Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Είναι η στιγμή οι ηγέτες να βρουν λύση [Βίντεο]


«Καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη Συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, σημειώνοντας πως «είναι η στιγμή οι ευρωπαίοι ηγέτες να βρουν λύση, όπως περιμένουν οι πολίτες». «Εάν η πρότασή μας γίνει δεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα», τόνισε.
Παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα των τριών θεσμών στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία τόνισε πως είναι άλλο πράγμα οι μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες και άλλο οι περικοπές. «Εξηγήσαμε (σημ: στο Eurogroup) ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει αρκετά κοντά, τουλάχιστον όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Οι δικές μας συμβιβαστικές προτάσεις μας έφερε 0,5% του ΑΕΠ κοντά στη θέση των δανειστών. Αυτό το μισό τοις εκατό δεν δικαιολογεί τη διακοπή», είπε και πρόσθεσε:
«Ο πραγματικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν είναι ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω ώστε να καλυφθεί αυτό το δημοσιονομικό κενό και σε καμία περίπτωση να διαπραγματευτούν για τις προτάσεις μας για το χρέος. Δυστυχώς, η προεδρία του Εurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις αδυναμίας της ελληνικής πλευράς, κι όχι όλων των πλευρών, όπως ανέφερε στο άρθρο του ο Ολιβιέ Μπλανσάρ» του ΔΝΤ.


Συνεχίζοντας ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως «δεν είναι η στιγμή απόδοσης ευθυνών, αλλά είναι ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες να βρουν λύσεις, όπως περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες». «Χρειαζόμαστε βαθιές μεταρρυθμίσεις και αυτές παρουσιάσαμε. Κάλεσα τους ομολόγους μου να δώσουν έμφαση στη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων που χτυπούν τις παθογένειες και στις περικοπές. Η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι μεταρρύθμιση, η ενίσχυση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ είναι μεταρρύθμιση» είπε.
Παράλληλα σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση, «πρότεινε η παρακολούθηση του πρϋπολογισμού να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, με αυτοματοποιημένο σύστημα που θα προβλέπει οριζόντια μείωση των δαπανών όταν εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός και παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα».
Για το χρέος δήλωσε ότι η Ελλάδα πρότεινε «μεταφορά του χρέους 27 δισ. προς ΕΚΤ στον ESM με δημιουργία νέου παθητικού, δανείοου αν θέλετε, χωρίς όμως η Ελλάδα να δανειστεί ούτε ένα ευρώ, χρησιμοποιώντας ως κοινό conditionality, συνθήκη, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σας ανέλυσα, που θα γίνει η βάση κλεισίματος του σημερινού προγράμματος και της μετάβασης στη νέα εποχή».
«Διαισθανόμενη πλήρως την ιστορική βαρύτητα της στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να προβούμε γρήγορα σε συζήτηση ακόμη και σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ο χρόνος δεν είναι πολύς αλλά είναι αρκετός ώστε να επιτεχυθεί τέτοια επωφελής συμφωνία που θα έθετε την ελληνική κρίση εκτός πρωτοσέλιδων και θα ενέπνεε εμπιστοσύνη στους πολίτες της Ευρώπης» κατέληξε.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *