Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Επενδύ-ΣτΕ στη Μονή Τοπλού

Του Μάριου Διονέλλη
Και με τη βούλα συνταγματικό κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την τεράστια τουριστική επένδυση στη Μονή Τοπλού, στο Λασίθι, από την εταιρεία Loyalward Ltd. Η απόφαση του ΣτΕ λήφθηκε τον Μάρτιο αλλά καθαρογράφηκε πριν από δύο ημέρες και στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση του Π.Δ. σχετικά με την έγκριση του ειδικού σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η επένδυση έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και αποτελεί διαχρονική αιτία αντιπαράθεσης στην ανατολική Κρήτη, κυρίως λόγω των επιβαρυντικών της χαρακτηριστικών για το περιβάλλον του Κάβο Σίδερο. Στο παρελθόν η επένδυση είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ έπειτα από προσφυγή των κατοίκων, ενώ πλέον επανέρχεται με τη μισή της δυναμικότητα ως προς τον αρχικό της σχεδιασμό. Ωστόσο, πλέον έχει βρει αρκετούς συμμάχους που δελεάζονται από την υπόσχεση της τουριστικής ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας κτλ.
Η απόφαση του ΣτΕ, πάντως, αποτελεί ένα μικρό μόνο βήμα στη διαδικασία προς την υλοποίηση της επένδυσης. Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η αρχιτέκτονας και μέλος της περιφερειακής παράταξης Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης, Βάννα Σφακιανάκη, αυτή η απόφαση αφορά τη συνταγματικότητα του σχεδίου για την έκδοση προεδρικού διατάγματος.
Εφόσον εκδοθεί το Π.Δ. και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τότε πρόκειται εκ νέου να καταρτιστεί αναλυτική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα έρθει και πάλι προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. «Προς το παρόν έχουμε δει μόνο τη γενική χωροθέτηση και γενικά στοιχεία της επένδυσης και δεν έχει δοθεί σαφές σχέδιο τι θα χτιστεί και πού και ποιες ακριβώς θα είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή», λέει η ίδια.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Η επένδυση με τίτλο «Ιτανος Γαία» προβλέπεται να εγκατασταθεί σε έκταση 26 στρεμμάτων, που ανήκουν στην Ιερά Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου (Τοπλού) και βρίσκονται πλησίον του Φοινικοδάσους στο Βάι.
Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη έκταση, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή γηπέδου γκολφ (που προβλέπει η μελέτη) σε έναν τόπο που έχει σημαντική έλλειψη υδατικών πόρων.
Ως προς τις υποσχόμενες 1.500 θέσεις εργασίας, έχουν δοθεί θολές περιγραφές για «άμεσες», «έμμεσες» και «συμπληρωματικές» θέσεις που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Τέλος, ερωτηματικό αποτελούν και οι πραγματικές προθέσεις της εταιρείας καθώς φέρεται κυρίως να κερδίζει από τη διαχείριση των δικαιωμάτων χρήσης που αποκτά σε αντίστοιχες εκτάσεις στην παγκόσμια αγορά Real Estate, αλλά να μην έχει πραγματοποιήσει άλλη τέτοιου είδους επένδυση.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *