Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Τσίπρας και Μέρκελ βγάζουν… αρχηγό στη ΝΔ


Ο Καραμανλής επιμένει να σιωπά, οι δελφίνοι εξακολουθούν να αδυνατούν και η επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία μοιάζει καταδικασμένη να περάσει μέσα από τις… επιλογές Τσίπρα.
Με το σύνδρομο «προσωπικής δικαίωσης» του Αντώνη Σαμαρά να καθηλώνει κάθε προοπτική, πολιτικής και δημοσκοπικής ανάκαμψης στη Νέα Δημοκρατία και με το γαλάζιο στράτευμα διχασμένο επί της αντιπολιτευτικής τακτικής, η ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές γίνεται πλέον θρυαλλίδα των εξελίξεων και της επόμενης μέρας στην κεντροδεξιά.
Η υπερψήφισης ή μη από τη ΝΔ της, πιθανής πια, συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών θεωρείται δεδομένο ότι θα αποτελέσει και το σύνθημα για την τελική αναμέτρηση μεταξύ του «μπλοκ Σαμαρά» και των, ετερόκλητων, ομάδων αμφισβήτησής του.
Μια ενδεχόμενη απόφαση Σαμαρά να μην ψηφιστεί η συμφωνία, όπως δείχνουν όλα τα μηνύματα, μπορεί να γίνει ο καταλύτης για αποφάσεις ρήξης με δρομολόγηση των διαδικασιών συνεδρίου και, συντεταγμένη πλέον, αμφισβήτηση της ηγεσίας.
Ήδη, βαρόνοι, δελφίνοι και κορυφαία στελέχη ζητούν σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να αποτιμηθούν εκεί οι εξελίξεις στην Ευρώπη, το «θερμό επεισόδιο» Ντόρας Μπακογιάννη και Δημήτρη Σταμάτη στη Βουλή είναι αποκαλυπτικό του κλίματος, ενώ στη γραμμή της έναρξης των διαδικασιών προς το συνέδριο συντάσσονται, πλην της κυρίας Μπακογιάννη, και οι Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βασίλης Κικίλιας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μια συμφωνία της κυβέρνησης αυτονοήτως σηματοδοτεί συνέδριο και εξελίξεις στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης»… «Χρειάζεται επειγόντως όχι απλό επικοινωνιακό λίφτινγκ αλλά πολιτική ανακυτάρωση», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ευριπίδη Στυλιανίδη το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα «Αγορά», ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε ξανά, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για «ανοιχτό συνέδριο που θα καθορίσει την πορεία της παράταξης στο μέλλον.
Σ’ αυτό το κλίμα, το ενδιαφέρον πολλών στελεχών της ΝΔ κεντρίζει και η επαναδραστηριοποίηση του «Συνδέσμου 74», μια κίνηση «βετεράνων» της γαλάζιας παράταξης, με μακρά θητεία και πορεία στο κόμμα – μια πορεία που για πολλούς εξ αυτών μετρά ήδη έως και 40 χρόνια.
Τα στελέχη του «Συνδέσμου 74» κινούνται έντονα και ανακοίνωσαν ήδη ότι πραγματοποιούν εκδήλωση τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στο Θέατρο Χατζηχρήστου, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα στον χώρο της κεντροδεξιάς:
«Τώρα που η αγωνία για την τύχη της πατρίδας μας κορυφώνεται, δεν επιτρέπεται όλοι εμείς που από το 1974 και μετά δώσαμε πολλούς και δύσκολους αγώνες να μείνουμε σιωπηλοί και άπραγοι. Πρέπει να ξαναβρεθούμε τώρα στα δύσκολα, να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας, και να κάνουμε δημόσια γνωστές τις αποφάσεις μας», τονίζουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Δεν θεωρείται τυχαίο, δε, ότι την ανακοίνωση αυτή ανέβασε στο Facebook στηρίζοντας την κίνηση και ο – καραμανλικός μεν, εξωκοινοβουλευτικός δε -  Ευάγγελος Αντώναρος.
Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, πάντως, επιμένει στην γραμμή της… σιωπής και της ουδετερότητας αποκρούοντας κάθε αίτημα να παρέμβει δίνοντας το σύνθημα για αλλαγή ηγεσίας.

Η εν λόγω σιωπή, κατά βουλευτές της ΝΔ, ενθαρρύνει τον Αντώνη Σαμαρά να επιμένει στην στρατηγική της «δικαίωσης» και να ακούει θετικά εισηγήσεις για ακόμη πιο σκληρή αντιπολίτευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τις εισηγήσεις αυτές η σκληρή αντιπολίτευση θα αναδείξει τις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης, θα την φθείρει δημοσκοπικά και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική και προσωπική δικαίωση Σαμαρά. Από την εν λόγω λογική προκύπτει και η έως τώρα, αρκούντως αντιφατική, πολιτική στάση του αρχηγού της ΝΔ, που αφ’ ενός καλεί την κυβέρνηση να «τα βρει με την Ευρώπη» και αφ’ ετέρου καταγγέλλει ότι έρχεται «τρίτο Μνημόνιο με μέτρα 14 φορές χειρότερα από το e-mail Χαρδούβελη». Όσο για το εάν η ΝΔ θα στηρίξει ή όχι εν τέλει την πιθανή συμφωνία με τους πιστωτές, ο Αντώνης Σαμαράς επιφυλάσσεται «να δει τα τελικά κείμενα».
Εάν οι επιφυλάξεις του, πάντως, δεν αρθούν, οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροδεξιάς διαγράφονται ταχύτατες. «Όσοι κάνουν τέτοιου τύπου αναλύσεις στη Συγγρού διαβάζουν ανάποδα τις δημοσκοπήσεις. Για ποια φθορά της κυβέρνησης μιλάμε με τη ΝΔ καθηλωμένη στο 20% και τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με τουλάχιστον 15 μονάδες;», λέει χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής. Και προσθέτει με νόημα ότι «η πόρτα της εξόδου είναι ανοιχτή. Εάν επιμείνει ο Σαμαράς να μην τη διαβαίνει, μπορεί να την διαβούν άλλοι…»



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *