Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Αντίστροφη μέτρηση με ομοβροντία τελεσιγράφων από τους πιστωτές


Ο πρωθυπουργός επεδίωκε από την αρχή μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα που θα ερχόταν μέσα από πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο ηγεσιών. Με αυτή την έννοια, η πραγματοποίηση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα συνάδει με την οπτική του. Όμως, η ατμόσφαιρα στην οποία θα πραγματοποιηθεί (όπως και ησυνεδρίαση του Eurogroup νωρίτερα) δεν έχει καμία σχέση με τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου ούτε καν με όσα ήταν γνωστά μέχρι τώρα για την ευρωπαϊκή τάση προς τη σύνθεση των αντιθέσεων μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις. 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ φρόντισε να ξεκαθαρίσει έγκαιρα, από την Παρασκευή το βράδυ, ότι το δίλημμα είναι «συμφωνία ή χρεοκοπία» και άσκησε πολύ επιθετική κριτική στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλεεπέλεξε να εμφανιστεί απαισιόδοξος, προδιαγράφοντας ένα αδιέξοδο, ενώ σχεδόν όλα τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν από την πλευρά των εταίρων - δανειστών είχαν πρόθεση πίεσης και καλλιέργειας έντασης. Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ διαρροών για κλείσιμο τραπεζών από την επόμενη εβδομάδα και ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που πυροδότησε μαζική εκροή καταθέσεων και αναζωπύρωσε το διεθνές ενδιαφέρον για ενδεχόμενο Grexit.
Στη Σύνοδο Κορυφής, εκτός των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των 19 κρατών μελών της Ευρωζώνης, θα συμμετάσχουν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Έχει επίσης προσκληθεί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως πρόεδρος του Eurogroup. Το δίλημμα μπροστά στο οποίο αναμένεται να βρεθεί ο πρωθυπουργός είναι ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, τότε η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για τη χώρα μας, γιατί η ΕΚΤ θα σταματήσει να χορηγεί ρευστότητα στις δοκιμαζόμενες ελληνικές τράπεζες.
Είτε πρόκειται για μπλόφα είτε για απώλεια ψυχραιμίας, γεγονός είναι ότι το περιβάλλον θα είναι εξαιρετικά σκληρό για τη χώρα μας καθώς η διαπραγμάτευση έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση, αν όχι σε βεντέτα. 
Κυβερνητικές πηγές αντέδρασαν στα χθεσινά τελεσίγραφα απορρίπτοντάς τα. «Αναμενόμενες, προβλέψιμες και αχρείαστες επί της ουσίας»,χαρακτήρισε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος τις προειδοποιήσεις των δανειστών. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι διεργασίες θα είναι εντατικές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για ένα συμβιβασμό, με το σενάριο της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για έξι μήνες να είναι αυτή τη στιγμή κυρίαρχο. 
Τις επόμενες ώρες αναμένεται επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δεν αποκλείονται συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. 
Στην πραγματικότητα, η συμφωνία είναι εφικτή εφόσον υπάρξει βούληση. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει μειώσεις συντάξεων και ζητά μια ρητή δέσμευση για την απομείωση του χρέους μαζί με ένα επενδυτικό-αναπτυξιακό πακέτο. Υπάρχει στις Βρυξέλλες επεξεργασμένη πρόταση για το χρέος και έτοιμο ένα πρόγραμμα στήριξης από την Κομισιόν, ενώ οι περικοπές συντάξεων θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με κάποιο από τα ισοδύναμα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. Επομένως, αν οι εταίροι θέλουν συμφωνία, θα γίνει συμφωνία. 
Η συνέχεια, δηλαδή η πολιτική της διαχείριση, εξαρτάται από το περιεχόμενό της. Αν είναι μια πλήρης πρόταση, που εκτός από μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα περιλαμβάνει και αναπτυξιακές πολιτικές και ρυθμίσεις για το χρέος, τότε τα πράγματα θα είναι σχετικά εύκολα για τον πρωθυπουργό. Αν όχι, θα ανοίξει ο δρόμος για εκλογές τον Ιούλιο σε συνθήκες που αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *