Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Δεοντολογία στην TV κι ας έχει καταργηθεί...

Μπορεί με την τροπολογία που πέρασε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση περιεχομένου των καναλιών ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ Νίκος Παππάς να... κατάργησε ουσιαστικά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με τη σημερινή (λειψή, είναι αλήθεια) σύνθεσή του, αλλά τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής συνεχίζουν... απτόητα το έργο τους.
Ετσι απέστειλαν σε ενώσεις καναλιών, ραδιοσταθμών, δημοσιογράφων και διαφημιστικών εταιρειών νέο Κώδικα Δεοντολογίας Ψυχαγωγικών και Επιμορφωτικών Εκπομπών σύμφωνα με όσα ορίζει η κοινοτική οδηγία 2010/13/Ε.Ε. ώστε να υποβάλουν τις απόψεις και παρατηρήσεις τους.
Πρόκειται για 11 άρθρα που αφορούν ιδιωτική και δημόσια ραδιοτηλεόραση και περιλαμβάνουν γενικές αρχές και κανόνες για: πρόσωπα που εμφανίζονται ή αναφέρονται, δυσμενείς διακρίσεις, ιδιωτική ζωή, ανηλίκους, ανακριβείς και παραπλανητικές αναφορές, τηλεπαιχνίδια, βία, εγκλήματα κ.ά.
Μπορεί ο κώδικας να αφορά ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές εκπομπές αλλά διευκρινίζεται ότι ισχύει και για μικτού περιεχομένου εκπομπές (δηλαδή και ενημερωτικές), εφόσον ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας υπερτερεί του ενημερωτικού. Σύμφωνα με τον κώδικα, πρέπει να εξασφαλίζεται η ποιοτική στάθμη των εκπομπών και να γίνονται σεβαστά το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας ακόμη και όταν ασκείται κριτική σε θεσμούς.
Να τηρούνται με προσοχή κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού της ελληνικής γλώσσας και η χρήση άλλων γλωσσών. Πρέπει επίσης να τηρούνται κανόνες ευπρέπειας και καλαισθησίας στη γλώσσα και τη συμπεριφορά και ειδικά σε εκπομπές που μεταδίδονται σε χρόνο που μπορεί να παρακολουθούν ανήλικοι.
Τα πρόσωπα που συμμετέχουν και αναφέρονται σε ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές εκπομπές πρέπει να απολαμβάνουν δίκαιη, ορθή και αξιοπρεπή συμπεριφορά. Δεν επιτρέπεται η προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της αξιοπρέπειας, ούτε η παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής καθώς και της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Η άσκηση κριτικής δεν είναι ασυμβίβαστη με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εμφανιζόμενων και αναφερόμενων προσώπων, ενώ δεν επιτρέπεται η αλλοίωση απόψεων και θέσεων με οποιονδήποτε τρόπο. Σε περίπτωση βαριάς προσβολής της αξιοπρέπειας, η τυχόν συναίνεση του παθόντος δεν αίρει τον παράνομο χαρακτήρα της προσβολής. Δεν επιτρέπονται συνεντεύξεις με άτομα, η κατάσταση των οποίων μαρτυρεί έλλειψη νηφαλιότητας.
Απαγορεύεται η παρουσίαση προσώπων με τρόπο που ενθαρρύνει τον εξευτελισμό, την κοινωνική απομόνωση ή τις δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος τους από μέρος του κοινού βάσει ιδίως του φύλου, της φυλής, της εθνικότητας, της γλώσσας, της θρησκείας, της ιδεολογίας, της ηλικίας, της ασθένειας ή αναπηρίας, του γενετήσιου προσανατολισμού ή του επαγγέλματος.
Δεν επιτρέπεται η προβολή μειωτικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών ή σεξιστικών μηνυμάτων και χαρακτηρισμών καθώς και μισαλλόδοξων θέσεων. Απαγορεύεται η καταγραφή και δημοσιοποίηση ιδιωτικών στιγμών και συνομιλιών πολιτών χωρίς την άδειά τους καθώς και η μετάδοση εικόνων οι οποίες έχουν ληφθεί χωρίς τη συναίνεσή τους.
Οσα μεταδίδονται θα πρέπει να είναι αληθή και ακριβή και να παρουσιάζονται με προσοχή και αίσθημα ευθύνης, ώστε να μη γεννάται σύγχυση στο κοινό. Ανακρίβειες και παραπλανητικές αναφορές πρέπει να αποκαθίστανται άμεσα. Δεν επιτρέπεται η χρήση παραπλανητικών σκηνοθετικών τεχνασμάτων, καθώς επίσης μεθόδων και τεχνικών που είτε απευθύνονται στο υποσυνείδητο είτε εγγίζουν τα όρια του συνειδητού.
Στον κώδικα διακρίνονται τα λεγόμενα διαγωνιστικά παιχνίδια και ξεκαθαρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύεται η συμμετοχή σε αυτά ανηλίκων και η μετάδοσή τους σε ζώνη που αυτοί παρακολουθούν. Υπάρχουν αναλυτικά όροι και προϋποθέσεις για τη μετάδοσή τους από κανάλια και ραδιόφωνα.
Η προαναγγελία και παρουσίαση οποιασδήποτε μη ειδησεογραφικής εκπομπής πρέπει να σταθμίζει την αρνητική επιρροή που μπορεί αυτή να ασκήσει στους ανηλίκους, αν προβληθεί σε χρόνο που αυτοί παρακολουθούν. Αυτές τις ώρες επίσης δεν επιτρέπονται σκηνές εξευτελιστικής και βάναυσης μεταχείρισης ανθρώπων και ζώων, βίαιης κοινωνικής αναταραχής κ.ά.
Ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές εκπομπές δεν πρέπει να έχουν περιεχόμενο που ενδέχεται να βλάψει σοβαρά τη σωματική, ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων. Απαγορεύεται ιδίως να περιέχουν σκηνές πορνογραφικές, υπερβολικής φυσικής και λεκτικής βίας.
Η συμμετοχή των ανηλίκων σε ψυχαγωγικά και επιμορφωτικά προγράμματα επιτρέπεται μόνο με τη συναίνεση των ασκούντων τη γονική τους επιμέλεια κ.ά. Στον κώδικα προβλέπονται αναλυτικά και άλλοι όροι ενώ διευκρινίζεται ότι η ισχύς του αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και καταργείται συνολικά ο Κανονισμός 2/1991 του ΕΣΡ.

Τα πράσινα και τα νόμιμα

Σε ποιον από τον ΟΤΕ TV να στείλουμε τα... συγχαρίκια μας για το στήσιμο των καμερών στην απευθείας μετάδοση του αγώνα της Ξάνθης με την ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδας; Ειδικά μία συγκεκριμένη ήταν στημένη σε τέτοιο σημείο που τα βλέπαμε όλα πράσινα.
Εκτός κι αν ήθελαν κάτι να μας πουν... Και αλήθεια, εκεί στην ΕΠΟ θα εξηγήσει κανείς πώς, ενώ έχει κριθεί παράνομη και άκυρη η σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων του Κυπέλλου, αυτοί μεταδίδονται κανονικά; Επειδή νέος διαγωνισμός δεν έχει γνωστοποιηθεί ότι έγινε, μήπως έγινε καμιά απευθείας ανάθεση;


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *