Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Τα κύματα δεν ξεβράζουν στις ακτές μας μόνο σορούς ανθρώπων, αλλά τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό


Απαντώντας στην τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός αποκρύπτει "σοβαρές πτυχές των όσων συμφωνήθηκαν" με τους εταίρους για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα την Βουλής.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βαθιά θλίψη του και την απέραντη οδύνη για την τραγωδία στις θάλασσες του Αιγαίου.
Επεσήμανε δε πως "Υπάρχουν ευθύνες για αυτό το δράμα και τις πολεμικές επεμβάσεις που την προκαλούν".
Επιτέθηκε επί της ουσίας σε διάφορους εταίρους λέγοντας: "Αισθάνομαι ντροπή ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας και για τις ευθύνες της Ευρώπης και για το επίπεδο της συζήτησης για το Προσφυγικό" πρόσθεσε δε πως "Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Αυτό το όραμα πεθαίνει σήμερα με τα νέα τείχη και τα συρματοπλέγματα".
Στη συνέχεια εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς το προσωπικό του λιμενικού, που καθημερινά ζώσουν ζωές στο Αιγαίο: "Τα συγχαρητήριά μου στους άνδρες και τις γυναίκες της ελληνικής ακτοφυλακής για το ανθρωπιστικό καθήκον της διάσωσης των ανθρώπινων ζωών", προσθέτοντας πως "πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα"
Υπενθυμίζοντας στη συνέχεια πως η Ελλάδα γνωρίζει από προσφυγιά επεσήμανε πως "Δεν επιλέγουμε να παίξουμε το ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης" τόνισε πως χρειάζεται "Ενεργητική και παρεμβατική στάση για να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη".
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στο θέμα των προσφυγικών ροών και επιτέθηκε και στη ΝΔ για τον τρόπο που χειρίστηκε το προσφυγικό θέμα επί σειρά ετών.
"Είμαστε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είμαστε μέρος της λύσης και όχι της κρίσης Εμείς δεν είμαστε ΝΔ για να χαρακτηρίσουμε τις προσφυγικές ροές, "ροές λαθρομεταναστών" που προκαλούσε η νεοεκλεγείσα μας κυβέρνηση"
Στην συνέχεια ανέφερε ότι υπήρξε η επικίνδυνη πρόταση για τη δημιουργία στρατοπέδου 50.000 στην Ελλάδα. Μια πρόταση που η ελληνική κυβέρνηση την απέκρουσε.
Τόνισε ακόμα πως "Θέση μας είναι να στηρίξουμε μια οργανωμένη διαδικασία εγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη είτε από την Τουρκία, είτε από την Ελλάδα".
"Η χώρα μας θα ζητήσει να καταδικαστεί η επιλογή των τειχών και των φραχτών για τους πρόσφυγες από χώρες της Ε.Ε. Οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και καλύτερο συντονισμό" επεσήμανε ακόμα.
Είπε δε χαρακτηριστικά: "Τις τελευταίες ημέρες τα κύματα δεν ξεβράζουν στις ακτές μας μόνο σορούς ανθρώπων, αλλά ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό".
Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης τις λογικές που θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά, απαντώντας στις αιτιάσεις που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί οικονομικό όφελος από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Πόσο, αλήθεια, εσείς κοστολογείτε μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι πέντε χρονών που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου; Και εμείς πρέπει να το πάρουμε για να το σώσουμε! Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαϊ, μία αγκαλιά ανθρώπινη, μία κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά;», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Ακούστε, δεν απευθύνομαι σε εσάς! Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους εταίρους, απευθύνομαι σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά! Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ! Ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Όποιος από εμάς εδώ είχε ανθρώπους που πέθαιναν στην αυλή του, θα διεκδικούσε να τους δώσει ένα πιάτο φαί και να τους σώσει» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους Ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι το πρόσωπο που δείχνει η Μυτιλήνη! Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά, προκειμένου να τους φωτογραφίσουνε!», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *