«Αποδεκτή ως βάση συζήτησης» έγινε η ελληνική πρόταση στην πενταμερή συνάντηση των Βρυξελλών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σημειώνεται πως το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ελληνικές προτάσεις, με τους Πιερ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερνα δηλώνουν πως στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα οι Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ επισήμαναν πως οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν τη βάση για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την ελληνική πρόταση παρουσίασε στους εκπροσώπους του Eurogroup, του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - δηλαδή, στη συνάντησή του με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ικανοποιημένος από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε, έως τώρα.
Όπως τόνιζαν, πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης για την ελληνική οικονομία λύσης που θα αποσκοπεί στην προστασία των πτωχότερων και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.ά.
Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Τι προβλέπουν οι ελληνικές προτάσεις
Ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δε θέλησαν να υπεισέλθουν σε λεπτομερή ενημέρωση σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα περατωθεί η φάση των διαπραγματεύσεων.
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν επίσης ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι να συνοδευτεί η επίτευξη της συμφωνίας με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ανέφεραν, ωστόσο, ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Αναφερόμενες στα ενδεχόμενα προβλήματα στις τράπεζες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ότι υπάρχει καλή συνεργασία της ΕΚΤ και της ΤτΕ.
Reuters: Τρεις συντελεστές ΦΠΑ και σύνταξη στα 67 έτη
Νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ (-6%, 13% και 23%- αλλά και κατάργηση όλων των «παραθύρων» που δίνουν τη δυνατότητα για συνταξιοδότηση πριν από το 67ο έτος.
Στον συντελεστή του 6%, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, προτείνεται να κατατάσσονται μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες – οι οποίες επίσης σήμερα κατατάσσονται στο 6,5%- θα μεταφερθούν στο 13%.
* Στον συντελεστή του 13% θα παραμείνουν οι βασικές κατηγορίες τροφίμων αλλά και τα ενεργειακά προϊόντα (ρεύμα και φυσικό αέριο). Ερώτημα παραμένει το αν θα παραμείνει στο 13% ο κλάδος της εστίασης ή αν θα επανέλθει – όπως είχε συμβεί και πριν από ενάμιση χρόνο- στο 23%. Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, εξετάζεται μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23% για σειρά προϊόντων διατροφής τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως είδη πρώτης ανάγκης.
* Η πρόταση για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των διατάξεων που, ακόμη και σήμερα, επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση πριν από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών. Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν θα θιγούν, ωστόσο όσοι έχουν απλώς κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα -που σημαίνει ότι έχουν συμπληρώσει τα ένσημα αλλά δεν έχουν πιάσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας- είναι πιθανό θα εγκλωβιστούν στην αγορά εργασίας μέχρι να «πιάσουν» το 67ο έτος.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου