Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Πολεμικό κλίμα στη συνεδρίαση της ευρωομάδας


Του Γιώργου Δελαστίκ

Σε κλίμα πολεμικής αντιπαράθεσης θα συνεδριάσει σήμερα η ευρωομάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς έχουν ενταθεί στο έπακρο οι πιέσεις των Ευρωπαίων δανειστών προκειμένου να υποταχθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους κοινωνικά ανελέητους γερμανικούς όρους. Ποτέ στη δεκατετράχρονη ιστορία της η ευρωομάδα, το Eurogroup, δεν είχε συνεδριάσει μέσα σε τόσο εχθρικό κλίμα εναντίον ενός κράτους-μέλους. «Θέλουν να ταπεινώσουν τους Ελληνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Φαίνεται ότι το πιθανότερο είναι πως θέλουν να δοθεί με σαφήνεια το μήνυμα τόσο στον ελληνικό λαό όσο όμως και στους άλλους λαούς της Ευρώπης ότι η λαϊκή επιλογή δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Και ότι νόμος και αξία κυρίαρχη στη σύγχρονη Ευρώπη δεν είναι η δημοκρατία, αλλά ένας σκληρός και κοινωνικά άδικος νεοφιλελεύθερος οικονομισμός. Εχουμε άραγε εδώ ενδείξεις ειλικρινούς διάθεσης εξεύρεσης λύσης;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Απάντησε ο ίδιος: «Το πιθανότερο είναι ότι μάλλον πρόκειται για μια επίδειξη πυγμής, που σκοπεύει να σκοτώσει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε προσπάθεια για τερματισμό της λιτότητας». Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο σκληρός στην κρίση του για τη στάση των δανειστών: «"Οι θεσμοί" ζητάνε από τη χώρα μας γη και ύδωρ, πλήρη υποταγή. Ζητάνε λεηλασία. Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε Μπανανία, ούτε είναι διαθέσιμη να προσυπογράψει την εξόντωση του ελληνικού λαού. Αυτό είναι πέρα για πέρα σαφές» διακήρυξε και τόνισε:
«Εμείς κινούμαστε στη βάση πλαισίου για μια συμφωνία η οποία θα είναι συμβατή, απολύτως συμβατή, με το πρόγραμμά μας». Σχεδόν το ίδιο σκληρός όμως ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αφού συναντήθηκε κατόπιν αιτήματός του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος της συνάντησής τους, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής, σε δήλωση που έκανε: «Οι πολίτες δεν μπορούν να βλέπουν ως απλοί θεατές τον διασυρμό της δημοκρατίας και την ταπείνωση της κοινωνίας από τους διεθνείς μηχανισμούς, που θέλουν την Ελλάδα κερδοσκοπικό εμπόρευμα... Οι αξιώσεις που προβάλλουν οι δανειστές παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο, που ρητά ορίζουν ότι τα υπέρμετρα επαχθή και εξοντωτικά μέτρα είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όταν εξαθλιώνουν την αξιοπρεπή διαβίωση κοινωνικών ομάδων και λαών». Εντυπωσιακή ήταν και η κατάληξη της δήλωσης του Νίκου Κωνσταντόπουλου.
«Η χρεοκρατία δεν είναι δημοκρατία. Η δεσποτεία των μηχανισμών της τεχνοκρατίας δεν είναι πάνω από τη συνταγματική λαϊκή κυριαρχία» υπογράμμισε, καταλήγοντας ως εξής: «Ο επικοινωνιακός συρφετός που σκηνοθετεί κινδυνολογίες και παραλυτικά αδιέξοδα θέλει να λειτουργεί ως εξωθεσμική εξουσία που περιφρονεί τη δημοκρατική κυβερνητική αυτονομία και κυριαρχία μιας χώρας - μέλους της ΕΕ». Εξω φρενών εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, αφού απέτυχε να πείσει τον Ελληνα πρωθυπουργό με τις γαλιφιές και τις αγκαλίτσες. «Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός» δήλωσε υποκριτικά προχθές το βράδυ, προσθέτοντας: «Δεν έχω καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή. Αποφάσισα να σταματήσω τις διαπραγματεύσεις, γιατί οι ελληνικές θέσεις δεν οδηγούν πουθενά».
Εξαλλος εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού ήταν και ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει καγκελάριος. «Είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης Τσίπρα» δήλωσε πομπωδώς, λες και τον ρώτησε κανένας. «Αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά των δανειστών, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας» πρόσθεσε. Οποιος Ευρωπαίος ηγέτης δηλαδή δεν υποκύπτει στους όρους που επιβάλλει στη χώρα του το Δ' Ράιχ της Γερμανίας, αφενός κάνει «παιχνιδάκια» και αφετέρου «δεν είναι υπεύθυνος πολιτικός άνδρας»! Δεν αλλάζουν με τίποτα οι Γερμανοί. Δεν αλλάζει και αυτός ο πολιτικός σαλτιμπάγκος, ο Γιούνκερ, ο οποίος αφού επέδωσε στον πρωθυπουργό τη λίστα με τις απαιτήσεις των δανειστών, στη συνέχεια του είπε ότι ο ίδιος... δεν συμφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό και στο νερό και στα φάρμακα!


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *