Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Και τώρα, όλο το βάρος στον Αλέξη Τσίπρα…


Τα όρια ανάμεσα στον «έντιμο» και τον «επώδυνο» συμβιβασμό καλείται να θέσει και να υπερασπιστεί, προσωπικά πια, ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα συμφωνία με τους πιστωτές το ταχύτερο δυνατό.
Οι συμπληγάδες στις οποίες κινείται ο πρωθυπουργός και η χώρα απειλούν να γίνουν ασφυκτικές με το μεν Eurogroup να επιμένει να ζητά «πολιτικό αίμα», τα δε εγχώρια κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα να επιβάλλουν προάσπιση των «κόκκινων γραμμών». 
Μοναδική διέξοδος σ’ αυτή την πίεση δείχνει ένα πολιτικό deal κορυφής, το οποίο όμως ακόμη παραμένει αμφίβολο πότε και με ποιους όρους μπορεί να επιτευχθεί, με δεδομένη και τη διάσταση ανάμεσα στις «συνιστώσες» των πιστωτών.
«Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα κυβερνητικής πηγής μετά και τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στο Brussels Group, όπου πια έχει φανεί καθαρά πού μπορεί να επέλθει συμφωνία και πού όχι: Δημοσιονομικό, φορολογικά και ιδιωτικοποιήσεις θα «κλείσουν» σύμφωνα με κύκλους κοντά στην διαπραγματευτική ομάδα, σε ασφαλιστικό και εργασιακά όμως υπάρχει χάσμα.
Άπαντες αναμένουν από τον πρωθυπουργό να δώσει στίγμα προθέσεων και επικείμενων εξελίξεων στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist, ενώ ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση παραμένει να δοθεί ένα «πολιτικό σήμα» στη σύνοδο κορυφής της 21ης Μαΐου στη Ρίγα για συμφωνία στα θέματα όπου υπάρχει σύγκλιση – μια συμφωνία, βεβαίως, που θα συνοδεύεται και από άμεση χρηματοδότηση. 
Κατά την πιο αισιόδοξη εκδοχή, όπως την διατύπωσε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αυτή η κατ’ αρχήν συμφωνία μπορεί να κλείσει ακόμη και νωρίτερα, έως τις 19 Μαΐου, κατά άλλα κυβερνητικά στελέχη ωστόσο, το κρίσιμο διάστημα είναι εκείνο μετά τις 25 του μήνα.
Ανεξαρτήτως ημερομηνιών όμως, το εάν θα ευοδωθεί το εν λόγω «καλό» σενάριο εξαρτάται από το εάν τελικά στο «κλαμπ» των πιστωτών θα επικρατήσει η λεγόμενη ήπια προσέγγιση, την οποία αυτή τη στιγμή φέρονται να εκφράζουν οι πλευρές Μέρκελ και Γιούνκερ ή το «δόγμα» των σκληρών στο οποίο συναντώνται – με διαφορετικές αφετηρίες και επιδιώξεις – Σόιμπλε και ΔΝΤ.
Δεν θεωρείται, άλλωστε, καθόλου τυχαία και η χθεσινή αναφορά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για «κύκλους στη Γερμανία, όχι γύρω από την καγκελαρία, που επαναφέρουν και διακινούν σενάρια περί Grexit». «Αυτοί οι κύκλοι δεν βοηθούν», είπε ο κ. Παππάς, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επανέλαβε ότι και οι δανειστές πρέπει πλέον να ανταποκριθούν στα βήματα που έχει κάνει η ελληνική πλευρά.
Το εάν αυτά τα μηνύματα θα εισακουσθούν δεν θα φανεί πριν από την πολιτική σύναξη κορυφής στη Ρίγα. Έως τότε, οι εκπρόσωποι των πιστωτών στο Brussels Group επιμένουν να ζητούν τεχνική συμφωνία σε όλα τα θέματα επιμένοντας ακόμη και στην διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις την οποία δεν συζητά καν η ελληνική κυβέρνηση.
Σ’ αυτό το κλίμα αναμένεται να κυλήσουν και οι νέες τηλεδιασκέψεις που έχουν προγραμματιστεί από σήμερα έως και το Σαββατοκύριακο. Εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος δεν αποκλείεται να γίνει και συνάντηση των αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, προκειμένου έως την 21η Μαΐου να έχουν «κλειδώσει» πλήρως τα θέματα του ΦΠΑ, του πρωτογενούς πλεονάσματος, των κόκκινων δανείων και των ιδιωτικοποιήσεων – προοπτική, που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να πάει στη σύνοδο κορυφής κομίζοντας έναν αρκετά βαρύ, έτοιμο «φάκελο» προς συμφωνία.
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η κυρίαρχη άποψη μέχρι τώρα στην κυβέρνηση είναι να μην γίνει καμία νομοθέτηση μέτρων εάν δεν υπάρχει προηγουμένως δέσμευση συμφωνίας και χρηματοδότησης. «Δεν θα την πατήσουμε ξανά όπως στις 20 Φεβρουαρίου.  Για να υπάρξει ο όποιος νόμος πρέπει να υπάρξει και υπογραφή. Και, κυρίως, ρητή δέσμευση για εκταμίευση ρευστότητας…», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *