Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Παραπομπή 40 προσώπων για το σκάνδαλο ΤΤ

Η παραπομπή 40 ατόμων, πρώην στελεχών του ΤΤ, επιχειρηματιών και άλλων εμπλεκομένων για δάνεια εκατομμυρίων ευρώ για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που υπέβαλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Οι κατηγορίες για τις οποίες προτείνεται να δικαστούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι σύμφωνα με πληροφορίες αυτές της απιστίας, της απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η τελική απόφαση παραπομπής των 40 εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση θα ληφθεί από το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε "καταφέρει" να μοιράσει από το φθινόπωρο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 «κόκκινα» δάνεια ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ προκαλώντας την επέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αν και η τράπεζα ξεκίνησε να εκταμιεύει δάνεια προς επιχειρήσεις μόλις στα τέλη του 2008 διαπιστώθηκε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα σε λίγους μόνο μήνες ανήλθαν στο 30%, σχεδόν διπλάσιο των άλλων τραπεζών. Έτσι, η ΤτΕ ουσιαστικά απαγόρευσε στο Τ.Τ. να χορηγεί νέα επιχειρηματικά δάνεια.
Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Γιαννη Παπαδογιαννη στη Καθημερινή, τον Οκτώβριο του 2009 ο τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας κ. Γιάννης Γούσιος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Τ.Τ. κ. Αγγελο Φιλιππίδη ουσιαστικά απαγόρευσε νέες χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων.
Σύμφωνα με την επιστολή η Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων αποφάσισε ότι: «οποιαδήποτε νέα εκταμίευση δανείων προς επιχειρήσεις θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη σχεδιαζόμενη επιτόπια εκτίμηση - έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος της πορείας υλοποίησης και την επάρκεια των ως άνω διαρθρωτικών μέτρων ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη των κατάλληλων συστημάτων και διαδικασιών για την παρακολούθηση των κινδύνων που συνδέονται με τις σχετικές χορηγήσεις».
Είχε προηγηθεί έλεγχος της ΤτΕ όπου διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων που είχαν τεθεί στις χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων. Μετά την επιστολή αυτή το Τ.Τ. δεν χορήγησε νέα επιχειρηματικά δάνεια για μεγάλο διάστημα.
Το καλοκαίρι του 2010 η νέα διοίκηση του Τ.Τ. με επικεφαλής τον κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο ενημέρωσε την ΤτΕ ότι είχαν δημιουργηθεί όλες οι υποδομές που απαίτησε η ΤτΕ τόσο σε συστήματα όσο και διαδικασίες και έλαβε τη συγκατάθεσή της για την ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής προς επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα δάνεια που δόθηκαν από το καλοκαίρι του 2010 και μετά ήταν πολύ μικρά, καθώς η κρίση είχε αλλάξει άρδην τα οικονομικά δεδομένα.
Αν και ο κ. Αγγελος Φιλιππίδης επικαλείτο τότε τον έλεγχο της BlackRock σύμφωνα με τον οποίο το Τ.Τ. εμφάνιζε τον μικρότερο δείκτη ζημιών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα στοιχεία αποκαλύπταν μια ριζικά διαφορετική εικόνα.
Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της BlackRock (06.11) που είχε στην κατοχή της η «Κ» και η οποία ανέλυε τα δάνεια του Τ.Τ., το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων παρουσίαζε πιθανές ζημίες της τάξης του 31,4%, όταν οι αντίστοιχες ζημίες για το σύνολο των εμπορικών τραπεζών διαμορφώνονταν στο 19%.
Παράλληλα αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε ασκηθεί δίωξη κατά του επιχειρηματία Δημήτρη Μπακατσέλου, κουνιάδου του Ευάγγελου Βενιζέλου από την εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, για δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ που έχει λάβει η εταιρία του «ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ» από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ βρισκόταν σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση, που την οδήγησε λίγο μετά σε αίτηση πτώχευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr η δίωξη κατά του Δημήτρη Μπακατσέλου είχε συσχετιστεί με την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην οποία εμπλέκονταν και άλλα γνωστά πρόσωπα.
Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc στο τεύχος 45 της 30ης Ιανουαρίου 2014, το ομολογιακό δάνειο που είχε δώσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο τέλος του 2011, όταν οι τραπεζικές στρόφιγγες δεν άνοιγαν για κανέναν, το πήρε η εταιρία του Μπακατσέλου, του κουνιάδου δηλαδή του Βενιζέλου που την περίοδο εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών.
Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της εταιρίας στο Hot Doc, δεν ανήκε στα μη εξυπηρετούμενα, ούτε είχε περιέλθει στην «κακή» τράπεζα. Ωστόσο τα ερωτήματα παρέμεναν και ήταν πολλά και σημαντικά, καθώς δεν αφορούσαν τόσο την ίδια την εταιρία που αιτήθηκε ένα δάνειο, όσο τον τρόπο που αυτό δόθηκε.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *