Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Πολιτικές απρέπειες κατά ...συρροή

Αλίκη Μάτση
Η υπονομευτική κατά της κυβέρνησης επιστολή που απέστειλε ο στενός συνεργάτης Δ.Κ. του Γιάννη Στουρνάρα προς δημοσιογράφους, δεν είναι η μοναδική πολιτική απρέπεια στην οποία υπέπεσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η «Εφ.Συν.» το είχε αναφέρει σε άρθρο ειδικού συνεργάτη της από την περασμένη Δευτέρα 11 Μαΐου, αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητο: ο διοικητής απέκρυψε διά μακρόν από την κυβέρνηση, άγνωστο για πόσο, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία το γεγονός ότι σε λογαριασμό της ΤτΕ βρίσκονταν 665 εκατ. ευρώ, ποσό που με ένα μικρό συμπλήρωμα 96 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στάθηκε ικανό να καλύψει τη δόση των περίπου 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, την οποία η χώρα, ως όφειλε, κατέβαλε προχθές Τρίτη 12 Μαΐου.
Στην «Ημερησία» του Σαββάτου υπήρχε μια σχεδόν αυτούσια αντιγραφή των επιχειρημάτων της ΤτΕ | 
Ο κ. Στουρνάρας θεώρησε «σωστό», ενώ ορισμένες πληροφορίες τον φέρουν να το γνώριζε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2015, αν όχι από τον Ιούνιο του 2014 που ανέλαβε καθήκοντα στην ΤτΕ, να το «αποκαλύψει» στην κυβέρνηση μόλις το περασμένο Σάββατο 9 Μαΐου, μετά τη δημοσίευση της επιστολής του συνεργάτη του. Πρόκειται για ειδικό λογαριασμό από τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτείται η έγκριση του ΔΝΤ προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα.
Είχε προηγηθεί όμως την περασμένη Πέμπτη (7/5) σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα, με την παρουσία των κ. Γ. Δραγασάκη και Ευκλ. Τσακαλώτου. Στη σύσκεψη εκείνη, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας δεν είπε απολύτως τίποτα για την ύπαρξη του ποσού που έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης και έδωσε, έστω προσωρινά, μια ανάσα στην ασφυκτιούσα ελληνική οικονομία. Αντιθέτως, φέρεται να πρότεινε να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά των ταμείων που συγκεντρώθηκαν βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Κι αυτό ενώ από την κυβέρνηση είχε ήδη διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους πως επιλογή της ήταν ούτως ή άλλως να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αντί της δόσης προς το ΔΝΤ.
Ω της σύμπτωσης, η ενημέρωση από τον κ. Στουρνάρα προς την κυβέρνηση συνέπεσε με τη δημοσίευση στην «Εφ.Συν.» της επιστολής του συνεργάτη του προς διάφορους δημοσιογράφους.
Το ότι επίσης η ηλεκτρονική επιστολή περί των 100 ημερών της κυβέρνησης δεν είχε έναν, αλλά πολύ περισσότερους αποδέκτες, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην «Ημερησία του Σαββάτου» (συγκροτήματος Μπόμπολα) υπήρχε μια σχεδόν αυτούσια αντιγραφή των ίδιων επιχειρημάτων.
Για το θέμα της επιστολής ο κ. Στουρνάρας τήρησε και χθες σιγήν ιχθύος, εμμένοντας στη «διάψευση» του περασμένου Σαββάτου ότι το μέιλ δεν έφυγε από την Τράπεζα της Ελλάδος ή από το γραφείο Επικοινωνίας της. Πέραν αυτού όμως τίθεται πλέον κι ακόμα ένα ερώτημα: Μήπως είναι εις γνώσιν του κ. διοικητού κι άλλοι «ειδικοί λογαριασμοί» από τους οποίους η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει χρήματα, αν παραστεί ανάγκη;

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *