Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Μόνο με νέους πόρους σώζεται το ασφαλιστικό

Οσο οι αναλογιστικές προβολές του νέου ασφαλιστικού δείχνουν ότι το σύστημα δεν διασώζεται μόνο μέσα από τις περικοπές σε ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις τόσο ωριμάζει η ιδέα της εξεύρεσης άλλων πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος.
Ετσι πλέον έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αφενός η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και αφετέρου η χρηματοδότηση μέσω της φορολογίας, αλλά και η κατεύθυνση κονδυλίων που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ στο ασφαλιστικό σύστημα.
Βέβαια στο τραπέζι υπάρχει και η θεσμοθέτηση ενός ειδικού φόρου για το ασφαλιστικό, αλλά αυτό σίγουρα θα μετατεθεί (αν ληφθεί η σχετική απόφαση για την επιβολή) σε χρόνο μετά το 2017 (αφού στον προϋπολογισμό για το 2016 δεν έχει περιληφθεί τέτοιος φόρος).
Μάλιστα θα πρέπει σημειωθεί ότι οι σχετικές εισηγήσεις έχουν τόσο ωριμάσει ώστε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος να καταστήσει κοινωνό αυτών των κυβερνητικών προθέσεων τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Οταν μιλάμε για προσαρμογή, αυτή να μην είναι μόνο αποτέλεσμα περικοπής συντάξεων, αλλά ακριβώς και από προσθήκη νέων πόρων στο σύστημα» δήλωσε σχετικά ο Ελληνα υπουργός Εργασίας μετά την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδοτικές εισφορές έχουν μειωθεί 5% τα προηγούμενα χρόνια, με το ΙΚΑ να μετρά απώλειες που υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ ετησίως. Χθες πάντως ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς για το ύψος της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.
Και μπορεί ο υπουργός Εργασίας να εμμένει στην άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει η συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως γενικό ισοδύναμο των μνημονιακών υποχρεώσεων, ωστόσο φωνές από το μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο υπαναχώρηση και παραμονή στις μνημονιακές υποχρεώσεις όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί, αφού βλέπουν ότι το γενικό ισοδύναμο φέρνει μεγάλες και οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, ακόμη και σε ποσά πολύ κάτω από τα 800 ευρώ.
Αχτίδα για εργασιακά
Σε τρεις άξονες κινήθηκε η συζήτηση του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις. Ο πρώτος αφορούσε τις εργασιακές σχέσεις, ο δεύτερος τις συντάξεις και ένας τρίτος αφορούσε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και γενικά τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας.
Οι δύο άντρες συζήτησαν εκτενώς τη δημιουργία ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια.
Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων η ελληνική πλευρά επισήμανε το πόσο σημαντική είναι η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, δεδομένης της γενικευμένης απορρύθμισης της τελευταίας πενταετίας.
«Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι διμερές θέμα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών εργασιακών σχέσεων» είπε ο κ. Κατρούγκαλος στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.
Επίσης έγινε γνωστό ότι συμφώνησαν οι συντονιστές όλων των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο να συσταθεί μια επιτροπή Παρακολούθησης της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα παρακολουθεί μαζί με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας τις διαπραγματεύσεις επί του θέματος αυτού.

Επιμένει σε μείωση εισφορών

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα αύξησης των εργοδοτικών εισφορών ως μέρος της λύσης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Ομως σταθερή συνιστώσα αποτελεί και για τους δανειστές μας η απόρριψη αυτών των σχεδιασμών.
Σύμφωνα λοιπόν με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη την οποία προσκυνούν οι εκπρόσωποι όλων των θεσμών που συνδιαλέγονται μαζί μας, η αύξηση αυτή είναι αντιαναπτυξιακή αφού προσθέτει βάρη στις επιχειρήσεις και ως εκ τούτου αφαιρεί από αυτές τη δυνατότητα πρόσληψης απασχολουμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες δε, τις ίδιες απόψεις εξέφρασε στον κ. Κατρούγκαλο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν όταν ετέθη υπόψη του η άποψη αυτή της κυβέρνησης. Το γεγονός βέβαια ότι ουδεμία αύξηση στην απασχόληση διαπιστώσαμε όταν μειώθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές δεν παίζει κανένα ρόλο για τους ιέρακες του νεοφιλελευθερισμού.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *