Με ανοιχτά οικονομικά μέτωπα προσέρχεται στο EuroWorking Group (EWG) η κυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης θα είναι η απόφαση για να δοθεί στη χώρα η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
Στην προσπάθειά της έχει ως όπλα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που κατατίθεται καταπειγόντως το πρωί της Πέμπτης, μαζί με εκείνο για τα προαπαιτούμενα.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει εκπληρώσει περί το 90% των προαπαιτουμένων, όταν η εταίροι μας αντιπαραβάλλουν ελλείψεις της τάξης των δύο τρίτων επί του συνόλου.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως με την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων το κλίμα θα είναι θετικό για την κυβέρνηση και τελικά θα πάρουμε τα χρήματα. Ωστόσο, ακόμη και αν εγκριθεί η υποδόση των 2 δισ., τα χρήματα δεν πρόκειται να εκταμιευθούν πριν από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς απαιτείται προηγουμένως εισήγηση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και σύγκλιση έκτακτου Eurogroup για να την εγκρίνει.
Δύο κατεπείγοντα νομοσχέδια
Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συζητηθεί ως κατεπείγον και θα πρέπει να ψηφιστεί το βράδυ της Παρασκευής.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συντείνουν στο ότι το νομοσχέδιο διαθέτει την έγκριση των δανειστών. Παρ' όλα αυτά, όσα θέματα έως τώρα δεν έχουν λυθεί, όπως τα «κόκκινα δάνεια» και ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, δεν αναμένεται να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
Όποτε υπάρξει συμφωνία, οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά θα ενσωματωθούν στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενδέχεται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να περάσουν είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είτε με υπουργική απόφαση.
Το πολυνομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες από το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Κενά στα ταμεία και υστέρηση εσόδων
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το «κενό» στα κρατικά ταμεία είναι μεγαλύτερο από 2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και σημαντική υστέρηση εσόδων, η οποία για να καλυφθεί και να επιτευχθούν οι στόχοι, πρέπει να εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο 19,1 δισ. ευρώ.
Και όλα αυτά παρά τον περιορισμό των δαπανών κατά 3,881 δισ. ευρώ, που άφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό τον Σεπτέμβριο ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,072 δισ. ευρώ.
Το Γενικό Λογιστήριο, οι μόνες δαπάνες που καλύπτει είναι αυτές των μισθών και των συντάξεων, καθώς και η ρευστότητα που προσφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, στην περίπτωση που καθυστερήσουν οι υποδόσεις, η οικονομία θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις.
Πιέσεις και από χρεολύσια
Επιπλέον, ενδεικτική αυτής της πίεσης είναι η αύξηση των πληρωμών για χρεολύσια των Repos που έκανε το Δημόσιο με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κατά 513 εκατ. ευρώ.
Αν και δεν αυξάνουν το δημόσιο χρέος, περιλαμβάνονται στις δαπάνες του προϋπολογισμού.
Την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις από τα ελλείμματα των ταμείων βαίνουν αυξανόμενες.
Αν καθυστερήσουν τα 2+1 δισ. ευρώ, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει στα έσοδα των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και στη ρευστότητα από τα αποθεματικά των κρατικών φορέων που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου