Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ο Βαρουφάκης είχε προβλέψει το λουκέτο στις τράπεζες και τα capital controls (βίντεο)



Αίσθηση προκαλεί τις τελευταίες ώρες το βίντεο από το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Πολ Μέισον στο οποίο μιλά ο Γιάνης Βαρουφάκης και ουσιαστικά λέει ότι είχε προβλέψει το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών εκείνες τις δραματικές ώρες του Ιουνίου.
Σαν άλλος... Αγιος Παϊσιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει τις δραματικές ώρες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα στις 26 Ιουνίου. Λέει λοιπόν ότι περίμενε να κατεβάσουν ρολά οι τράπεζες τη Δευτέρα, αλλά τελικά έπεσε έξω μία ημέρα αφού έκλεισαν την Τρίτη
Ακριβώς μια εβδομάδα πριν από εκείνη τη νύχτα όταν ο κ. Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα αιφνιδιάζοντας τους πάντες, μια κίνηση με όλες τις γνωστές δραματικές επιπτώσεις που είχε, ο κ. Βαρουφάκης είχε μιλήσει στην εκπομπή του Πολ Μέισον στο Chanel 4, ένα ντοκιμαντέρ το οποίο προβάλλεται τώρα. 
«Η υποψία μου είναι ότι θα μας δώσουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να δεχθούμε. Και κατά συνέπεια θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής», λέει στην αρχή της εκπομπής-ντοκιμαντέρ ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Είστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τον ρωτά ο Μέισον. «Φυσικά και όχι. Κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος για τον Αρμαγεδδώνα» απάντησε ο τότε υπουργός Οικονομικών. 



Ο Γιάνης Βαρουφάκης, θέλησε να απαντήσει στη δημοσιοποίηση του βίντεο και κάνοντας ακριβώς αυτό που ξέρει να κάνει πάντα καλά, δηλαδή να ρίχνει αλλού τις ευθύνες και να παρουσιάζει τον εαυτό του ως «σταυροφόρο» αντέδρασε μέσω twitter: «Η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες στο πλαίσιο πραξικοπήματος. Η αγωνία των τροϊκανών (εξ&εσ) να μου χρεώσουν το κλείσιμο τους με τιμά ιδιαίτερα».
Ομως, η... αποκάλυψή του για το κλείσιμο των τραπεζών μία εβδομάδα και πλέον πριν αυτές βάλουν λουκέτο μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους, και οι δύο ενέχουν σοβαρότατες ευθύνες τόσο γι' αυτόν όσο και για την κυβέρνηση.
Ο πρώτος είναι ότι δεν γνώριζε τις συνέπειες της πολιτικής του. Ο δεύτερος είναι ότι γνώριζε και επεδίωξε κάτι τέτοιο. Οι καταστροφικές επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών που ακολούθησαν, και τα capital controls που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και κόστισαν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι οι ευθύνες θα πρέπει κάποτε να αναζητηθούν. Γιατί εδώ δεν ισχύει το πασίγνωστο πλέον «ένοχος ή βλαξ».


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *