Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

"Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες διαφορές της σημερινής ανακεφαλαιοποίησης"


Tις τρεις ουσιαστικές διαφορές που έχει η σημερινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τις προηγούμενες ανέλυσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.
α)  Η παρούσα ανακεφαλαιοποίηση αντιμετωπίζει «ταυτόχρονα και παράλληλα» τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, καθώς και των «κόκκινων» δανείων. «Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οριστική αντιμετώπιση του τραπεζικού προβλήματος».
β) Τη λειτουργία των μετοχών του Δημοσίου και δημόσιου συμφέροντος, αφού στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις οι μετοχές του Δημοσίου ήταν προνομιούχες χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ σήμερα αφενός όλες οι νέες μετοχές είναι κοινές και με δικαίωμα ψήφου και αφετέρου προβλέπεται ότι οι παλαιές προνομιούχες μετοχές θα μετατραπούν σε κοινές με δικαίωμα ψήφου. «Υπάρχει μία δύσκολη εξίσωση. Είναι οι παλαιοί μέτοχοι, Δημόσιο και ιδιώτες, οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, οι ομολογιούχοι και οι νέες μετοχές του Δημοσίου. Η ισορροπία πρέπει να είναι πλήρης για να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου και να μην αποθαρρύνει τις επενδύσεις».
γ) Τη δυνατότητα για αλλαγή διοικήσεων. «Η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς πρόβλεψη για αλλαγή διοικήσεων ήταν ελληνική πρωτοτυπία. Είναι ελληνική πατέντα», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης επισημαίνοντας πως «οπουδήποτε έγινε ανακεφαλαιοποίηση άλλαξαν οι διοικήσεις, μπορεί να μην έγιναν κρατικές, αλλά άλλαξαν οι διοικήσεις». Ο νόμος προβλέπει αυστηρότερους κανόνες, είπε ο κ. Σταθάκης, τονίζοντας πάντως ότι «δεν μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους».


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *