Στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους αναφέρονται με εκτενή ρεπορτάζ τους οι γερμανικές εφημερίδες σήμερα, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις δείχνουν να προχωρούν στο σωστό δρόμο.
«Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ελληνικό πόκερ» είναι ο τίτλος της Handelsblatt, η οποία κάνει λόγο για «εποικοδομητικές συζητήσεις, συγκρατημένη αισιοδοξία, ακόμη λίγη δουλειά: οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της προχωρούν όπως συνήθως». Όμως, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, το Brussels Group και η Αθήνα θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι αύριο Τετάρτη.
Το περιοδικό Manager Magazin του ομίλου του Spiegel αναφέρει: «Η Ελλάδα και οι πιστωτές της συγκλίνουν», και διευκρινίζει ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν γίνει κάποια βήματα, καθώς, σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στις συζητήσεις, όλες οι πλευρές επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Μάιο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μετά την αλλαγή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, έχει βελτιωθεί το κλίμα των συζητήσεων, καθώς υπάρχει ξεκάθαρη ατζέντα, περισσότεροι ειδικοί και πιο πολλές λεπτομέρειες.
Από την πλευρά της, η Die Welt εκτιμά ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και επισημαίνει ότι μέχρι να συμβεί αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την Welt, η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, αν δεν κάνει κάποια ανόητη κίνηση που να την απομακρύνει και άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα λάβει την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας από την Ευρώπη.
Ίσως να χρειαστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που ελπίζει η Αθήνα και λιγότερες από όσες απαιτεί το Βερολίνο, όμως η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα χρήματα είναι σχεδόν εξασφαλισμένα. Το έχει αποφασίσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ίσως παρά την αντίθετη γνώμη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Welt εξηγεί η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται τον Μάιο, διότι απαιτούνται μερικές ημέρες ή εβδομάδες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί. Οπότε, εκτιμά ότι είναι πιο ρεαλιστικό ότι η Αθήνα θα λάβει τη βοήθεια τον Ιούνιο, ίσως και τον Ιούλιο. Μέχρι τότε η χώρα χρειάζεται ενδιάμεση χρηματοδότηση, την οποία και θα λάβει καθώς κανένας δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα την ώρα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Άρα, σύμφωνα με τη Welt, αυτή που θα προσφέρει τη ρευστότητα αυτή είναι η ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας.
Το άρθρο καταλήγει ότι για τη διάσωση ή μη της Ελλάδας τελικά θα αποφασίσει η Μέρκελ και η ΕΚΤ και όχι οι υπουργοί Οικονομικών.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου