Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Αναγκαίο ένα καλομελετημένο plan B – Μια ρηξικέλευθη πρόταση από την Ελλάδα στην ΕΕ


Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με το μακελειό στο Παρίσι, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία διαμορφώνουν ένα παντελώς νέο σκηνικό στην Ευρώπη, η δυναμική του οποίου είναι φοβική, απομονωτική και αντιευρωπαϊκή. 
Η νίκη του Front National στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία στις 6 από τις 13 περιφέρειες, το «όχι» των Δανών στην εκχώρηση του εσωτερικού δικαίου της χώρας στις Βρυξέλλες και το δημοψήφισμα στη Καταλονία, ακόμη και η επέκταση της πιστωτικής χαλάρωσης (QE) του Μάριο Ντράγκι είναι εκφάνσεις  της σύγχυσης και της αμηχανίας της ευδαίμονος Ευρώπης μπροστά σε μια πολυδιάστατη κρίση που δεν φαίνεται πια ότι μπορεί να ελεγχθεί χωρίς την καταβολή πραγματικού κόστους.
Την φοβία και την αμηχανία αυτή που εκδηλώνεται στην Ευρώπη με αυταρχισμό, βίωσε αυτές τις μέρες η Ελλάδα με τις απειλές για την αποπομπή της χώρας μας για δύο χρόνια από την συνθήκη Schengen. Οι απειλές ήταν πραγματικές και ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να κάνει παραχωρήσεις από τις θέσεις του για την Frontex και τους ελέγχους για να αποφευχθεί η αποπομπή, η οποία θα προκαλούσε -πιθανότατα- την πτώση της κυβέρνησης. Το τραύμα αυτής της περιπέτειας όμως δεν επουλώθηκε με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για το θέμα. (ΣΣ: Το επιχείρημα των διαπλεκόμενων media και δημοσιογράφων έχει εξαντλήσει προ πολλού την ισχύ του, ακόμη και όταν είναι αληθές σε πολλές περιπτώσεις). Άλλωστε, η Frontex στην ουσία θα διαλέγει ποιοι πρόσφυγες κάνουν για την Ευρώπη και ποιους θα αφήνουν εδώ…
Από τα παραπάνω, αλλά και μια σειρά από άλλες κρίσιμες εξελίξεις θέτουν επιτακτικά την ανάγκη για μια ελληνική παρέμβαση στην Ευρώπη στο προσφυγικό/μεταναστατευτικό πρόβλημα, καθώς η προοπτική του εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών στη χώρα μας αρχίζει να γίνεται ορατή. Το Πακιστάν μας επέστρεψε 30 Πακιστανούς που επιχειρήσαμε να επαναπατρίσουμε, τουρκική ακταιωρός καταβυθίζει σκάφος με 35 άτομα που … αγνοούνται, μετά το κλείσιμο των συνόρων των Σκοπίων φέρνουμε στην Αθήνα τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, ενώ προηγήθηκαν «μάχες» μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Δεν ξέρουμε πόσο καλά θα τα καταφέρει η Frontex, αλλά το πρόβλημα θα έχει συνέχεια με νέες ροές.
Οι ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό, όπως διατυπώθηκαν στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (28.11.2015) είναι σωστές και πρέπει να παραμείνουν η βάση της πολιτικής μας, όμως σε μεγάλο βαθμό, πολλά, αν όχι όλα, εξαρτώνται από την Τουρκία και πως αυτή θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.
Ο αλαζονικός πρόεδρος Ερντογάν, εκεί που απομονώθηκε λόγω της υπεραντίδρασής του με την κατάρριψη των ρωσικών μαχητικών αεροπλάνων με κίνδυνο να προκαλέσει ακόμη και πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας (που κανείς δεν διανοείται), βρίσκει διέξοδο στο προσφυγικό για να εξισορροπήσει τις όποιες απώλειες, αλλά και να ξαναγίνει συνομιλητής με την ΕΕ με την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.  Συνεπώς, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα είναι μια κινούμενη άμμος…
Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να σταθμιστούν εγκαίρως  οι εξελίξεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις και οι προθέσεις των παικτών, καθώς στα ανοιχτά της Συρίας έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ναυτικές δυνάμεις, η Τουρκία απειλεί το Ιράν, το Ιράκ ζητά την άμεση αποχώρηση των 6000 Τούρκων στρατιωτών που 30 χλμ από τη Μοσούλη, η Ρωσία οργώνει με βόμβες τις περιοχές των τζιχαντιστών και όλα δείχνουν πως μπορεί να υπάρξει ένα γενικευμένος πόλεμος στην περιοχή. Σε τρία κείμενά μας, ήδη από τον Ιούνιο επισημαίναμε τους γεωστρατηγικούς και τους γεωοικονομικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό που θα περιλαμβάνει τον διαμελισμό της Συρίας, και πιθανώς του Ιράκ. Έτσι, αργά ή γρήγορα μπορεί να δούμε να καταφθάνει στις ελληνικές ακτές μεταξύ άλλων και ένα  κύμα τζιχαντιστών προσφύγων (ο Ερντογάν προ μηνός άνοιγε τα σύνορα για να περνάνε οι βομβαρδισμένοι από τους Ρώσους τζιχαντιστές…).
Μόνιμη εγκατάσταση 2 εκατ. Σύριων
Η πρόταση που ακολουθεί ενδεχομένως να μπορούσε να διερευνηθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η πρόταση αυτή αποτελεί σύμπτωση ορισμένων προσωπικών μου σκέψεων, αλλά και προβληματισμών ανώτερων διοικητικών στελεχών του ιδιωτικού τομέα.
·         Η Ελλάδα αποδέχεται τη μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα 2 (δύο) εκατομμυρίων προσφύγων από την Συρία, δικιάς της επιλογής (και με την συνδρομή των υπηρεσιών των ΗΠΑ, των μεγάλων χωρών της Ευρώπης και ίσως του ΝΑΤΟ) με την συναίνεση των ίδιων των προσώπων και την απόλυτη φραγή των συνόρων της με την συνδρομή της Frontex υπό Έλληνα στρατηγό ή ναύαρχο.
·          Έναντι αυτών ζητά: 1) άμεση μείωση κατά 50% του χρέους (και ρύθμιση του υπολοίπου), 2) χαλάρωση των δημοσιονομικών πιέσεων και άμεση κατάργηση των capital control και συμμετοχή στο QE (πιστωτική χαλάρωση) και 3) την καταβολή ενίσχυσης 50 δισ. ευρώ για την δημιουργία 8-10 Ζωνών Ελεύθερου Εμπορίου και 10 δορυφορικών πόλεων για την εγκατάσταση των προσφύγων.
Στις 10 free trade zones θα δημιουργηθούν σε τοποθεσίες ελληνικής επιλογής με κριτήρια την μεταφορική διευκόλυνση και τις εξαγωγές, αλλά και με όρους εθνικής ασφάλειας. Σε αυτές θα μπορούν να εγκαταστήσουν την παραγωγή τους ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με φόρο 8-10%. Η διάρκεια ισχύος του καθεστώτος θα είναι για 25 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης με νέους όρους.
Για την κατασκευή των ΖΕΕ και των δορυφορικών πόλεων που θα κατασκευαστούν με βάση μελέτες που θα αποφεύγουν την γκετοποίηση. Οι δορυφορικές πόλεις θα περιλαμβάνουν και τμήματα υπαρκτών πόλεων που θα ανασκευαστούν, αναπαλαιωθούν και θα επεκταθούν. Για τα έργα αυτά θα εργαστούν οι Σύριοι πρόσφυγες και Έλληνες φυσικά, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι, ώστε τα έργα και οι υποδομές να γίνουν γρήγορα,  με ασφάλιση (υγείας και συνταξιοδότησης) στο ελληνικό σύστημα. Παράλληλα, με την δημιουργία αυτών των βιομηχανικών περιοχών και πόλεων, θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των νέων κατοίκων της χώρας μας, στην ελληνική γλώσσα, θεσμούς και ήθη, ώστε να είναι σεβαστά, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι Σύριοι πρόσφυγες διατηρούν δικαίωμα στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και της εθνοτικής τους ταυτότητας. Μετά από 5 χρόνια και με βάση μια πιστοποίηση ορκίζονται στο Ελληνικό Σύνταγμα και γίνονται Έλληνες πολίτες.
Σημειωτέον ότι οι Σύριοι προέρχονται από μια κοσμική χώρα, και είναι κυρίως σουνίτες (74%), αλεβίτες (16%) και Χριστιανοί (10%). Η μεσογειακή μας συνάφεια τους καθιστά οικείους και ο ελληνικός ανθρωπισμός, σε συνδυασμό με την ελληνοποιητική δεινότητα του τόπου, θα δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα πρόσμειξη που θα λύσει πολλά εθνικά ζητήματα (δημογραφικό, ασφαλιστικό, αναπτυξιακό κλπ) που δεν χρειάζεται εδώ να αναλυθούν, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό προφανή. Τα πολλαπλασιαστικά φαινόμενα που θα προκαλέσει ένα τέτοιο εγχείρημα στην οικονομία, την άμυνα της χώρας και στο διεθνές της κύρος θα είναι σημαντικά.
Η πρόταση αυτή δεν έχει πίσω της καμία επεξεργασία, αλλά αποτελεί μια ιδέα στο αδιέξοδο στο οποίο περιέρχεται η χώρα μας. Θα μπορούσε να είναι και μια απάντηση στην έκθεση της Γερμανικής Πρεσβείας που διαβλέπει καθυστέρηση της αξιολόγησης επειδή δεν είναι ακόμη έτοιμο το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, καθώς «η χώρα είναι πρακτικά ακυβέρνητη».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *