Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

«Σκληρά μέτρα ή χρεοκοπία» το δίλημμα στο ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ


Με το καθαρό δίλημμα «σκληρά μέτρα ή χρεοκοπία» και με το περίστροφο του Grexit στο τραπέζι καλείται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες, να πει το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» στη συμφωνία με τους πιστωτές.
Η συνάντηση που ίσως κρίνει και τα πάντα, το ραντεβού του έλληνα πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, θα γίνει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες απόψε το βράδυ μετά το δείπνο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Είναι μια συνάντηση στην οποία η μεν ελληνική πλευρά προσέρχεται με ψυχραιμία αλλά και με πλήρη επίγνωση της ρώσικης ρουλέτας που παίζουν ανοιχτά πια οι σκληρές φράξιες των δανειστών, οι δε ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να την παρουσιάσουν ως την «τελευταία παραχώρηση» στην πολιτική διαπραγμάτευση κορυφής.
Η συζήτηση, ανεξαρτήτως των έντεχνων και σκόπιμων διαρροών που έπεσαν και πάλι κατά ριπάς το τελευταίο 24ωρο, θα εστιάσει στη νέα βελτιωμένη ελληνική αντιπρόταση που έχουν από το βράδυ της Δευτέρας στα χέρια τους οι «θεσμοί». Οι υπαναχωρήσεις της Αθήνας στα θέματα του ΦΠΑ και των πλεονασμάτων δείχνουν να κλείνουν σημαντικά μέτωπα, ωστόσο «αγκάθι» παραμένει το ασφαλιστικό και μείζον, κομβικό διακύβευμα το ζήτημα του χρέους. «Συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει λύση για το χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει», επέμεναν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές – με το ίδιος σθένος, ωστόσο, επέμενε και η πλευρά των δανειστών, και δη η γερμανική «συνιστώσα», ότι θέμα χρέους δεν μπαίνει σ΄αυτή τη φάση στην ατζέντα.
Το εν λόγω μήνυμα, δε, αποστέλεται ηχηρά στην Αθήνα μ’ ένα νέο κρεσέντο δραματοποίησης τις τελευταίες 12 ώρες, μέσα από τα γνωστά κανάλια διαρροών: «Η νέα ελληνική πρόταση δεν είναι επαρκής κι αποδεκτή» επέμεινε αργά το βράδυ το Reuters κόντρα στην επίσημη θέση της Κομισιόν, «η Αθήνα προσποιείται πως διαπραγματεύεται, οι πιστωτές δεν εντυπωσιάστηκαν από τη νέα πρόταση», μετέδωσε το Bloomberg, ενώ ο Πήτερ Σπίγκελ έγραψε στους Financial Times πως «υπάρχει αλλαγή κλίματος επί τα χείρω για την Ελλάδα». Επικαλούμενος, δε, αξιωματούχους που συμμετείχαν χθες στην ενημέρωση των 29 επιτρόπων στο Στρασβούργο, ο Σπίγκελ υποστήριξε ότι και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξέσπασε πλέον εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι η Αθήνα «έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρκατορείο, φέρεται επίσης να δήλωσε πως «θα ήταν χάσιμο χρόνου» να συναντηθεί σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ την ίδια ώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) καλούσε τους βουλευτές «να μην τρελαίνονται» με τις πληροφορίες που έρχονται συνεχώς από την Αθήνα υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο».
Η ομοβροντία αυτή έγινε δεκτή περίπου ως... αναμενόμενη από την κυβέρνηση, αν και στο Μαξίμου υπήρξε εμφανής ενόχληση κυρίως για τα ανεπίσημα μηνύματα οργής του, μέχρι πρότινος «φίλου», Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν», ήταν το χαρακτηριστικό post στο Facebook από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με την προσθήκη: «Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο».
Άλλα κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι η πίεση και οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι, ως έναν βαθμό κατανοητές, αλλά η ελληνική πλευρά έχει δείξει πια, με απολύτως ουσιαστικό και έμπρακτο τρόπο, ότι επιθυμεί τη συμφωνία: «Η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Περιμένουμε από τους θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή απόσταση» ανέφεραν το βράδυ κυβερνητικές πηγές.
Έδαφος για συμφωνία, άλλωστε, έδειξε να καλλιεργεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ευθέως από «το κόμμα να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης». Το μήνυμά του είχε αποδέκτες τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, η απήχησή του όμως δεν μπορεί να μετρηθεί πριν τουλάχιστον από την αποψινή νύχτα. Και πριν αποδειχθεί, εμπράκτως πια, πόσο αληθινή και ισχυρή είναι η βούληση της Μέρκελ να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Με επώδυνες παραχωρήσεις μεν, αλλά άνευ πολιτικής και κοινωνικής ταπείνωσης...


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *