Το μακελειό στην Άγκυρα είναι το τελευταίο μιας σειράς επιθέσεων που ξεκίνησαν από το Ντιγιάρμπακιρ πριν τις εκλογές οι οποίες έβαλαν για πρώτη φορά στη Βουλή το φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP.
Οργισμένος ο ηγέτης του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Μετρώντας πολλά μέλη του HDP μεταξύ των νεκρών των επιθέσεων στην Άγκυρα, ο Ντεμιρτάς άφησε σαφή υπονοούμενα κατά των αρχών:
Εχουμε χάσει σχεδόν 150 δικούς μας ανθρώπους πριν και μετά τις εκλογές. Και δεν υπάρχει κανείς να αναλάβει την ευθύνη, Δεν έχει γίνει αποτελεσματική έρευνα και δεν θα υπάρξει αποτελεσματική έρευνα ούτε για την σημερινή επίθεση. Αυτή δεν ήταν μια επίθεση κατά της ενότητας του κράτους και του έθνους. Αυτή είναι μια επίθεση από το κράτος κατά του λαού του. Μπορούν και ρίχνουν στην φυλακή ανθρώπους επειδή έγραψαν στο twitter μια πρόταση (που κρίθηκε προσβλητική). Μπορούν να συλλάβουν κάποιον επειδή το διέταξε το παλάτι. Αλλά όταν χάνουμε 150 σε βομβιστικές επιθέσεις δεν μπορούν να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Σύμφωνα με την δική μας εκτίμηση αυτή δεν ήταν μια σκοτεινή επίθεση ή μια επίθεση που εξαπέλυσαν εξωτερικές δυνάμεις.»
Στις 5 Ιουνίου, δυο ημέρες πριν τις γενικές εκλογές, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ -από τα οχυρά του φιλοκουρδικού κόμματος στα νοτιοανατολικά- στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης λίγα λεπτά πριν την ομιλία του Ντεμιρτάς.
Στις 20 Ιουλίου 33 άτομα σκοτώθηκαν σε μια άλλη επίθεση κατά συγκέντρωσης οπαδών του HDP και ακτιβιστών στην νοτιοανατολική επαρχία Σουρούτς, επίθεση που αποδόθηκε στους εξτρεμιστές που διάκεινται φιλικά στο ISIL (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντ), χωρίς ωστόσο κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς και αξιωματούχους να έχει εξηγήσει μέχρι τώρα, πως διέφυγαν της προσοχής των υπηρεσιών ασφαλείας οι τρομοκράτες και ποιοι είναι αυτοί.
Ο Ντεμιρτάς, που παρομοίασε τις επιθέσεις της Άγκυρας με αυτές τις δυο, αναρωτήθηκε γιατί κανένας από την κυβέρνηση ή τον γραφειοκρατικό μηχανισμό δεν έχει μέχρι τώρα αναλάβει την ευθύνη, υποβάλλοντας την παραίτηση του.
«Αντίθετα είναι πολύ ευχαριστημένοι. Είναι ευχαριστημένοι με αυτή την εικόνα. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια των ξένων ηγετών προς τον Πρόεδρο. Σε αυτούς που πρέπει να υποβληθούν συλλυπητήρια είναι ο λαός μας. Υπάρχουν στελέχη του AKP που ανοιχτά είπαν ότι επιτεθήκαμε στους εαυτούς μας. Εμείς είμαστε ένα κόμμα που υπερασπιζόμαστε την άποψη ότι όλοι μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Αλλά δεν υπάρχει θέση για τέτοιους προδότες σαν κι εσάς σε αυτή την ζωή», είπε ο Ντερμιτάς υποσχόμενος να κάνει ό,τι μπορεί για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι γι αυτό το κύμα βίας στη δικαιοσύνη.
Είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι αρχές
Οι οργανώσεις που είχαν τεθεί επικεφαλής στη σημερινή πορεία για την ειρήνη στην Άγκυρα, μεταξύ αυτών εργατικά συνδικάτα, οργανώσεις δημοσίων υπαλλήλων, δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, που αποκαλούνται «Η Εργατική Πλατφόρμα» είχαν υποβάλει αίτημα για την εκδήλωση τους στον κυβερνήτη της Άγκυρας εδώ και εβδομάδες και οι αρχές είχαν εγκρίνει το σημείο συγκέντρωσης και την διαδρομή της πορείας. Οι υπηρεσίες ασφαλείας όμως δεν πρόλαβαν και αυτή τη φορά το κακό.
Όταν ρωτήθηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Σελαμι Αλτινόκ εάν σκοπεύει να παραιτηθεί για τις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας, απάντησε κατηγορηματικά όχι, αφού κατά την γνώμη του δεν υπήρξε πρόβλημα με τα μέτρα.
Με τρόμο προς τις κάλπες
Πολλοί στην Τουρκία κατηγορούν τον Ερντογάν ότι σκοπίμως έριξε λάδι στην φωτιά αναζωπυρώνοντας τις συγκρούσεις με τους ενόπλους του PKK, προκειμένου να τρομάξει τους ψηφοφόρους, για να υποστηρίξουν αυτή την φορά, στις εκλογές της 1η Νοεμβρίου, την δική του πλατφόρμα, αυτήν του νόμου και της τάξης, αποτρέποντας την είσοδο του HDP στην Βουλή, που του στοίχισε τον Ιούνιο ακριβά.
Εάν το πετύχει -υποστηρίζουν- μπορεί τώρα να καταφέρει τον στόχο του, που είναι να συγκεντρώσει κι άλλες εξουσίες για τον εαυτό του.
Και με τις δημοσκοπήσεις μέχρι χθες να δείχνουν ότι το αποτέλεσμα την 1η Νοεμβρίου δεν θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτό του Ιουνίου, το τελευταίο πράγμα που θα θέλει τώρα ο Τούρκος πρόεδρος είναι ειρήνη με τους Κούρδους.
Γεγονός είναι, ότι τρεις εβδομάδες πριν τις νέες εκλογές, το σημερινό μακελειό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «ενότητα», «αλληλεγγύη» και «αποφασιστικότητα» ο Ταγίπ Ερντογάν- σχολιάζει ο Guardian- είναι σαν να «ζωγραφίζει» με τις δηλώσεις του μια ακόμα ευρεία επιχείρηση καταστολής πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Και τα υπόλοιπα κόμματα μπορεί να δυσκολευτούν να αντισταθούν στην ικανότητα του Ερντογάν να αρπάζει την πρωτοβουλία και ίσως αναγκαστούν να ακολουθήσουν στα βήματα του.
Αυτό που υπονοεί ο Τούρκος πρόεδρος είναι ότι αυτός και μόνον αυτός είναι ο κατάλληλος ηγέτης για να νικήσει την κοινή απειλή- παράλληλα με όλα τα άλλα μέτωπα.
Έτσι το κυβερνών κόμμα πετυχαίνει, αναστέλλοντας την προεκλογική του εκστρατεία λόγω των επιθέσεων, να «κλείσει» στην ουσία κάθε συζήτηση για το ποιοι ευθύνονται για τις επιθέσεις και ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα τους.
Με όλα τα μέτωπα τώρα ανοιχτά (την προσφυγική κρίση, τον πόλεμο στη Συρία, τις Ρωσικές παρεμβάσεις στην περιοχή, την αναθέρμανση των συγκρούσεων με το PKK, την οικονομική και πολιτική αστάθεια) και τον σημαντικό περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων πριν τις εκλογές, η αιματοχυσία στην Άγκυρα, δεν έχει μόνο σοκάρει την χώρα, αλλά θα την οδηγήσει στην κάλπη, τρομοκρατημένη.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου