Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Σκάλωσαν στις πρόωρες συντάξεις

Στο μακρινό -αλλά συνάμα «έτος-κλειδί» για το Ασφαλιστικό- 2025 επιχειρεί η κυβέρνηση να μεταθέσει τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που απαιτούν και δη επιτακτικά οι δανειστές. Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εξέρχονται του ασφαλιστικού τους βίου είτε στα 62 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 67 με πλήρη.
Εχοντας συνηθίσει τα χρόνια των μνημονίων το «ναι σε όλα» από τους εκάστοτε υπουργούς ή πρωθυπουργούς, η τρόικα που έχει μετονομαστεί σε θεσμούς δεν σταματά να ζητά «γην και ύδωρ» που τους είχε δώσει με το e-mail Χαρδούβελη η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα λοιπόν με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιά οι δανειστές δεν ζητούν μόνο την «εδώ και τώρα» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά θέλουν να παρακάμψουν ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα, ζητώντας η κατάργηση να ισχύσει και στα θεμελιωμένα δικαιώματα και μάλιστα αναδρομικά από το 2012!
«Το ζήτημα αυτό προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group ζητώντας να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για όλους, και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012 στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη» είπε ο κ. Ρωμανιάς μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.
Οπως είπε ο ίδιος, οι παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης, που περιέχονται στο περιβόητο e-mail Χαρδούβελη, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από την παρούσα ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι το e-mail, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως άνευ όρων παράδοση στους δανειστές και τα κελεύσματά τους, ανέγραφε ότι από το 2019 ανεβαίνουν κατά δύο χρόνια και από το τέλος του 2020 πάνε όλοι στα 67 και στα 62».
Οπως είπε ο κ. Ρωμανιάς, η κυβέρνηση μπορεί να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να συζητήσει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 και στα 67, αλλά για μετά το 2025.
«Μπορούμε να το δεχτούμε να ισχύσει από το 2025 και πέρα. Για όσους έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα έχουν μπροστά τους 10 χρόνια για να φύγουν και να μη θιγούν από την αύξηση των ορίων», είπε ο κ. Ρωμανιάς.
Βέβαια δεν ήταν τυχαία αυτή η αναφορά αλλά στηρίζεται στα δεδομένα του Ασφαλιστικού, το οποίο αν δεν υπήρχαν οι καταστροφικές για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μνημονιακές επιλογές θα άντεχε μέχρι το 2025.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση για την οικονομία του πάντοτε εγκύρου ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ: «οι περικοπές των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εάν δεν συνοδεύονταν από τις συνθήκες και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, τότε το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών θα ήταν περίπου το 2025. Η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση καθώς και η ανεργία μετατόπισε το οριακό έτος δέκα χρόνια νωρίτερα (2015)».
Ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα (θα είναι ουσιαστικά μέτρα αποκαθήλωσης των πολιτικών που έστειλαν στα βάραθρα την οικονομία και την κοινωνία) θα μπορέσει το Ασφαλιστικό να αναπνεύσει χωρίς να απαιτείται αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή μείωση των συντάξεων (μέτρα που άλλωστε έχουν αποδειχθεί ολέθρια για τη συνολική λειτουργία της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, η απαίτηση για επέκταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις, όπως εκτίμησε ο κ. Ρωμανιάς, τις τελευταίες ημέρες έχει αμβλυνθεί παρ’ όλο που υφίστανται πιέσεις για τη συνέχιση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. «Το είχαν υποβάλει πριν από 10 ημέρες γραπτώς οι δανειστές. Εχει όμως υποχωρήσει, καθώς δεν έχουν ξανακάνει κουβέντα πάνω σε αυτό», είπε ο κ. Ρωμανιάς.
Ωστόσο η κυβέρνηση, παρότι εμφανίζεται ανυποχώρητη στο θέμα της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, φαίνεται να συνεχίζει τη συζήτηση προκειμένου να βρεθεί ισοδύναμο για τα 326 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσει στο σύστημα η απόφαση του κ. Στρατούλη να μην προχωρήσει στις κρυφές μειώσεις επικουρικών συντάξεων που είχε αποφασίσει ο προηγούμενος υπουργός Γ. Βρούτσης (ο αποκαλούμενος σε δημοσιογραφικούς κύκλους και Προκρούστης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων).
«Επιμένουν, αλλά επιμένουμε κι εμείς ότι θα την καταργήσουμε», τόνισε ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *