«Πολύ κοντά σε συμφωνία» είναι η χώρα, προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας, «ας πούμε σε μια εβδομάδα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία».
Μιλώντας στην εκπομπή «Enikos» στην τηλεόραση του Star, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε παράλληλα τις ελληνικές προτάσεις για το φορολογικό σκέλος μιας συμφωνίας, αναφέροντας ειδικά για τον ΦΠΑ ότι ζητείται να υπάρχουν δύο συντελεστές (15% και 6,5%), οι οποίοι θα αυξάνονται σε 18% και 9,5%, αντίστοιχα, εάν οι πληρωμές γίνονται με μετρητά.
«Δεν αποκλείουμε τη ρήξη για να μην την έχουμε»
Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, «η εντολή από τον λαό είναι διαπραγμάτευση. Αλλά, εάν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις “όχι” ρήξη με άλλα λόγια, δεν κάνεις διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείουμε τη ρήξη για να μην την έχουμε».
Πρόσθεσε, δε, ότι η διαπραγμάτευση έπρεπε να είχε λήξει στα μέσα Μαρτίου, αλλά μια σειρά από λελογισμένες προτάσεις από την Ελλάδα απορρίφθηκαν από την άλλη πλευρά, η οποία δεν είχε προτάσεις να παρουσιάσει.
«Γινόταν η συνολική αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης σαν μια γάτα που κυνηγά την ουρά της. Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για την άλλη πλευρά. Μια ρήξη θα είναι τραγική και για την άλλη πλευρά. Ζητάμε από τους δανειστές να κάνουν το ένα τρίτο του δρόμου, εμείς κάνουμε τα δύο τρίτα», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 χρεοκοπήσαμε δύο φορές»
Ο υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε ότι:
♦ «Δεν είναι στο ραντάρ μας, στη σκέψη μας, άλλο νόμισμα. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει στο ραντάρ η υπογραφή σε μια μη βιώσιμη συμφωνία»
♦ «Δεν υπάρχουν καθόλου προτάσεις από τους δανειστές για συντεταγμένη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη»
♦ Δεν υπάρχει Plan B. «Δεν βγαίνεις από μια νομισματική ένωση, παρά με τεράστια καταστροφή».
♦ Η συμφωνία θα πρέπει να περιέχει την αναδιάρθρωση του χρέους. «Και δεν υπάρχει κανένας στην κυβέρνηση που θα υπογράψει μια συμφωνία, η οποία δεν θα προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους».
♦ Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 χρεοκοπήσαμε δύο φορές.
♦ «Αντίθετα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν πιστεύουμε στο “νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση”. Κάθε δόση που έπαιρναν δημιουργούσε περισσότερες υστερήσεις. Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τη σκοτοδίνη».
Τα «βασικά αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Σύμφωνα με τον υπουργό, τρία είναι τα βασικά «αγκάθια» για μια συμφωνία: το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό ζήτημα. Εξειδικεύοντας, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο δημοσιονομικό «έχουμε συγκλίνει πολύ, αλλά δεν έχουμε ταυτιστεί». Αυτό συνάδει με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και τους τόκους που θα πληρώνουμε για το χρέος. Επιπλέον, το ασφαλιστικό είναι «μεγάλο θέμα, είναι πρόβλημα. Το να κόψουμε συντάξεις δεν είναι μεταρρύθμιση».
Τι προτείνει η ελληνική πλευρά:
• Να μπει τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. «Δεν είναι δυνατόν ένας τραπεζοϋπάλληλος να βγαίνει σε σύνταξη σε ηλικία 58 ετών».
• Να υπάρξει εξορθολογισμός των ταμείων.
• Να βελτιωθούν τα τεχνικά μέσα παρακολούθησης της διαφυγής των εισφορών.
• Να υπάρξει μια αναπτυξιακή πολιτική που να αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία. Ο υπουργός έκανε λόγο για μετοχές που θα κρατά το Δημόσιο από τις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρίες και τις οποίες θα «επενδύει» σε μια αναπτυξιακή τράπεζα (μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.ά.) και τα ταμεία θα λαμβάνουν μερίσματα στο διηνεκές.
«Η πρότασή μας είναι πλατφόρμα συμφωνίας και για το ασφαλιστικό. Αλλά όχι στη λογική του πετσοκόμματος. Δεν θέλουμε την επέμβαση του χασάπη», τόνισε.
«Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ παρά στους συνταξιούχους»
Στα εργασιακά οι εταίροι ζητούν μαζικές απολύσεις και να γίνει αποδεκτή μια απορυθμισμένη αγορά εργασίας χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Για την κυβέρνηση, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτο ζήτημα. «Θα πάμε στον ILO, θα καταθέσουμε τις ιδέες μας, θα πάρουμε τις προτάσεις τους. Και θα νομοθετήσουμε σε αυτήν τη βάση. Θα εφαρμόσουμε διεθνείς πρακτικές», είπε ο υπουργός.
Ερωτηθείς για το εάν προκρίνει την πληρωμή μισθών και συντάξεων από την πληρωμή του ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι μισθοί και οι συντάξεις προέχουν. Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ, παρά στους συνταξιούχους. Οι δανειστές πρέπει να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι της ασφυξίας». Χαρακτήρισε δε τους μισθούς και τις συντάξεις ως «ιερές μεταβλητές», επαναλαμβάνοντας ότι «εάν είχαμε δίλημμα μεταξύ ενός δανειστή που αρνείται να υπογράψει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με εμάς και του συνταξιούχου, θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο».
Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, στις 12 Μαΐου υπήρξε σκέψη να μην αποπληρωθεί η δόση του ΔΝΤ, που ανακοινώθηκε, όπως είπε, και με την επιστολή του πρωθυπουργού. «Και ως διά μαγείας βρέθηκαν χρήματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος που χρησιμοποιήθηκε, έγινε γνωστός σε αυτόν κατά την πρώτη επίσκεψή του στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Οι φορολογικές προτάσεις
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι για τον ΦΠΑ οι αλλαγές θα γίνουν από την 1η Σεπτεμβρίου. Η ελληνική πλευρά προτείνει δύο συντελεστές, έναν 6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία-εφημερίδες και έναν 15% για όλα τα υπόλοιπα, εάν οι πληρωμές γίνονται με «πλαστικό χρήμα» (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες). Εάν γίνονται με μετρητά, οι συντελεστές θα αυξάνονται σε 9,5% και 18% αντίστοιχα.
Για τη ΔΕΗ, δήλωσε, ο ΦΠΑ θα είναι 15%, ανεξαρτήτως του τρόπου πληρωμής, διότι η ΔΕΗ δεν φοροδιαφεύγει όπως και εάν πληρωθούν οι λογαριασμοί.
Τα νησιά με τον ειδικό συντελεστή ΦΠΑ «δικαιούνται ειδική μεταχείριση και θα συνεχίσουν να έχουν. Θα κρατούν τις αποδείξεις και θα επιστρέφεται μια μικρή διαφορά στους μόνιμους κατοίκους», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο υπουργός προανήγγειλε επιβολή φόρου στο ηλεκτρονικό στοίχημα και δήλωσε ότι έχει αντιρρήσεις για την επιβολή φόρου στους 500 πιο πλούσιους Έλληνες διότι αφορά και επιχειρήσεις.
Χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ «αποκρουστικότατο φόρο» και είπε ότι «θα προσπαθήσουμε και φέτος να τον αντικαταστήσουμε με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Με το που θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση, θα δουλέψουμε με την ίδια θέρμη για να τον αλλάξουμε».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάργησης της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά, ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και γενικότερα οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν θα είναι στην κατεύθυνση της μεταφοράς βαρών από αυτούς που δεν έχουν σε αυτούς που έχουν.
Ειδικά για τη χρήση του «πλαστικού χρήματος», ο υπουργός δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προκρίνουμε τις χρεωστικές κάρτες», αφήνοντας να εννοηθεί και για ενδεχόμενη φορολογία στη χρήση των πιστωτικών.
Ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ του συμψηφισμού των οφειλών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, λέγοντας «είναι στα πλάνα μας» και πρόσθεσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων.
Σκοτεινά επίπεδα τεχνοκρατών
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «πολύ δυστυχή στιγμή» το "Take it or leave it" που εφαρμόστηκε στην Κύπρο και είπε ότι «δεν τους δίνουμε την ευκαιρία να το επαναλάβουν στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στην ΕΚΤ, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι μια παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του προέδρου της Μάριο Ντράγκι να σώσει την ευρωζώνη. «Η σκληρή στάση απέναντί μας έχει να κάνει πολύ περισσότερο με μια σύγκρουση γιγάντων, με την προσπάθεια της ΕΚΤ να βγει η ευρωζώνη από τον αποπληθωρισμό», πρόσθεσε.
Πάντως, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ πιέστηκε να άρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, παρά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Και χαρακτήρισε «απολύτως επιθετικές» τις παρεμβάσεις του επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Βάιντμαν.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως θα ήταν ευχής έργον για όλη την Ευρώπη να επιστρέψει η Κομισιόν του Ζακ Ντελόρ, διότι «τώρα ούτε στο Eurogroup γίνεται διαπραγμάτευση και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε άλλα επίπεδα, πιο σκοτεινά, σε επίπεδα τεχνοκρατών».
Πλεονασματικό το ελληνικό Δημόσιο
Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελληνικό Δημόσιο είναι πλεονασματικό, καθώς καταβάλει μισθούς και συντάξεις και στους 4 τελευταίους μήνες έχει αποπληρώσει 6,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και τους δανειστές, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα σεντ ως δόση.
Αποδέχθηκε ότι το Δημόσιο οφείλει 2 δισ. ευρώ στην αγορά, λέγοντας ότι με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης θα αρχίσει να αναπνέει η οικονομία. Τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που κατατίθενται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην Τράπεζα της Ελλάδος, χρησιμοποιούνται για repos για τις ανάγκες του Δημοσίου («είναι μέθοδος του Δημοσίου για να επιβιώνει και να πληρώνει τους δανειστές», είπε).
Ερωτηθείς για το εάν θα δεχθεί και η Βουλή να διαθέσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα δικά της ταμειακά διαθέσιμα, παρέπεμψε στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου, λέγοντας «να ρωτήσετε τη φίλη μου, τη συντρόφισσά μου, τη Ζωή».
Αναφορικά με τα 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που μεταφέρθηκαν στον EFSF, ο υπουργός είπε ότι ζητήθηκε με επιστολή και με επιδέξιο τρόπο να επιστρέψει στο Δημόσιο το 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν ρευστό από τα αποθεματικά του κράτους και χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Υποστήριξε ότι είχε εξαρχής διαφωνήσει έντονα με το να χρηματοδοτηθεί το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» με τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. Χαρακτήρισε «σημαία» της κυβέρνησης τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και παρέπεμψε για τη μετά Ιούνιο εποχή για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, με διαχείριση είτε από Bad Bank είτε από δημόσια επιχείρηση διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
Όχι σε εκλογές / δημοψήφισμα
Ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε εναντίον της εκ νέου προσφυγής σε εκλογές, λέγοντας ότι «όταν έχουμε την πρόσφατη εντολή και την καθολική αποδοχή, γιατί να ξαναπάμε στον ελληνικό λαό; Είναι ανοησία να ξαναπάμε στον πολίτη».
Για ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, είπε ότι ναι μεν το δημοψήφισμα παραμένει πάντα μια σημαντική πολιτική διαδικασία, αλλά «εάν γίνει το δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ. Θα είναι άδικο να τοποθετηθεί ο λαός με ένα ναι ή με ένα όχι».
Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:
♦ Για την κατάθεση στη Βουλή εγγράφων για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου: «Όταν θα έχουμε μια νέα συμφωνία που θα αλλάζει το Μνημόνιο, θα την πάμε στη Βουλή για έγκριση. Και η συμφωνία που περιέγραψα πριν, θα εγκριθεί από τη Βουλή».
♦ Για τον ανασχηματισμό: «Είμαστε στρατιώτες, δεν επιλέγουμε».
♦ Για σκέψεις για παραίτηση όλο αυτό το διάστημα: «Ούτε μια φορά δεν σκέφτηκα την παραίτηση. Ήταν η χαρά μου τότε όταν με πίεζαν από το εξωτερικό».
♦ Για τις σχέσεις του με τον διοικητή της ΤτΕ: «Με τον Γιάννη Στουρνάρα έχουμε πολύ μακρά ιστορία, έχουμε κοινούς αγώνες στο Πανεπιστήμιο, είμαστε φίλοι, έχουμε πάει μαζί διακοπές. Τώρα υπάρχει μια πολιτική διάσταση. Αλλά έχουμε και οι δύο θεσμικές θέσεις. Και το έθνος απαιτεί να συνεργάζονται οι θεσμοί».
♦ Για τις σχέσεις με τους BRICS: «Η συμμετοχή της Ελλάδας (στην αναπτυξιακή τράπεζα) είναι πολύ θετική, αλλά όχι ανταγωνιστικά προς την Ευρώπη».
Διάψευση δημοσιευμάτων
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα για επιστολή Γιούνκερ με σχέδιο συμφωνίας, λέγοντας, μάλιστα, «Το δημοσίευμα το οποίο υποτίθεται ότι είναι επιστολή Γιούνκερ δεν ισχύει. Φοβάμαι μήπως είναι κάποια προβοκάτσια για να κάψει τις προτάσεις μας».
Ενώ για άλλο δημοσίευμα από το «Πρώτο Θέμα» που τον παρουσιάζει ως υποστηρικτή του Bitcoin, επισήμανε ότι «αντίθετα, διεθνώς έχω γίνει γνωστός ως επικριτής του Bitcoin».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου