Τις «καλές» δυνάμεις της Ευρώπης θα προσπαθήσει να πάρει μαζί του ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σε μια προσπάθεια να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, αλλά μόνο οι υψηλές επικουρικές.
Βέβαια για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να «ματώσουν» επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που θα δουν να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά περίπου 2 μονάδες σε κύρια και επικουρική ασφάλιση, ενώ οι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν τριπλασιασμό των εισφορών που καταβάλλουν.
Χθες λοιπόν μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον προεδρεύοντα υπουργό του συμβουλίου υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον ομόλογό του υπουργό Εργασίας του Λουξεμβούργου κ. Σμιτ, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για εθνική ανάγκη να μη μειωθούν άλλο οι συντάξεις.
Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση η μη μείωση των κύριων συντάξεων, δήλωσε: «Οι κύριες συντάξεις δεν μπορεί να μειωθούν άλλο. Αυτό είναι πράγματι εθνική ανάγκη, όχι μόνο εθνική γραμμή».
Στη συνάντηση ο Eλληνας υπουργός άκουσε τον κ. Σμιτ να του εκθέτει το δικό του όραμα, που είναι να ενισχύσει την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης ώστε να ισορροπήσει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη κυβερνιέται.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας του Λουξεμβούργου έχει προτείνει τη συγκρότηση ενός Eurogroup των υπουργών Εργασίας, ανάλογο δηλαδή με το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών, ακριβώς για να μην είναι μονοδιάστατη η πολιτική της Ευρωπαϊκής Eνωσης και να μη δίνει προτεραιότητα μόνο στα αμιγώς οικονομικά θέματα.
Από την πλευρά του ο κ. Σμιτ έκανε λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ωστόσο πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κοινωνική ισορροπία.
Το ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό
«Η προεδρία του Λουξεμβούργου έχει τονίσει πολλές φορές ότι πρέπει να υπάρξει έντονη κοινωνική διάσταση στην Ε.Ε. και ότι δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για οικονομία, για δημοσιονομική προσαρμογή ή και εξυγίανση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πεποίθηση του Μαξίμου ότι δεν περνά το σκληρό ασφαλιστικό με μειώσεις στις συντάξεις έφερε στο προσκήνιο το «μαλακό» σενάριο που θέλει την κυβέρνηση ουσιαστικά να ακολουθεί τα όσα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο 3 για τις συντάξεις και να μην προσδοκά την οριστική λύση του ασφαλιστικού (που σημαίνει ότι ανά 2-3 έτη θα έχουμε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για να σωθεί το σύστημα).
Ετσι, και αφού αναζητώνται 900 εκατ. ευρώ για να κλείσει η τρύπα του ασφαλιστικού για το 2016, ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει μόνο την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% (σε κύρια και επικουρική ασφάλιση) που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει (ανάλογα και με την πορεία της απασχόλησης) μέχρι και 800 εκατ. ευρώ το 2016.
Παράλληλα ο τριπλασιασμός των εισφορών των αγροτών (που μάλλον θα γίνει σε δόσεις και σε βάθος 3 ετών και όχι αυθωρεί και παραχρήμα) δίνει την απαραίτητη ανάσα στην κυβέρνηση, η οποία θα ακολουθήσει την πεπατημένη των μνημονιακών νόμων που έχουν ψηφιστεί από τους Λοβέρδο - Κουτρουμάνη το 2010.
Από την άλλη η κυβέρνηση προσδοκά να δώσει στο σύστημα χρήματα μέσω των αποκρατικοποιήσεων, της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και ενδεχομένως από έναν μελλοντικό φόρο που θα πηγαίνει στο Ταμείο του ενοποιημένου πια ασφαλιστικού συστήματος.
Παράλληλα θα παραμείνουν οι κοινωνικοί πόροι ως έχουν, δεν θα αποδίδονται όμως στα επιμέρους Ταμεία (ώστε να θεωρούνται φόροι υπέρ τρίτων) αλλά θα τους εισπράττει το κράτος και θα τους διανέμει εκείνο στους κλάδους ασφάλισης του ενός Ταμείου που θα λειτουργεί.
Ωστόσο η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έχει απορριφθεί στο παρελθόν (δηλαδή το μαρτυρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα Ιούνιο του 2015) από τους δανειστές, ενώ ακόμη και αυτή την περίοδο υπάρχουν φωνές των δανειστών που απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο ως δυνάμενο να τορπιλίσει την ανάπτυξη της οικονομίας.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου