Του Γιάννη Παντελάκη
Σε μια τυχαία συνάντηση με κυβερνητικό στέλεχος, το ρώτησα τι θα συμβεί με το ασφαλιστικό. «Δεν θα γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις», ήταν η κατηγορηματική του απάντηση. Ναι, αλλά οι δανειστές δεν έχουν την ίδια άποψη, είπα. «Ας λένε ό,τι θέλουν, ας μας ρίξουν για το ασφαλιστικό, δεν κάνουμε πίσω», η νέα απάντηση του στην οποία πρόσθεσε πως οι πολιτικές συγκυρίες, ιδιαίτερα στον Νότο της Ευρώπης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) βοηθάνε ώστε οι δανειστές να υποχωρήσουν.
Με δυο λόγια, περιμένουν να αθροιστούν οι εξελίξεις από τον Ευρωπαϊκό Νότο και κατά κάποιο τρόπο αυτές να αποτελέσουν ανάχωμα στην περικοπή συντάξεων στην Ελλάδα. Αν σας φαίνεται πειστικό σενάριο, εντάξει, εμένα λόγος δεν μου πέφτει. Πάντως, όταν τον ρώτησα για τις επικουρικές, μου είπε πως «κακώς μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές γιατί είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, δεν μετέχει το κράτος». Σκέφτηκα να του πω διάφορα, όπως ότι στο τραπέζι το θέμα των επικουρικών το βάζουν οι συνάδελφοί του υπουργοί, αλλά δεν είπα τίποτα. Αντάλλασε συνέχεια μηνύματα με το κινητό, δεν ήθελα να τον ενοχλήσω άλλο.
Αν κάποιος έχει την υπομονή να διαβάσει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το ασφαλιστικό- το πιο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να διαχειριστούν- θα απορήσει. Όχι για την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν ένα κοστολογημένο ολοκληρωμένο σχέδιο απέναντι στους δανειστές, αλλά για το πόσο διαφορετικές εκτιμήσεις κάνουν. Κάθε ένας, έχει και μια άλλη πρόταση, ιδέα και εκτίμηση. Η λογική «απόψε αυτοσχεδιάζουμε», σε απόλυτη ανάπτυξη. Κάθε συνταξιούχος που περιμένει μια απάντηση στις ανησυχίες του, έχει κάθε λόγο να αισθάνονται περισσότερο ανασφαλής από κάθε άλλη φορά…
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος «γιατί αλλιώς, σε πέντε χρόνια δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις». Υπάρχει ωστόσο και ο Νεφελούδης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας που υποτίθεται ασχολείται με το ίδιο ζήτημα. Οι δικές του εκτιμήσεις λένε πως «Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό, σε ένα χρόνο το αργότερο δεν θα μπορούμε να δώσουμε συντάξεις» ! Σ’ ένα χρόνο; Σε πέντε χρόνια; Τι ισχύει τελικά;
Δεν ισχύει τίποτα, γιατί απλά ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν. Όπως δεν γνωρίζει και ο Κατρούγκαλος το υπουργείο του οποίου για δυο μήνες τώρα μας δίνει και διαφορετική απάντηση για τα σχέδιά του. Οι επικουρικές θα μειωθούν, αλλά οι κύριες όχι. Θα μειωθούν και οι κύριες με επαναϋπολογισμό των συντάξεων που δίνονται. Δεν θα γίνει επαναϋπολογισμός γιατί είναι τεχνικά αδύνατο. Θα γίνουν οριζόντιες περικοπές, δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές. Τελικά, δεν θα γίνει καμμία μείωση των συντάξεων, ούτε των κύριων, ούτε των επικουρικών. Αυτό το τελευταίο σενάριο, είναι και το πιο ανησυχητικό για τις συντάξεις. Όσες φορές διαβεβαίωσαν πως δεν θα συμβεί κάτι, συνέβη!
Ανάλογα πολλά, είναι και τα σενάρια εξεύρεσης των πόρων που χρειάζονται για το ασφαλιστικό. Διοχετεύεται πως θα αυξηθούν οι εισφορές, θα φορολογηθούν οι τραπεζικές συναλλαγές, θα βρεθούν χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις, θα περιμένουν έσοδα από την αξιοποίηση φυσικών πόρων, θα, θα... Αμφιβάλλω, αν ξέρουν τι κάνουν…
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου