Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Οι Βρυξέλλες θα ανοιγοκλείνουν τα σύνορα της Ε.Ε.

Η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή της για τη νέα υπηρεσία φύλαξης των συνόρωνπου θα μπορεί να αναπτύσσει τους άνδρες της στα σύνορα μιας χώρας-μέλους σε έκτακτες περιστάσεις ακόμα και παρά τις αντιρρήσεις της αρμόδιας κυβέρνησής της.
Αμφιλεγόμενο το σχέδιο, είναι το τελευταίο που παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Βερολίνου στην προσπάθεια να περιοριστεί η προσφυγική κρίση με τη συγκέντρωση εξουσιών στις Βρυξέλλες. 
Η νέα υπηρεσία που θα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Φρουρά Συνόρων και Ακτοφυλακή(European Border and Coast Guard) θα έχει 1.000 εργαζόμενους μόνιμο προσωπικό και θα μπορεί να καλεί άλλους 1.500 που θα βρίσκονται σε εφεδρεία. Θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 322 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περισσότερο από τον διπλάσιο του FRONTEX.
Η πρόταση για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες – μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά όμως γράφουν οι Financial Times αξιωματούχοι της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη την υποστήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας, δηλαδή των δύο μεγαλύτερων και ισχυρότερων χωρών.
Ως μέρους του «πακέτου» η Κομισιόν προτείνει ακόμα ένα εθελοντικό σχήμα «ανθρωπιστικής αποδοχής» στο πλαίσιο του οποίου, θεωρητικά, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα μπορούν να επανεγκατασταθούν σε «πρόθυμες» χώρες-μέλη της Ε.Ε. .
Οι αξιωματούχοι έκαναν σαφές, ωστόσο, ότι αυτό το σχήμα δεν θα εφαρμοστεί εάν η Άγκυρα δεν συνεργαστεί έτσι ώστε να ανακοπεί η προσφυγική ροή. Παρότι ο αριθμός των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά τον τελευταίο μήνα, αφίξεις 108 χιλιάδων ανθρώπων καταγράφηκαν στην Ε.Ε. μέσω αυτής της διαδρομής τον Νοέμβριο.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέφυγαν να εντοπίσουν τα πιθανά σημεία όπου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η νέα αυτή προτεινόμενη υπηρεσία (Eυρωπαϊκή Φρουρά), ωστόσο, - σχολιάζουν  οι FT- η πρόταση φαίνεται να είναι κομμένη και ραμμένη για την περίπτωση της Ελλάδας.

Πως θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις

Σύμφωνα με την πρόταση μια «ειδική πλειοψηφία» χωρών-μελών της Ε.Ε. μπορούν να ξεπεράσουν τις όποιες ελληνικές αντιρρήσεις και να αναπτύξουν τους άνδρες της νέας δύναμης ακόμη και αν η Αθήνα καταψηφίσει το σχέδιο στις Βρυξέλλες.
Οι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η παροχή τέτοιων εξουσιών σε μία ευρωπαϊκή υπηρεσία παρά τις ενστάσεις μιας κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις, αλλά επιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία τους επιτρέπει να επιβάλουν μία τέτοια απόφαση και ότι η χώρα η οποία αντιμετωπίζει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα είναι νομικά δεσμευμένη για να συμμορφωθεί με αυτό.
«Είναι η νόμιμη υποχρέωση μιας χώρας-μέλους να εφαρμόσει την απόφαση» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος «και αν δεν συνεργαστεί θα έχουμε πράγματι ένα πρακτικό πρόβλημα, αλλά υποθέτουμε ότι θα υπάρχει συνεργασία».
Σύμφωνα με την περίληψη της πρότασης που υιοθέτησε σήμερα η Κομισιόν, στην εβδομαδιαία συνάντηση, η ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης θα συμβεί μόνο σε «επείγουσες καταστάσεις», όπως στη διάρκεια μιας «δυσανάλογης αύξησης της πίεσης» στα εξωτερικά σύνορα μιας χώρας «όπου η εθνική υπηρεσία φύλαξης συνόρων δεν είναι σε θέση να τη διαχειριστεί».
Στην αρχή η ευρωπαϊκή υπηρεσία θα πιέσει την εν λόγω χώρα να αναλάβει «διορθωτική δράση» από μόνη της ή σε κοινή επιχείρηση με άλλους. Αλλά εάν τα προβλήματα συνεχίζονται οι Βρυξέλλες θα εκδίδουν οδηγία για την ανάπτυξη των ανδρών της νέας δύναμης. Η οδηγία στη συνέχεια θα κατατίθεται σε μια τεχνική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους και των 28 χωρών και η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να την εγκρίνει για να εφαρμοστεί, αλλά μόνο υπό το καθεστώς της ειδικής πλειοψηφίας 

Συστηματικοί έλεγχοι και για τους Ευρωπαίους 

Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια). 
Παράλληλα θα γίνεται ταυτοποίηση των βιομετρικών στοιχείων των επιβατών με βάσεις δεδομένων, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, η βάση δεδομένων της Interpol για απωλεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα και αντίστοιχα εθνικά συστήματα πληροφοριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα άτομα που εισέρχονται στην Ε.Ε.δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι υποχρεωτικοί από και προς τρίτες χώρες.
Παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανςδήλωσε: «Σ’ ένα χώρο ελεύθερης μετακίνησης χωρίς εσωτερικά σύνορα, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης πρέπει να γίνει κοινή ευθύνη. Η προσφυγική κρίση ανέδειξε σαφείς αδυναμίες και κενά στον υπάρχοντα μηχανισμό φύλαξης των συνόρων».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής θα ενισχύσει την ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες και θα βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων. «Σήμερα δημιουργούμε περισσότερη Ευρώπη, για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, για την αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου γι αυτούς που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος.

Επεμβάσεις του FRONTEX και εκτός Ε.Ε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, σημείωσε ότι η FRONTEX θα είναι δυνατό να αναλαμβάνει δράση και σε χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. .
Ο Άσελμπορν σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην Σερβία και την ΠΓΔΜ και πως «δεν ήταν εφικτό να στείλουμε τη Frontex να βοηθήσει εκεί, αλλά τώρα αυτό θα γίνει εφικτό».
Εκτίμησε, ακόμη, ότι η Frontex θα είναι επιφορτισμένη με την διαδικασία απελάσεωνώστε να την κάνει πιο αποτελεσματική. 
Τόνισε ότι η ζώνη Σένγκεν θα μπορέσει να επιβιώσει μόνο εάν προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. 
«Δεν θα μας στέλνουν οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι τους ανθρώπους για τους συνοριακούς ελέγχους - αυτό πρέπει να το κάνουν οι Ευρωπαίοι. Και λέω ότι οι χώρες χωρίς εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να εμπλακούν περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά.

Μίνι σύνοδος με Τουρκία την Πέμπτη

Σημειωτέον ότι την Πέμπτη οκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε., υπό την Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, κυρίως για το ακανθώδες θέμα της επανεγκατάστασης στα εδάφη τους των προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.
Η Τουρκία, που θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Αχμέτ Νταβούτογλου, θα λάβει μέρος σε αυτή τη μίνι σύνοδο κορυφής μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, καθώς και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 στην αυστριακή αντιπροσωπεία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αυστριακός εκπρόσωπος.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *