Διχασμένη και πολιτικά θολωμένη ανάμεσα στις «κόκκινες γραμμές» του mail Χαρδούβελη και στο νέο αντιμνημονιακό «ανένδοτο» που εισηγείται η σκληρή πτέρυγα της Συγγρού, καλείται η ΝΔ να πάρει θέση εν όψει της, διαγραφόμενης, συμφωνίας με τους πιστωτές.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κομμένο στα δύο για το εάν θα πρέπει ή δεν πρέπει να υπερψηφιστεί η συμφωνία - ένα δίλημμα, που αποτελεί καθρέφτη και της μάχης αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά.
Με τη Ντόρα Μπακογιάννη να πρωτοστατεί μέχρι στιγμής στο στρατόπεδο του «ναι» και με τους «προεδρικούς» Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη να ηγούνται της... αντιτασιακής ρητορικής, η πρώτη αναμέτρηση και αποτύπωση προθέσεων αναμένεται στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που συγκαλείται την Τρίτη.
Από πλευρά Συγγρού, το σήμα που εκπέμπεται μέχρι στιγμής είναι πως καταλύτης για τις τελικές αποφάσεις θα είναι το πόσο η συμφωνία θα υπερβαίνει ή όχι το περίφημο mail Χαρδούβελη, με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά να διαμηνύουν ότι δεν μπορεί να γίνουν δεκτά οποιαδήποτε «περαιτέρω μέτρα, που θα πλήττουν τα μεσαία κοινωνικά στρώματα» πέραν εκείνων που συζητούσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές. Ο δε Αντώνης Σαμαράς φλερτάρει εσχάτως όλο και πιο έντονα με τη μετωπική σύγκρουση προβάλλοντας και υπερασπιζόμενος το «success story» των ημερών του.
«Η ΝΔ έχει φερθεί υπεύθυνα ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει καταθέσει την πρότασή της για τη διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε αδιέξοδο. Να φορτωθούμε ευθύνη που δεν μας αναλογεί, δεν υπάρχει περίπτωση», ήταν η χθεσινή χαρακτηριστική δήλωση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος τόνισε: «Ό,τι επιβαρύνει τον ελληνικό λαό πέρα από εκεί που το είχαμε αφήσει εμείς, είναι κενό δικό τους, ό,τι πάει πίσω απ’ αυτά που εμείς διαπραγματευόμασταν είναι βάρη δικά τους».
Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μέλος επίσης του Πολιτικού Συμβουλίου, ζήτησε ανοιχτά να τεθεί η συμφωνία προς έγκριση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τόνισε: «Ανεξάρτητα το πώς θα ονομαστεί η συμφωνία, ένα είναι σίγουρο, ότι θα είναι επώδυνη... Για τα μεγάλα θέματα, πρέπει να συγκαλείται η κοινοβουλευτική ομάδα και να αποφασίζει η κοινοβουλευτική ομάδα».
Υπέρ της σύγκλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να αποφασίσει για τη συμφωνία τάσσονται κι άλλα στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κι ο Νίκος Δένδιας.
Το ενδεχόμενο να πει «ναι» ο Αντώνης Σαμαράς σ' αυτό το αίτημα σύγκλισης της Κοινοβουελυτικής Ομάδας είναι πιθανό, από εκεί και πέρα ωστόσο η εσωτερική κόντρα διαγράφεται για μια ακόμη φορά θερμή και με ορίζοντα πάντα το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στην παράταξη.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου