Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

«Το ΔΝΤ τορπίλισε τον συμβιβασμό Αθήνας - δανειστών»

Με αυτό τον τίτλο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μεταξύ Ελλάδας και «θεσμών» καρφώνοντας το Ταμείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά.
«Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια, είπε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις», στη γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Τόμας Γκούτσκερ που υπογράφει το ρεπορτάζ, οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες και για συμβιβασμό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχουν έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να επιβληθεί στο 0,8% οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, αν και με δυσκολία, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία. Όμως την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω» σημειώνει ο Γκούτσκερ.
Τέλος και σύμφωνα πάντα με τη FAZ, ένας εκ των Ευρωπαίων διαπραγματευτών είπε πως «είναι εντελώς παράδοξο να αποφασίζει για την τύχη της Ευρώπης ένας Οργανισμός που δεν εκπροσωπεί κάποιο συγκεκριμένο έθνος».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *