Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Moody's: «Πολιτική πράξη» τυχόν διαζύγιο Αθήνας - δανειστών

«Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι μία αναπόφευκτη συνέπεια χρεοκοπίας», αναφέρει το στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Moody's, Κόλις Έλις, σε εκτίμηση του για την κατάσταση που διαμορφώνεται μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της. 
Όπως υπογραμμίζει, η απόφαση για ένα «διαζύγιο» μεταξύ των δύο πλευρών, θα αποτελεί «πολιτική πράξη». Και προσθέτει: «Μία χρεοκοπία θα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα αλλά δεν θα σημάνει κατ' ανάγκη το τέλος της Ελλάδας μέσα στο ευρώ».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα έχει δύο άμεσες επιλογές: η πρώτη να αποκτήσει πάλι την ικανότητα να τυπώνει χρήματα, τα οποία θα χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της. Δεύτερη είναι να προσφύγει στην έκδοση παράλληλου νομίσματος (Scrip ή IOUs), το οποίο μπορεί τελικά να αποδειχθεί ότι είναι μέρος της μετάβασης για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος».
«Από αυτές τις επιλογές», σημειώνει ο Κ. Έλις, «πιστεύουμε ότι η δεύτερη είναι η πιο πιθανή, διότι θα αγοράσει κι άλλο χρόνο για διαπραγματεύσεις. Το 'scrip' είναι ουσιαστικά ένα υποκατάστατο νόμιμου χρήματος που σε αυτήν την περίπτωση θα υποστηρίζεται από την υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώσει τα χρέη της. Η έκδοση αυτού του 'scrip' θα είναι το αποτέλεσμα μίας πολιτικής απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύεις της στον επίσημο τομέα, αλλά και να πληρώσει άλλες δαπάνες, όπως μισθούς ή συντάξεις. Με άλλα λόγια, να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό νόμισμα για να χρηματοδοτήσει τις εγχώριες δαπάνες της».
Το στέλεχος της Moody's τονίζει ότι η έκδοση του 'scrip' «δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και επίσημη έξοδο από το κοινό νόμισμα, εφόσον χρησιμοποιείται ως προσωρινό μέτρο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας. Μπορεί να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση, αυξάνοντας την πιθανότητα μίας εξόδου ή διευκολύνοντας μία έξοδο, δημιουργώντας το πλαίσιο για ένα παράλληλο νόμισμα».
Στο σημείωμα αυτό επισημαίνεται επίσης ο κίνδυνος για «επιδρομή» στις τραπεζικές καταθέσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα περιορισμού των αναλήψεων και ελέγχου διακίνησης των κεφαλαίων.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *