Απηύθυνε μήνυμα ρεαλισμού στο εσωτερικό και πολιτικής ηθικής στο εξωτερικό, έθεσε καθαρά τους τέσσερις, δύσκολους, όρους για τη συμφωνία και απάντησε στην - και εκ των έσω κριτική - με απολογισμό πεπραγμένων, προςκλητήριο συστράτευςης, αλλά και με σκληρή επίθεση στη μνημονιακή "ελίτ" της τελευταίας πενταετίας.
Με την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας, ουσιαστικά, επιβεβαίωσε τον στόχο για καθαρά πολιτική συμφωνία στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο εγγυήθηκε τις βαριές "κόκκινες γραμμές" δια της οδού όμως ενός έντιμου ρεαλισμού και όχι ριζοσπαστισμού.
"Το διαπραγματευτικό μας σχέδιο δεν είναι ριζοσπαστικό, είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά να προσχωρήσει στον ρεαλισμό", ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά - μια αναφορά, με αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο.
Σ' αυτό το πολιτικό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έθεσε τους τέσσερις όρους για την επίτευξη συμφωνίας, προσδιορίζοντάς τους ως εξής:
Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον για μία διετία
Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις
Αναδιάρθρωση του χρέους
Ισχυρό πρόγραμμα δημοσιων επενδύσεων
Οι 4 αυτοί όροι σηματοδοτούν και τους βαςικούς άξονες του "new deal" που επιδιώκει η κυβέρνηση και το οποίο, όπως επιςημαινουν πηγές του Μαξίμου, προσκρούει μέχρι στιγμής σε ένα διπλό, συμπαγές μέτωπο: Στις σκληρές συνιστώσες των πιστωτών που έχουν ως βασικό στόχο την πολιτική ήττα του πρώτου ευρωπαϊκού εγχειρήματος αριστερής διακυβέρνησης και στο εγχώριο μνημονιακό μπλοκ του γνωστού τριγώνου μιντιακών, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Το μέτωπο αυτό έδειξε καθαρά στην ομιλία του και ο πρωθυπουργό εγκαλώντας αφ' ενός ως ανήθικη την άρνηση των πιστωτών για χρηματοδότηση της Ελλάδας παρ' ότι η χώρα αποπληρώνει κανονικά τις υποχρεώςεις της και καταγγέλλοντας ως συνειδητή επιλογή του εγχώριου συστημικού κατεστημένου την κοινωνικά άδικη κατανομή των βαρών στα χρόνια των Μνημονίων.
"Το μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα λάθος πρόγραμμα αλλά η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών», ειπε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: "Διαπραγματευόμαστε σε ναρκοθετημένο έδαφος που επιμελώς προετοίμασε η παρελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου".
Υπό αυτιά τα δεδομένα, έδωσε και το στίγμα των επόμενων βημάτων στη διαπραγμάτευση τονίζοντας ότι εκείνο που επιζητά η κυβέρνηση είναι "μια και ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα που θα διασφαλίζει την έξοδο στις αγορές σε σύντομο διάστημα". "Δεν επιδιώκουμε απλά μια συμφωνία, αλλά λύση στο πρόβλημα", είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας και τον δρόμο που σκοπεύει να ακολουθήσει ο ίδιος στην ευρωπαϊκή σύνοδο της 21ης Μαίου διεκδικώντας "πολιτικό deal" κορυφής.
Το μήνυμά του αυτό, έχει ήδη φθάσει στους πιστωτές και οι εν εξελίξει διεργασίες θα καθορίσουν την απάντηση. Η οποία το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα δοθεί δια των ρηματικών διακοινώσεων Σόιμπλε, ούτε δια των πρωτοσέλιδων των... εγχώριων και εξωχώριων Bild...
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου