεων».
 

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *