Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

O Ντράγκι στέλνει μήνυμα με έκτακτο ELA - Αντίστροφη μέτρηση για τις συνόδους κορυφής της Δευτέρας


Του Αδάμ Γιαννίκου
Με έκτακτη παρέμβαση από την ΕΚΤ, σκληρότερη ρητορική από τους Ευρωπαίους εταίρους και ηγετική εμφάνιση Τσίπρα στη Μόσχα φαίνεται πως κλείνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μια εβδομάδα που πολλοί προσδιόρισαν ως την κρισιμότερη στο θρίλερ των πολιτικών διαπραγματεύσεων, μέχρι την επόμενη.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκλήθηκε εκτάκτως και αποφάσισε να αυξήσει το όριο στον ELA για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς -σύμφωνα με πηγές που επικαλούνταν όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία- η εκροή κεφαλαίων στην Ελλάδα ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Η κίνηση έρχεται μόλις δύο μέρες μετά την αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ του πλαφόν στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, στα 84,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η έκτακτη συνεδρίαση οργανώθηκε τηλεφωνικά το μεσημέρι, επιβεβαιώνοντας τις διαρροές της ήδη από τη χθεσινή νύχτα έκαναν το γύρο των κοινωνικών δικτύων, κατά τον προσφιλή τρόπο άσκησης πολιτικής στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες.
Η απόφαση ερμηνεύθηκε ως στήριξη της ΕΚΤ μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα συγκληθούν εκτάκτως διαδοχικές σύνοδοι κορυφής σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών, όπως ανακοίνωσαν οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ μέσω twitter, αντίστοιχα για το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το capital.gr από την ΕΚΤ, δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες και αναμένεται θετικό αποτέλεσμα στις συναντήσεις της Δευτέρας.
Επίσημη ανακοίνωση δεν δόθηκε από την ΕΚΤ, ως εκ τούτου το ποσό αύξησης στον ELA κυμαίνεται γύρω από τα 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις πηγές του που επικαλείται το κάθε Μέσο. Στο CNBC έκαναν λόγο για 3,3 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι είναι αυτό που αρχικά ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Με βάση τα ενέχυρα ύψους 137 δισ. που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στο Ευρωσύστημα και την έκπτωση 30% επί της ονομαστκής τους αξίας, το ανώτατο όριο στον ELA είναι τα 95 δισ. ευρώ, που με τους σημερινούς ρυθμούς εκροών δίνει όριο δέκα ημερών, δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.
Όπως το καλοκαίρι του 2012, οι αναφορές σε ενδεχόμενο bank run αυξάνονται γεωμετρικά τις τελευταίες εβδομάδες και δημιουργούν την αίσθηση ότι λειτουργούν ως διαπραγματευτική πίεση από την πλευρά δανειστών και εγχώριων υποστηρικτών τους. Όμως, το ρεπορτάζ στους δρόμους της Αθήνας δείχνει μια πολύ διαφορετική εικόνα, όπως μεταδίδει ο Guardian. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τραπεζικές πηγές που κάνουν λόγο για «διαχειρίσιμη κατάσταση», καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τη Δευτέρα θα επιτευχθεί λύση του αδιεξόδου.
Όπως εξήγησε Έλληνας τραπεζίτης στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα: «Δεν παρατηρούμε πανικό γιατί η σύνοδος κορυφής της Δευτέρας έχει εκληφθεί μάλλον ως θετικό σημάδι πως οδηγούμαστε σε λύση. Οποιαδήποτε λύση κι αν είναι αυτή, μακροπρόθεσμη, βραχυπρόθεσμη, ολοκληρωμένη ή όχι είναι ένα άλλο πράγμα. Αλλά, αυτό επιθυμούσε η κυβέρνηση για αρκετό διάστημα και αν αντιμετωπίσει το χρέος, που κανένας δεν ήθελε να πιάσει, τόσο το καλύτερο».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *