Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

«Σήμα» συμφωνίας δίνουν Μέρκελ και Γιούνκερ


Συμφωνία και άρση πιστωτικής ασφυξίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα δείχνουν Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ – μια συμφωνία όμως που πρέπει πρώτα να περάσει, και να… επιβιώσει, από τις συμπληγάδες και τις παγίδες ΔΝΤ και Σόιμπλε.
Η παρέμβαση Γιούνκερ και η ανοιχτή γραμμή Μαξίμου με τις Βρυξέλλες και τη γερμανική καγκελαρία φαίνεται πως άνοιξαν οριστικά το δρόμο διεξόδου και όλα δείχνουν ότι, πλην θεαματικού απροόπτου, οδεύουμε σε έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
« Όλοι ενδιαφερόμαστε πολύ να έχει υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαϊου αυτή η συμφωνία», ήταν το εύγλωττο μήνυμα που έστειλε χθες η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ στην Αθήνα υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι «βρισκόμαστε πια πολύ κοντά».
Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρει ότι, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, «για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει παρουσιάσει μία ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων, σημαντικά πιο εκτεταμένη σε σχέση με ό,τι είχε παρουσιάσει έως τώρα».
Κατά την εφημερίδα η εν λόγω λίστα ανοίγει τον δρόμο για την σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup που θα εγκρίνει την εκταμίευση νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
Το τελικό σήμα γι αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να δοθεί αύριο στη Ρίγα, στη συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος γάλλου προέδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται πως θα κλείσει και ο κύκλος των τεχνικών διαβουλεύσεων στο Brussels Group.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες το πλαίσιο της λύσης θα κινείται κοντά στο, περίφημο,… «μη έγγραφο Γιούνκερ» με τις υπό επεξεργασία λεπτομέρειες και διαφοροποιήσεις όμως να είναι κι εκείνες που θα κρίνουν το πόσο «έντιμος» ή «επώδυνος» θα είναι τελικά ο συμβιβασμός.
Παρ’ ότι, δε, πηγές του Μαξίμου τόνιζαν χθες ότι στόχος είναι «μια ενιαία συμφωνία» και ότι «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή μιας δόσης», όλα δείχνουν ότι η λύση θα κινηθεί σε δύο επίπεδα.
Σε πρώτο χρόνο αναμένεται απόφαση του Eurogroup που θα εγκρίνει την πρώτη δέσμη μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα θα δίνει το πράσινο φως για την άμεση εκταμίευση ποσού περίπου 4 έως 4,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα – ποσού, που θα προέλθει κυρίως από την επιστροφή των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων. Σε δεύτερο χρόνο θα ανοίξει η διαπραγμάτευση για τη μεγάλη, «ενιαία συμφωνία» με καταληκτικό ορίζοντα πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.
Σ’ αυτήν την τελική λύση θα παραπεμφθούν και τα δύο μείζονα ζητήματα – το ασφαλιστικό αφ’ ενός και η ελάφρυνση του χρέους αφ΄ετέρου. Στο ασφαλιστικό, η γέφυρα Τσίπρα – Γιούνκερ οδήγησε στη δέσμευση του έλληνα πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει μόνη της το φθινόπωρο το ζήτημα εκτεταμένων παρεμβάσεων για να καταστεί βιώσιμο το σύστημα. Για το χρέος φέρεται να υπάρχει αντίστοιχη δέσμευση από πλευράς Κομισιόν ότι θα ενταχθεί στην ατζέντα της συζήτησης.
Καθοριστικός παράγοντας για το εάν όντως και με ποιους όρους θα ισχύσει αυτή η δέσμευση θα είναι ο ρόλος που θα έχει – εάν εξακολουθεί να έχει – το ΔΝΤ στο «new deal» με την Ελλάδα. Επί του παρόντος, πάντως, το Ταμείο δεν αναμένεται να συνδράμει ούτε με ένα ευρώ στη χρηματοδότηση, επί του… μέλλοντος, δε, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δεν κρύβουν ότι θα προτιμούσαν η θέση του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να παραμείνει κενή…

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *