ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
Ακόμη και τον πιο φανατικό μνημονιακό υποστηρικτή του έχασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το αν μπορεί να επιτελέσει κατά το δέον τον θεσμικό του ρόλο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι "βλέπουν" το πρόσωπό του στη φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί τρόικας... εσωτερικού. Όπως είναι ήδη γνωστό, "φωτιές" άναψε τόσο στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο το e-mail με τις υπονομευτικές διαρροές, που αποκάλυψε το Σάββατο η «Εφημερίδα των Συντακτών». Είναι γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παραμένει μια φορά έκθετος μετά την αποκάλυψη για το e-mail που έφυγε από το γραφείο του, το οποίο περιέχει όλη την επιχειρηματολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. Εν ολίγοις, με τη συγκεκριμένη διαρροή στοχεύει, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, να πλήξει την κυβέρνηση, την ώρα που η ίδια βρίσκεται σε κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όταν ο ίδιος αποτελεί τον κορυφαίο θεσμικό παράγοντα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θέση την οποία έλαβε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία ο κ. Στουρνάρας καλείται, μια φορά την εβδομάδα, να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να πείσει το Δ.Σ. της να αυξήσει τη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία.
Η διάψευση Στουρνάρα από Έλλη Στάη και Θανάση Τσεκούρα
Επίσης, είναι... δύο φορές έκθετος, καθώς με μια λιτή ανακοίνωση έσπευσε να διαψεύσει το γεγονός, όταν ο ένας εκ των παραληπτών (σ.σ. δεν ήταν ο μοναδικός), ο γνωστός δημοσιογράφος Θανάσης Τσεκούρας, παραδέχτηκε δημόσια ότι έλαβε το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα, ενώ τη Δευτέρα η "Εφ. Συν" δημοσίευσε το εν λόγω e-mail, αποκαλύπτοντας τα αρχικά (Δ.Κ.) του αποστολέα, ο οποίος φέρεται ότι εργάζεται στο Γραφείο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος. Άλλωστε το site thetoc.gr, στο οποίο εργάζεται ο κ. Τσεκούρας, είχε δημοσιεύσει το εν λόγω περιεχόμενο, αφού πρώτα το είχε επεξεργαστεί δημοσιογραφικά, ενώ και άλλο ενημερωτικό portal προχώρησε σε ανάλογη δημοσίευση. Την ίδια ώρα, η ΤτΕ αρκούνταν στην εξής ανακοίνωση: "Ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το τμήμα επικοινωνίας της τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο δημοσίευμα", γεγονός το οποίο επί της ουσίας διέψευσε και η πρόεδρος του thetoc.gr Έλλη Στάη, εκτός από τον κ. Τσεκούρα , αφού αμφότεροι παραδέχτηκαν την ύπαρξη του κειμένου, υπερασπιζόμενοι το δημοσιογραφικό δικαίωμά τους να αξιοποιήσουν τις πηγές τους.
Μάλιστα η κ. Στάη απέστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με σκοπό να υπάρξει συζήτηση "για μείζονα θέματα δημοκρατίας, όπως είναι η αχειραγώγητη δημοσιογραφία", ενώ ο κ. Τσεκούρας αφήνει αιχμές για το πώς περιήλθε το e-mail τους προσωπικού του λογαριασμού στα "χέρια" της Εφημερίδας των Συντακτών, κάνοντας λόγο "περί υποκλοπών" και "γνωστών αγνώστων", ενώ καλεί κάθε αρμόδια αρχή να επιληφθεί του θέματος. Θέση πήρε και ο φερόμενος ως νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης και νυν του thetoc.gr, ο οποίος ανέφερε: «Θεωρώ απαράδεκτο ότι κάποιοι εμπλέκουν το the ΤΟC σε σενάρια συνωμοσίας με σκοπό δήθεν την υπονόμευση της κυβέρνησης".
Γ. Σακελλαρίδης: Αιχμές για ανεξαρτησία και αξιοπιστία της ΕΚΤ
Για το φλέγον αυτό θέμα πήρε θέση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που είπε ότι προφανώς η ΤτΕ μπορεί να δίνει στοιχεία, δεν μπορεί όμως να τα παρουσιάζει με ένα τρόπο τόσο πολιτικά χρωματισμένο, στο βαθμό που το έχει κάνει, ενώ άφησε αιχμές αναφέροντας ότι η ίδια η ΤτΕ οφείλει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της.
Ερωτηθείς σχετικά με τους αριθμούς που διέρρευσαν, είπε ότι όταν βγαίνει κάτι τέτοιο, στον βαθμό που ισχύει, από την ΤτΕ, το ζητούμενο δεν είναι να μείνεις στους αριθμούς αλλά στη συγκεκριμένη πράξη και στο κατά πόσο αυτό είναι ηθικό και συμβατό στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης των κεντρικών τραπεζών εντός του ευρωσυστήματος.
«Προφανώς εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε -και στην πράξη και με συναντήσεις που έχουν γίνει και το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και με τον κ. Στουρνάρα, όλο αυτόν τον καιρό βρισκόμαστε σε μια επικοινωνία- είναι μια σχέση που να σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ αλλά να υπάρχει και μια συνεργασία που θα προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε.
Όσον αφορά το αν το δημοσίευμα είναι «αποτέλεσμα υποκλοπής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας» και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση το έχει ελέγξει αυτό, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει αυτού του τύπου την έρευνα, αλλά της Δικαιοσύνης. Αντίθετα, είπε, είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να απαντήσει εάν και πόσο ευσταθεί αυτό το δημοσίευμα, και αυτό έκανε.
"Καρφιά" Βούτση
Από την πλευρά του,ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης άφησε αιχμές για τον κ. Στουρνάρα, καθώς σημείωσε ότι όπως τα μέλη της κυβέρνησης έτσι και ο διοικητής της ΤτΕ δοκιμάζεται ως προς το «εάν έχει κάνει πραγματικά κάθε προσπάθεια ή δεν την έχει κάνει -και αυτό το ξέρουν οι στενοί οικονομικοί επιτελείς της κυβέρνησης- για να βρεθούν οι πόροι που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στη χώρα αυτό το 15νθήμερο ή αυτούς τους μήνες». Και αναφέρθηκε στο αίτημα του κ. Βαρουφάκη για «τις λίστες με όλα τα στοιχεία που αφορούν στα δάνεια ομίλων και άλλα πράγματα, στα οποία υπάρχει μια γραφειοκρατική καθυστέρηση, για να μην πω άρνηση».
Το e-mail του συνεργάτη
Σημειώνεται ότι με βάση το αρχικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", στις 6.5 έφυγε επιστολή από το Γραφείο Τύπου του Γ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο υπό τον τίτλο «Ο λογαριασμός των 100 ημερών», όπου αναφέρεται ότι:
* Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.
* 20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.
* 10 δισ. τα ρέπος.
* 3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Έπρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.
* 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.
* Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια σε χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Έχουν 70 δισ. στα χέρια τους.
* Απαξίωση των ακινήτων.
* 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
* Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες, που αύξησαν τα κόκκινα δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου