Μέσα σε ένα όργιο διαρροών, εμπρηστικών δηλώσεων και φημών παίζεται τις τελευταίες ώρες ο έσχατος, όπως όλα δείχνουν, γύρος της μάχης Αθήνας - πιστωτών.
Καταλυτικό σημείο για τις εξελίξεις παραμένει η κοινή πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα που αναμένεται ενδεχομένως και τις επόμενες ώρες, σ' αυτή την έσχατη φάση όμως το κλίμα ήρθε και πάλι να τορπιλίσει ο «συνήθης εμπρηστής» Γερούν Ντάισελμπλουμ διαμηνύοντας ότι «η πρόοδος είναι ανεπαρκής» και ότι «θεωρητικά δεν είναι εφικτή η συμφωνία εντός αυτής της εβδομάδας».
Τη νέα αυτή νάρκη Ντάισελμπλουμ - ο οποίος σημειωτέον δεν προσκλήθηκε στη χθεσινή πενταμερή σύνοδο στο Βερολίνο - «φωτογραφίζει» η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος με δήλωσή του το απόγευμα κάλεσε να σταματήσουν οι «αφορισμοί» και ζήτησε να «σιωπήσει όποιος δεν θέλει λύση».
«Η Ελλάδα», τόνισε ο Νίκο Παππάς, «κατέθεσε, χθες βράδυ, επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως, άλλωστε, όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει».
Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας έρχεται να καταδείξει, για μια ακόμη φορά, την απουσία αρραγούς μετώπου μεταξύ των πιστωτών - μια απουσία, που προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση σ' αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, παρ' ότι η χθεσινή πενταμερής αποδεικνύει πως η λύση δεν μπορεί πλέον παρά να είναι πολιτική, οι παρεμβάσεις από τις σκληρές «συνιστώσες» των πιστωτών εμπερικλείουν κινδύνους για ακραίες κινήσεις και τελεσίγραφα την ύστατη στιγμή.
Μπροστά σ' αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση έκανε ρελάνς με την δική της πρόταση - μια πρόταση 47 σελίδων που κατατέθηκε χθες το βράδυ, διατηρεί ανέπαφες τις «κόκκινες γραμμές» σε συντάξεις και εργασιακά και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σχέδιο για τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6%, 11%, 23%) και πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα 0,8% εφέτος και 1,5% το 2016. Οπως τόνισε το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πρόταση αυτή αποτελεί και «ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση».
Η πρόταση των πιστωτών
Η έτερη πρόταση, η «κοινή» πρόταση των πιστωτών, αναμένεται από το πρωί, ωστόσο μέχρι αργά το απόγευμα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κανένα κείμενο δεν έχει σταλεί ακόμη στο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν η Wall Street Journal, οι Financial Times, το Reuters και η Die Welt, η εν λόγω πρόταση έχει σχεδόν «κλειδώσει» και η αποστολή της είναι ενδεχομένως και θέμα ωρών.
Οι πληροφορίες ως προς το περιεχόμενό της, ωστόσο, παραμένουν συγκεχυμένες, με την Wall Street Journal να υποστηρίζει ότι έχουν γίνει υποχωρήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ στο θέμα των εγγυήσεων για την βιωσιμότητα του χρέους, το δε Reuters να μεταδίδει πως εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά θέματα και αποστάσεις σε βασικά ζητήματα όπως το χρέος και το ασφαλιστικό.
Σε κάθε περίπτωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διαμήνυσε ότι τελεσίγραφα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά, ενώ κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή συμφωνία που δεν θα διευθετεί το ζήτημα του χρέους. Κατά τις ίδιες πηγές, η αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ την Πέμπτη θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει έως τότε δέσμευση για άμεση εκταμίευση ρευστότητας προς την Ελλάδα.
Ολα τα επίμαχα ζητήματα αναμένεται να τεθούν και - σε έναν βαθμό να ξεκαθαρίσουν - σε αυριανή τηλεδιάσκεψη του ΕuroWorkingGroup υπό τον Τόμας Βίζερ, ενώ ανοιχτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτου Eurogroup ίσως κι εντός της εβδομάδας.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου