Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ο Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Να περάσουμε τον κάβο, να μην απογοητεύσουμε το λαό (Video)


Νίκος Παπαδημητρίου



Ομιλία με πολλά μηνύματα και αντίστοιχους αποδέκτες, μέσα και έξω από τη χώρα, εκφώνησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μια ομιλία που έρχεται την επομένη της Συνόδου στη Ρίγα και, άρα, στο σταυροδρόμι της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων. Με την ομιλία αυτή εξάλλου άνοιξαν οι εργασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή των βουλευτών και συντονιστών των Νομαρχιακών Επιτροπών.

Πυξίδα για όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να είναι η κατάληξη της ομιλίας, «να μην ξεχνάμε ότι ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε».

Υπ' αυτό το πρίσμα, «πρέπει να περάσουμε τον κάβο για έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό», ήταν μια φράση –κλειδί (εκτός κειμένου σημειωτέον), με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται αισιόδοξος όσο και αποφασιστικός για την έκβαση των διαπραγματεύσεων («είναι το τέλος της επίπονης περιόδου», εκτίμησε χαρακτηριστικά, αλλά και «κάναμε υποχωρήσεις, έχουμε όμως και κόκκινες γραμμές», ήταν μια άλλη αξιοσημείωτη αναφορά του).
Εξάλλου, η φράση του πρωθυπουργού, «έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες διακυβέρνησης», αποτυπώνει και τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο διάστημα.
Καίρια, επίσης, η ανάδειξη του χρέους που έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιθυμία του ελληνικού λαού για λύση -και μάλιστα μακράς πνοής- και όχι για συμφωνία, όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, του λαού που στηρίζει την κυβέρνηση  γιατί για πρώτη φορά βλέπει μια κυβέρνησή του να διαπραγματεύεται στο όνομά του. Άλλωστε, στις 25 Γενάρη ο λαός έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή, ήταν μια άλλη χαρακτηριστική αναφορά.

Επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης, ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε εκ νέου τις 4 βασικές προϋποθέσεις για έναν καλό συμβιβασμό: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όχι νέες περικοπές σε μισθούς και  συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και γενναίο επενδυτικό πακέτο.

Μήνυμα προς τους εταίρους

Αυστηρός προς την πλευρά των δανειστών, προειδοποίησε ότι το μέσο ασφυξίας δεν θα αποδειχθεί αποτελεσματικό εν τέλει, ενώ κάλεσε όλους εκείνους που υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση είτε με δηλώσεις είτε με διαρροές –αναφορά που από κάποιους στην αίθουσα θεωρήθηκε ως φωτογραφική για τον Β. Σόιμπλε- να τραβηχτούν στην άκρη και να πάψουν να επηρεάζουν αρνητικά τις διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτούς που παίζουν με τη φωτιά, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι εδώ συν τοις άλλοις διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Και σε άλλο σημείο άφησε αιχμές προς την πλευρά του ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα στην ιστορία του διεθνούς αυτού οργανισμού.

Η φαιά προπαγάνδα
Ταυτόχρονα, όμως, ο πιο σκληρός αντίπαλος βρίσκεται εντός των τειχών, υπογράμμισε ανοίγοντας το κεφάλαιο της ομιλίας του που αφορούσε στον πόλεμο κατά της διαπλοκής, η μάχη με την οποία, προέβλεψε, ίσως αποδειχθεί ο κρισιμότερος αγώνας.

Αλλά η κυβέρνηση δεν θα λογαριάσει τη φαιά προπαγάνδα, «ήλθε η ώρα να πληρώσουν», και μάλιστα για όσα δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Ενώ χαρακτήρισε το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας.

Ανάσα για τους πολίτες
Μεγάλο μέρος της ομιλίας Τσίπρα ήταν αφιερωμένο στα σημαντικά αποτελέσματα της ως τώρα διακυβέρνησης, παρά τις δυσχέρειες με τη διαπραγμάτευση: ίσως, για παράδειγμα, δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό ότι η επιτυχία της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, συνεπάγεται ότι οι πολίτες γλιτώνουν από 10 δις εισπρακτικά μέτρα. Κατά συνέπεια, επέμεινε ο πρωθυπουργός, η χώρα αφήνει πίσω της τη λιτότητα. Ενώ ταυτόχρονα με τη μείωση των πλεονασμάτων, τίθεται και ο δίδυμος στόχος της αναδιάρθρωσης χρέους.

Όμως, ο εκτενής απολογισμός των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε, από τον πρωθυπουργό, και για έναν ακόμη λόγο: ως απάντηση σε όλους εκείνους που ανησυχούν και μιλούν για εγκατάλειψη του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Επίσης ευρεία ήταν η αναφορά στα θέματα του Υπουργείου Εργασίας, με τον ομιλητή να διαβεβαιώνει ότι δεν συζητείται περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το αντίθετο.

Αντίπαλο δέος, η ΕΡΤ

Μεταξύ όμως των άλλων επιτυχιών της συγκυβέρνησης είναι αυτό της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, όπου ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε καθυστερήσεις, γι' αυτό και ζήτησε από όλους να συμβάλουν στα πρώτα βήματα της δημόσιας τηλεόρασης, ζητώντας χαρακτηριστικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στο σημείο αυτό διεκόπη από μεμονωμένο συνδικαλιστή της ΠΟΣΠΕΡΤ που βρισκόταν στην αίθουσα και ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο (!), με τον πρωθυπουργό να απαντά αυστηρά ότι η ΕΡΤ δεν άνοιξε για να βρουν κάποιοι τη δουλειά τους, αλλά για να έχουν οι πολίτες πλουραλιστική ενημέρωση (χαρακτήρισε δε, την ΕΡΤ ως εν δυνάμει αντίπαλον δέος στα κανάλια της διαπλοκής)

Ταυτόχρονα όμως πήρε θέση και για τον τρόπο στελέχωσης της νέας ΕΡΤ, σημειώνοντας με έμφαση πως θα είναι απαλλαγμένη από το ρουσφέτι και τον κομματισμό.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *