Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Μια λύση υπάρχει για την ενωμένη Ευρώπη

Μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την τελική κρίση, οποιαδήποτε σώφρων πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της Δευτέρας και την έκβαση της διαπραγμάτευσης Ελλάδας και δανειστών θα έπρεπε να αρχίζει και να τελειώνει στην εκτίμηση ότι "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά", όπως εκτιμούσαν χθες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, καθεμιά με τον τρόπο της. Όμως μια πιο αποστασιοποιημένη ματιά θα επέτρεπε το συμπέρασμα ότι τη Δευτέρα για τους 19 ηγέτες που θα παρευρεθούν στη σύνοδο υπάρχει μόνο μια λύση και έκβαση.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που μέχρι χθες δεν είδαν και πολύ το φως της δημοσιότητας, στο Eurogroup της Πέμπτης ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη που του επεφύλασσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Κατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Πορτογαλία, που στα μάτια της κοινής γνώμης αλλά και των δανειστών μας ξεπέρασε επιτυχώς το Μνημόνιο επειδή "έκανε τα μαθήματά της", παρ' ότι ακόμη παράγει πρωτογενή ελλείμματα, σε αντίθεση με την Ελλάδα που παράγει πλεονάσματα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο ασφαλιστικό της σύστημα και οφείλει να πάρει -τα γνωστά- μέτρα για να τα ξεπεράσει. Η απάντηση του Πορτογάλου υπ. Οικονομικών ήταν κοφτή και άκρως πολιτική: Ξεχάστε το, τον Οκτώβριο έχουμε εκλογές.
Ένα μήνα αργότερα, τον Νοέμβριο, θα διεξαχθούν εκλογές στην Ισπανία και σχεδόν έχει προεξοφληθεί ότι ο Ραχόι θα έχει την τύχη του καλού του φίλου Αντ. Σαμαρά, με τους Podemos να εμφανίζονται δυναμικά στο προσκήνιο και να θεωρείται πιθανότατο ότι θα αναλάβουν κυβερνητικό ρόλο. Πριν από λίγες ημέρες διεξήχθησαν εκλογές στη Δανία και οδήγησαν το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην αντιπολίτευση, με πραγματικό νικητή το ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό Κόμμα του Λαού (DF), που θα παραμείνει εκτός κυβέρνησης.
Μπορεί το τελευταίο διάστημα στη διεθνή πολιτική σκηνή και στα ΜΜΕ να έπαιξε πολύ το Grexit, αλλά στο Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν ως ενδεχόμενο είναι το Brexit. Ο Σόιμπλε, από τον "ρόλο" που έχει αναλάβει, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος, διατείνεται ότι ούτε για το Brexit χάνει τον ύπνο του, όμως η Μέρκελ δηλώνει ότι, για να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε., συζητάει ακόμη και την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Υπάρχουν, βεβαίως, πολλά ακόμη προβλήματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν, είτε αφορούν χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. είτε αφορούν την "αρχιτεκτονική", την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ευρώπης. Αν η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει κλειστά τα μάτια και τα αφτιά, αν δεν βρίσκεται εκτός τόπου, χρόνου και Ιστορίας, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να επιμένει σε μια πολιτική που τρώει τα παιδιά της και οδηγεί τους λαούς της στο βάραθρο ούτε διαθέτει την πολυτέλεια να ανοίγει τρύπες στο σώμα της και να ακρωτηριάζεται. Οφείλει να απαντήσει στα προβλήματά της πολιτικά και να κλείνει ένα - ένα τα μέτωπα, αρχίζοντας από τα -συγκριτικά- μικρότερα.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *