Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Οι πρόσφυγες κλωτσοσκούφι στην Ευρώπη

Μετά από δυο Συνόδους Κορυφής - μια των 28 και μια των 8 - αβάντες και παζάρια με την Τουρκία και μεγάλα λόγια για επίτευξη συμφωνιών, για «ανοικτά σύνορα» και αλληλεγγύη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να περιφέρονται από σύνορα σε σύνορα, με την μια χώρα να προσπαθεί να φορτώσει το «πρόβλημα» στην άλλη. 
Σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ κατηγόρησε τους γείτονες του Αυστριακούς ότι «πετάνε» τους πρόσφυγες στα σύνορα των δυο χωρών μέσα στη νύχτα, χαρακτηρίζοντας την στάση της Βιέννης τις τελευταίες ημέρες «ανάρμοστη».
Οι Αυστριακές αρχές, είπε ο ντε Μεζιέρ, δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν τους Γερμανούς ομολόγους τους για τις νέες αφίξεις προσφύγων, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί να «συνεργαστούν καλύτερα» μεταξύ τους, πράγμα που όπως τόνισε επιτακτικά περιμένει να διορθωθεί «αμέσως». 
Πρόσφυγες στο Wegscheid της Γερμανίας, αφού διέσχισαν τα σύνορα με την ΑυστρίαΠρόσφυγες στο Wegscheid της Γερμανίας, αφού διέσχισαν τα σύνορα με την Αυστρία | Armin Weigel/dpa via AP
Η Αυστρία από την άλλη, δεν κλείνει μεν τα σύνορα της, αλλά δηλώνει την πρόθεση της να αναγείρει και αυτή φράκτες, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως της Ουγγαρίας, που τόσο έχει επικριθεί στο πρόσφατο παρελθόν. 
Καθώς παρά τις «αποφάσεις» τις «διακηρύξεις», τα μέτρα και τα πρόσθετα μέτρα, αλλά και την επιδείνωση του καιρού, δεν υπάρχουν ενδείξεις αναχαίτισης της προσφυγικής ροής, η κυβέρνηση στην Βιέννη, δια της υπουργού Εσωτερικών, είπε ότι ο φράκτης μπορεί να είναι πλέον απαραίτητος για να διασφαλιστεί η «ελεγχόμενη, τακτική» είσοδος των προσφύγων στην χώρα.
Μια άλλη λύση φαίνεται ότι είναι οι απελάσεις. Όπως είπε ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών ντε Μεζιέρ, πολλοί από τους Αφγανούς που έχουν φθάσει στην Γερμανία, κατά πάσα πιθανότητα θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν.
Και, παραλείποντας να αναφερθεί στους Ταλιμπάν, το δικαιολόγησε ως εξής: Η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Δύσης, είπε,  έχουν δώσει εκατομμύρια ως βοήθεια στο Αφγανιστάν, εκτός από τα στρατεύματα που έχουν στείλει για την εκπαίδευση των ντόπιων δυνάμεων, επομένως με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, η προσδοκία είναι οι πολίτες της αντί να φεύγουν να μείνουν πίσω για να βοηθήσουν στην «ανοικοδόμηση» της χώρας.  
«Οι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα παραμείνουν εδώ» είπε εξηγώντας ότι οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν μια-μια.

Τελεσίγραφο στην Μέρκελ

Μέχρι την Κυριακή έχει διορία η καγκελάριος να «αλλάξει» πολιτική στο προσφυγικό, διαμήνυσε ο ισχυρός άνδρας της Βαυαρίας και κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών, ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορτσ Ζιχόφερ, δηλώνοντας ότι η κατάσταση στο κρατίδιο του είναι πλέον ανυπόφορη. Βέβαια ο Βαυαρός πολιτικός έριξε το φταίξιμο και στην Αυστρία που αφήνει όλους τους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα της (αυτή δεν είναι συμπεριφορά γειτόνων, είπ), αλλά η καγκελάριος ήταν ο βασικός στόχος του. 
Εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα, είπε, τότε «θα πρέπει να σκεφτούμε τις επιλογές μας». Τα παράπονα του Ζιχόφερ για την προσφυγική πολιτική της Μέρκελε δεν είναι κάτι καινούργιο.
Εχει απειλήσει μάλιστα να παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό δικαστήριο, εάν δεν εισακουστούν από το Βερολίνο τα αιτήματα του, αυτή την φορά όμως η απειλή ήταν πιο σαφής. Οι Χριστιανοκοινωνιστές (που αποτελούν εδώ κι δεκαετίες το «αδελφό» κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών) συμμετέχουν στην κυβέρνηση με τρείς υπουργούς και διαθέτουν 45 έδρες στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. 

Κι άλλος φράκτης;

Πρόσφυγες στη  ΣλοβενίαΠρόσφυγες περιμένουν στο Rigonce της Σλοβενίας, αφού πέρασαν τα σύνορα με την Κροατία | AP Photo/Darko Bandic
Όσο για την Σλοβενία, η κυβέρνηση της άφησε και αυτή να εννοηθεί, ότι σκέφτεται και αυτή να υψώσει φράκτη στα σύνορα της με την Κροατία.
Μετά τα εμπόδια που έθεσαν οι Ουγγρικές αρχές στα σύνορα τους, με φράκτες, τείχη και στρατιωτικές περιπολίες, η Σλοβενία είναι από τους λίγους ελεύθερους διαδρόμους που μπορούν να ακολουθήσουν οι πρόσφυγες στον δρόμο για τον ευρωπαϊκό βορρά. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *