Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν λύση οι εταίροι;


Προ των ευθυνών τους έθεσε τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πως αποδέχονται "α λα καρτ" τις θέσεις του ΔΝΤ κι αμφισβήτησε ανοιχτά την πρόθεσή τους να βρεθεί λύση.
Με απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε αυτοκριτική: “Σε αρκετά μέτωπα έχουμε μείνει πίσω αλλά όχι αποκλειστικά με δική μας ευθύνη” κι ανέφερε τα μέτωπα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, λέγοντας πως μνημονιακές δυνάμεις συνεχίζουν να ασκούν εξουσία. 
“Είναι χρέος μας την εξουσία αυτή να τη μεταβιβάσουμε στο λαό. Αυτός ο αγώνας προέχει τώρα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε για την ανάγκη να επανέλθει η πραγματική δημοκρατία στον τόπο κι η κοινωνική δικαιοσύνη.
Αναφερόμενος στο κείμενο 47 σελίδων που η Αθήνα απέστειλε στους δανειστές, παραδέχθηκε πως το περιεχόμενό του είναι μακριά από τις αρχικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά συνόψιζε τον κοινό τόπο των συνομιλιών στο Brussels Group. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να πει “όχι” στις αντιπροτάσεις των δανειστών και τις χαρακτήρισε μνημονιακές.
Είναι παράδοξο, ακόμα κι όταν καλύπτουμε τους στόχους με ισοδύναμα, να αρνούνται. 
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως μόνο η ελληνική κυβέρνηση είναι αρμόδια να καθορίζει ποιός θα πληρώσει φόρους στη χώρα: “Την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία κι όχι ο κόσμος της εργασίας”, είπε.
Η εμμονή των δανειστών σχετίζεται με την επιθυμία τους να ταπεινώσουν όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά τους λαούς της Ευρώπης. 
Αμφισβητώντας για πρώτη φορά ανοιχτά τις καλές προθέσεις των δανειστών, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προσπάθεια επιβολής ενός “άδικου νεοφιλελεύθερου οικονομισμού” που στρέφεται κατά της δημοκρατίας.
Σημείωσε πως στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα δυνάμεις που αναγνωρίζουν πως βρισκόμαστε στο λάθος δρόμο, λάθος δρόμο που απέδωσε κυρίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Τόνισε μάλιστα πως αν συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, "Δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό Κοινοβούλιο". 
"Οι εταίροι να μιλήσουν ξεκάθαρα: Θέλουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας;" είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τους δανειστές για "α λα καρτ αποδοχή" του ΔΝΤ, με αποδοχή σκληρών μέτρων αλλά όχι της πρότασής του για κούρεμα του χρέους. 
"Η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας αλλά να βάλουμε τέλος στη λιτότητα", είπε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματός του, επέμεινε πως η κυβέρνηση έχει εντολή 4ετίας. "Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ανοίγονται μπροστά μας τα εξετάζουμε στη βάση του ποια χώρ ακαι ποια κοινωνία θα παραδώσουμε σε 4 χρόνια" είπε. 
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αποφασιστικότητα και ψυχραιμία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και είπε πως όσο κι ο ελληνικός λαός είναι επίσης αποφασιστικός και ψύχραιμος, τότε καταρρέουν όλοι οι εκβιασμοί. 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *