Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Στις Βρυξέλλες με αντιπροτάσεις η Ελλάδα

Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές της Αθήνας με τους «θεσμούς», ανέφεραν, το απόγευμα της Παρασκευής, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. 
Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν πως η «γεφύρωση των διαφορών» είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες, στις πρόσφατες συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, όσο και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Για τον λόγο αυτό, εκπρόσωποι του Έλληνα πρωθυπουργού  βρίσκονται από το πρωί   στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των «θεσμών». Εκεί, η Αθήνα αναμένεται να κομίσει νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα. 
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σε ότι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα. Επίσης, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για τον ΦΠΑ, στα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας. Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους κ. Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ε. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη και υποστηρικτική ομάδα απαρτιζόμενη από τεχνικά στελέχη.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι του Αλέξη Τσίπρα θα έρθουν σε επαφή με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο τονίζουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν απέκλειαν να είναι παρών στη συνάντηση εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα. Δεν έχει διευκρινιστεί αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι το ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τις επαφές με τους άλλους θεσμούς.

«Απαιτείται πολιτική βούληση»

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς -όπως σημειώνουν- η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%. 
Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως αυτό που χρειάζεται είναι «πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης». Συμπληρώνουν πως «δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». 

Οι πυλώνες της πολιτικής διαπραγμάτευσης

Η Αθήνα επιμένει στην πολιτική διαπραγμάτευση, προτάσσοντας τους τέσσερις πυλώνες που έχει επαναλάβει κατ' επανάληψη ο πρωθυπουργός προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
  • Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
  • Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
  • Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί ενιαία συμφωνία και δείχνει πως είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις. Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Μαξίμου, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ελληνική κυβέρνηση «είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι ''η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο''» όπως είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, στις 08 Ιουνίου.

Νέες «διαρροές», νέες διαψεύσεις

Κυβερνητικές πηγές προχώρησαν στη διάψευση δύο δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή και αναφέρονταν σε δυσμενή σενάρια για την Αθήνα. 
Στο πρώτο, που ήταν δημοσίευμα του Reuters, αναφερόταν πως υπήρχε συζήτηση για χρεοκοπία της Ελλάδας στο EWG στην Μπρατισλάβα.
Το δεύτερο ήταν του Bloomberg, το οποίο έκανε λόγο για 24ωρο τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά. 
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμισαν πως αμφότερα τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται -σε καμία περίπτωση- στην πραγματικότητα. 
Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα διαψεύδει «διαρροές» προς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *