Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Οι ιδιωτικές συντάξεις σπάνε το άβατο των δημοσίων συντάξεων

Κοινοπραξίες ασφαλιστικών ζωής με θεσμικούς επενδυτές για την παροχή σύνταξης
Ριζική αναμόρφωση απαιτείται στο συνταξιοδοτικό σύστημα με εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος και είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης συμπληρωματικά της κοινωνικής δημόσιας ασφάλισης, μετά την κληρονομιά των άδειων ταμείων σύνταξης που αφήνει το ελληνικό κράτος στους έλληνες πολίτες η οποία “χτίστηκε” πάνω στην αρχή της αποδόμησης της δικαιοσύνης.
Η επιτροπή των Σοφών, υπό αυτά τα δεδομένα, στο πόρισμα της για το ασφαλιστικό προτείνει μία εθνική,  κοινωνική σύνταξη, η οποία θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. Θα έχει το ρόλο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και θα συνεπικουρείται από μια δίκαια αναλογική σύνταξη.
Αδήριτη ανάγκη είναι η είσοδος της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα  με την εφαρμογή του 2ου και 3ου Πυλώνα ασφάλισης, τις Επαγγελματικές Συντάξεις από κοινοπραξίες ασφαλιστικών ζωής με θεσμικούς επενδυτές, και της Ιδιωτικής Ασφάλισης προαιρετικού χαρακτήρα, αντίστοιχα.
Σχετικά με την υπόθεση που πρέπει να λάβει τέλος το συντομότερο προκειμένου να αποφευχθούν τα επίπεδα φτώχειας επομένων γενεών στην Ελλάδα,η Μαργαρίτα Αντωνάκη Γενική Διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ΕΑΕΕ δήλωσε στο Sofokleousin.gr. 
“Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους ότι η σύνταξη που δίδεται από την Κοινωνική Ασφάλιση, θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο και είναι αμφίβολο πλέον αν το τελικό ποσό που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι θα επαρκεί για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Κατόπιν τούτου, εκτός από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Κοινωνική Ασφάλιση, είναι πλέον η ώρα να εστιάσουμε και στα συμπληρωματικά σχήματα που θα ενισχύσουν το συνταξιοδοτικό εισόδημα των πολιτών.
Οι Επαγγελματικές Ασφαλίσεις είναι ένα τέτοιο σχήμα, που έχει αναπτυχθεί με επιτυχία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα ο θεσμός των Επαγγελματικών Ασφαλίσεων δεν είναι διαδεδομένος, καθώς το νομοθετικό καθεστώς που τις διέπει (ν. 3029/2002) είναι πολύπλοκο και έχει αποδειχτεί στην πράξη αναποτελεσματικό. Επιπλέον, ουσιαστικά αποκλείει τη δραστηριοποίηση του ασφαλιστικού κλάδου στην άσκηση Επαγγελματικών Ασφαλίσεων. Η ασφαλιστική αγορά διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και πολύχρονη εμπειρία στον τομέα παροχής προϊόντων σύνταξης.
Επιπλέον, με την επικείμενη εφαρμογή του νέου αυστηρότατου θεσμικού πλαισίου Solvency II από 1.1.2016 και την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος διασφαλίζεται απόλυτα η φερεγγυότητα του κλάδου.
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ο θεσμικός φορέας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ασφαλίσεων με ενεργό ρόλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και ζητά ο διάλογος για το συνταξιοδοτικό να μην περιοριστεί στην Κοινωνική Ασφάλιση αλλά να συμπεριλάβει τα απαραίτητα συμπληρωματικά σχήματα για την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος των πολιτών”.
Κράτος και φορείς στο πλαίσιο των επιτακτικών μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να οργανώσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις φορέων με στόχο την απενεχοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης, τον κοινωνικό ρόλο που κατέχει και την συνεισφορά της στην εθνική και παγκόσμια οικονομία προκειμένου οι πολίτες να αποκομίσουν την πραγματική εικόνα. 



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *