Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Μητσοτακαίοι και Βαρβιτσιώτηδες και οι διορισμοί

Λάκης Μπελλος
Α, όλα κι όλα! Σήμερα γίνομαι «Ιός» κι αλλάζει η σελίδα ριζικά. Αφορμή οι καταγγελίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τις ατέλειωτες προσλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ συγγενών, φίλων και συντρόφων και οτιδήποτε άλλο φαντάζεται κανείς.
♦ Προσωπικά είμαι υπέρ αυτών των διορισμών γιατί λύθηκε το πρόβλημα της ανεργίας κι έχουμε μάλιστα και πλεόνασμα διορισμένων.
♦ Αλλά να μιλάει το Μητσοτακέικο και το Βαρβιτσιωτέικο για διορισμούς; Αυτοί πρωταγωνιστούσαν σε διορισμούς από αιώνων, όπου ο ένας έκανε με διορισμό βουλευτή τον άλλον και όχι π.χ. απλό γενικό γραμματέα του υπουργείου του ή διευθυντή του γραφείου του.
♦ Ηταν τόσο πολλοί οι διορισμοί βουλευτών μεταξύ τους που συγκροτούσαν τέσσερις κυβερνήσεις και 14 τζάκια.
♦ Διορισμούς βουλευτών δεν έχει κάνει πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα).
♦ Διαβάστε λοιπόν την εμβριθή έρευνά μου και να τρέμει ο «Ιός».
♦ Τιμής ένεκεν ξεκινάω από το Μητσοτακέικο γιατί ο Κυριάκος άρχισε πρώτος τις κατηγορίες.
♦ Σόι πάει το βασίλειο από το 1845. Οχι, δεν γεννήθηκε τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο γουρλής. «Γενάρχης» της δυναστείας θεωρείται ο Κωστής Μητσοτάκης (1845-1898), ο οποίος ήταν ο αρχηγός του... «Κόμματος των Ξυπόλυτων» όπως λεγόταν.
♦ Ηταν επ’ αδελφή γαμπρός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος ανέλαβε την αρχηγία των «Ξυπόλυτων» (ναι, αλήθεια έτσι λέγονταν!), το οποίο και μετονόμασε σε Κόμμα των Φιλελευθέρων.
♦ Από τους «Ξυπόλητους» φοβήθηκαν οι μετέπειτα του Μητσοτακέικου, γι’ αυτό όλο και κάτι κουζινικά και οικοσκευές έπαιρναν από τη Μίζενς για να μην καταντήσουν ξυπόλητοι και στην ψάθα.
♦ Ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οχι ο Γουρλομάτης, αλλά άλλος (1883-1944), που ήταν επί σειρά ετών βουλευτής Χανίων.
♦ Με προσέχετε; Προσέξτε πολύ καλά γιατί θα χάσετε το νήμα. Ο άλλος γιος λοιπόν του Κωστή και αδελφός του Κυριάκου, Αριστομένης Μητσοτάκης (1884-1941) ήταν κι αυτός βουλευτής Χανίων, ενώ έκανε με βάση το όνομά του υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Παπαναστασίου, καθώς και αντιπρόεδρος της Βουλής (δεν παίζομαι!).
♦ Και να σου προβάλλει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο επίτιμος ντε (1918-2356), γιος του βουλευτή Κυριάκου, ανιψιός του υπουργού Αριστομένη, εγγονός του αρχηγού του «Κόμματος των Ξυπόλυτων», αλλά και ανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Γεννήθηκε στα Χανιά και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1946 και σαρώνοντας όλα τα υπουργεία, το 1993 ανέλαβε πρωθυπουργός. ΟΛΕ!
♦ Στη φωτογραφία εποχής βλέπουμε τον Μητσοτάκη με τον πελεκάνο της Μυκόνου, που την άλλη μέρα πέθανε.
♦  Ακολούθησε η Ντόρα Μπακογιάννη: η κόρη του Κωνσταντίνου, εγγονή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανιψιά του Αριστομένη, δισέγγονη του Κωστή και μακρινή συγγενής του Βενιζέλου (ε ρε ρεπορτάζ που έριξα!).
♦ Τη βλέπουμε σε πρόσφατη φωτογραφία με τον μπαμπά. Παρατηρούμε δύο κραυγαλέα πράγματα:
♦ Ο Μητσοτάκης φαίνεται πιο μικρός από την κόρη του.
♦  Οσο πάει νεάζει ο Μητσοτάκης. Σε λίγο θα του αγοράζουν από τα Τζάμπο.
♦ Μετά διορίστηκε υπουργός ο Κυριάκος ή Κούλης Μητσοτάκης: ο αδελφός της Ντόρας, γιος του Κωνσταντίνου, εγγονός του Κυριάκου, ανιψιός του Αριστομένη, δισέγγονος του Κωστή και μακρινός συγγενής του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο γουρλομάτης ντε, που λέγαμε.
♦  Δεν έχει ακόμα διαπιστώσει κανείς ποιος γουρλώνει πιο πολύ τα μάτια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Τρέμη ή ο Μανιάτης του Ολυμπιακού;
♦ Στη φωτογραφία ο Κούλης βγάζει σέλφι στη Βουλή με φόντο τον Αδωνι. Μετά από αυτό η σέλφι έπρεπε να είχε καταργηθεί με τροπολογία ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
♦ Πάμε τώρα στην Οικογένεια Βαρβιτσιώτη. Το συγκεκριμένο τζάκι υφίσταται πολιτικά από το 1856. Παραλίγο να φάνε το Μητσοτακέικο δηλαδή. Ντέρμπι όμως.
♦ Οι σύγχρονοι εκπρόσωποι της οικογένειας ήταν:
• Ο βουλευτής του Λαϊκoύ Κόμματος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (να ‘ξερε πού πήγε αργότερα το όνομά του!).
• Μετά διορίστηκε βουλευτής και υπουργός ο γιος του, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, που μια χαρά άνθρωπος είναι, αλλά του έλαχε ο υιός.
• Κατά το εθιμικό δίκαιο, διορίστηκε μετά βουλευτής η χαρά του τζακιού, ο γιος του Γιάννη, ο Μιλτιάδης ντε!
♦ Ο Μιλτιάδης εξελίχτηκε και έφτασε μέχρι υπουργός Ναυτιλίας, με μοναδικό πλεονέκτημα ότι το σπίτι του έβλεπε θάλασσα.
♦ Στα ναυάγια επί υπουργίας του ήταν στο κέντρο (επιχειρήσεων) της Πάολας και του Παντελίδη.
♦ Εχει γίνει πιο γνωστός από τη φωτογραφία που καμαρώνουμε και τη φράση αναπόφευκτα που έρχεται στο μυαλό («Χούφτωσ’ τη, χούφτωσ’ τη!).
♦ Συγγενικά πρόσωπα που διόρισαν οι Βαρβιτσιώτηδες και Μητσοτακαίοι δεν αναφέρω γιατί είναι 1.043.785 και θα τρώγαμε όλο τον χώρο της εφημερίδας.
♦ Ο επίτιμος μόνο έχει συμμετάσχει σε 13.358 κρητικούς γάμους, αλλά καμιά μπαλοθιά δεν τον πέτυχε. Ο πατέρας του σκότωσε τον πελαργό που τον έφερε στη ζωή. Εχει καταστρέψει τρεις ελαιώνες στην Κρήτη από το λάδι που ξόδεψε στις βαφτίσεις.
♦ Πιο πολλή συζήτηση γίνεται ποιος θα διοριστεί διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ από το ποιος θα διοριστεί πρωθυπουργός. Είναι φαίνεται πολύ σημαντική η θέση της προπαγάνδας.
♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεφεύγει βέβαια. Μπουκάρισα σε όλα τα υπουργεία και φωτογράφισα όλο το συγγενολόι. Ολοι ήθελαν να με διορίσουν. Θα ’χετε ρεπορτάζ και ντοκουμέντο-σοκ.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *