Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

«Συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας με βάση τις ελληνικές προτάσεις»

Την πεποίθησή τους πως θα υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με τους «θεσμούς» μέσα στις επόμενες ημέρες, εξέφρασαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά το πέρας της σύντομης συνεδρίασης του Eurogroup.
Ταυτόχρονα, μίλησαν για πολιτική λύση με βάση τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες -όπως τόνισαν- είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. 
«Έγινε ένα πολύ θετικό βήμα στη διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Πρόσθεσε πως «υπήρξε λίγος χρόνος για να εξεταστούν οι ελληνικές προτάσεις» και «γι' αυτό δεν έγινε αξιολόγηση». Ζήτησε απ' όλες τις πλευρές να συνεργαστούν στενά για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ακόμα πως οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν τη βάση εργασίας. «Έφθασαν δυο διαφορετικές προτάσεις από την Αθήνα αλλά δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Μου φάνηκαν πολύ παρόμοιες. Είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Οι θεσμοί πρέπει να εξετάσουν πρώτα τις προτάσεις για να φθάσουμε σε μια συμφωνία» πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως «θα πρέπει να οριστούν οι προαπαιτούμενες δράσεις που είναι κλειδί για τη συμφωνία, το τι θα γίνει πολύ συγκεκριμένα με μεγάλη ακρίβεια. Είναι ο κατάλογος με αυτά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και να εγκριθούν από το ελληνικό  κοινοβούλιο». Τέλος, επιβεβαίωσε ότι θα γίνει κανονικά απόψε η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε για πολιτική λύση με βάση εργασίας τις ελληνικές προτάσεις.
Όπως δήλωσε, «θεωρούμε καλή βάση εργασίας τις ελληνικές προτάσεις. Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα να γίνει πρέπει να διευκρινιστούν σημεία. Οι «θεσμοί» θα ξεκινήσουν αμέσως δουλειά μεταξύ τους και μαζί και με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να βρεθεί λύση επί πολιτικής βάσης». 
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με ανάρτησή του στο twitter, επιβεβαίωσε τόσο πως οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν θετικό βήμα, όσο και πως το ζητούμενο είναι μία συμφωνία στις επόμενες ημέρες, κατά τις οποίες θα υπάρξει νέα σύγκληση του Eurogroup. 

Όπως σημείωσε, «οι ελληνικές προτάσεις είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά μαζί με τους θεσμούς. Το Eurogroup θα ξανασυγκληθεί μέσα στην εβδομάδα. Χρειαζόμαστε συμφωνία τις προσεχείς ημέρες».  
Λίγο αργότερα (και) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως ο στόχος του είναι μία συμφωνία με την Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας: «Στόχος μου παραμένει να βρούμε μια συμφωνία μέχρι τα τέλη της εβδομάδας... Θα εργαστούμε νύχτα-μέρα, όπως κάναμε τις τελευταίες δύο ημέρες... Η Ευρώπη θα παραμείνει αξιόπιστη. Και η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει αξιόπιστη. Πρέπει να συγκλίνουμε κι είμαστε στο δρόμο γι' αυτό, αλλά παραμένει ακόμη ένα μακρύ διάστημα μπροστά μας».
Πριν από τη σύνοδο κορυφής, o Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ ΤουσκΟ Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τουσκ | 
Μετά τη συνάντηση, ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη των συνομιλιών της Αθήνας με τους «θεσμούς», πατώντας ουσιαστικά στον δρόμο που εδώ και καιρό ζητά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να γίνουν οι συζητήσεις στο ανώτατο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, ο Τουσκ είπε: «Απόψε θέλω όλα τα χαρτιά να πέσουν στο τραπέζι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να γίνει διαπραγμάτευση των τεχνικών λεπτομερειών αλλά ότι θέλω να τελειώσει αυτός ο πολιτικός τζόγος. Οι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή το ανεξέλεγκτο, χαοτικό Grexit». Συμπλήρωσε ότι η ελληνική πρόταση θα αξιολογηθεί από τους «θεσμούς».

Μαξίμου: Δεν θα καταθέσουμε νέα μέτρα

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση έκαναν λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των «θεσμών», σημειώνοντας πως οι τελευταίοι θεωρούν καλή βάση συζήτησης τις νέες ελληνικές προτάσεις.
Στην κυβέρνηση δεν αναμένουν σήμερα καθοριστική απόφαση αλλά περιμένουν στην αποψινή σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης να στρωθεί το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας το επόμενο διάστημα. 
Παράλληλα, δεν επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση πρότεινε αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και επαναλαμβάνεται ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να καταθέσει νέα μέτρα. Όσον αφορά στο χρηματοδοτικό ζήτημα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι επείγει η επίλυση του ζητήματος για την αποπληρωμή του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, εκτιμώντας ότι το καλύτερο θα ήταν να επιτραπεί η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καταλήγουν.

Γερμανικές πιέσεις για συμφωνία

Το Βερολίνο επεδίωκε και πίεζε την Αθήνα για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, καθώς στη γερμανική πρωτεύουσα επιμένουν πως για να καρποφορήσει η Σύνοδος Κορυφής το βράδυ της Δευτέρας πρέπει να έχει προηγηθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό φαίνεται να ήταν και το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Κυριακή η καγκελάριος, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αν και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Πάντως, στο Βερολίνο, θεωρούν –πράγμα που δείχνουν και τα περισσότερα δημοσιεύματα- ότι η πιο εφικτή λύση τη στιγμή αυτή για να βγει από το αδιέξοδο η Ευρώπη είναι μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *