Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ποντάρεις στον Καμμένο; Πεταμένα λεφτά…



Μπορεί να είναι θυμωμένος και συγχυσμένος και αυτό να τον καθιστά απρόβλεπτο, αλλά ξέρει ότι είναι ξεδοντιασμένος και άοπλος. Εχει υποστεί δύο ήττες, γιατί να υποστεί και τρίτη και να μείνει αρχηγός χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα;


Πότε (φεύγει ή) πέφτει πρόωρα μια κυβέρνηση; Σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι να το θέλει η ίδια, για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όταν θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία να ανανεώσει -και να ισχυροποιήσει- τη θητεία της (έγινε το 1996 με την πρώτη κυβέρνηση Σημίτη). Η δεύτερη περίπτωση είναι να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή μας ενδιαφέρει σήμερα. 

Για να μην υπάρχει σύγχυση, ας κάνουμε το διαχωρισμό:   

1.Επίκειται η ψηφοφορία για την κύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή, όμως, δεν είναι ψηφοφορία που ρίχνει, δίχως άλλο, την κυβέρνηση. Η Συνθήκη μπορεί να κυρωθεί και με απλή πλειοψηφία. Επειδή, όμως, η κυβέρνηση έχει πει ότι θα την κυρώσει με απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών, η ψηφοφορία μπορεί να συνδέεται με την τύχη της. Αν δεν πάρει 151, δεν μπορεί να σταθεί. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Ελάχιστα πιθανό έως απίθανο, αν δεν έλθουν τα πάνω κάτω. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (συν η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα), προστίθενται τουλάχιστον δύο των ΑΝΕΛ και τέσσερις του Ποταμιού, με βάση τις δημόσιες δηλώσεις. Αλλωστε, πολύ χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι κανείς δεν του έχει ζητήσει να μην ψηφίσει την Συμφωνία. Και αυτό κάτι δείχνει για τις βαθύτερες επιδιώξεις της αντιπολίτευσης. 

2.Αν περάσει η Συμφωνία, η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπάνω, για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την υποστήριξη της Βουλής (είναι η περίφημη Δεδηλωμένη, αν και όρος αυτός είναι ορθός μόνο όταν σχηματίζεται μια κυβέρνηση, οπότε ο υποψήφιος Πρωθυπουργός πρέπει να αποδείξει ο ίδιος ότι διαθέτει 151 ψήφους). Η ΝΔ, η οποία πρέπει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, χρειάζεται 151 βουλευτές να την ψηφίσουν. Σχεδόν απίθανο. Ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν θα συμπλεύσει με την ΝΔ. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Θεωρητικά ναι. Μέχρι τώρα έχει κάνει πρωτοφανείς κωλοτούμπες, ουδείς θα ξαφνιαστεί αν κάνει ακόμα μία. Επειδή βλέπει ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μπορεί να γίνει απρόβλεπτος και να θελήσει να εκδικηθεί τον συνεταίρο του Αλέξη Τσίπρα, ρίχνοντας την κυβέρνηση. Μπορεί; Όχι! Υπουργοί και βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα τον ακολουθήσουν. Θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Και τότε θα κινδυνεύσει να μείνει αρχηγός χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα(οι ΑΝΕΛ έχουν σήμερα εφτά βουλευτές, αν χάσουν τρεις-θεωρείται βέβαιο- ο κ. Καμμένος τα χάνει όλα). Δεν θα μπορεί να τους διαγράψει, όπως δεν διέγραψε ο κ. Λεβέντης τον βουλευτή Σαρίδη (ψήφισε τον Προϋπολογισμό), για να μη μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Μπορεί ο κ. Καμμένος να είναι θυμωμένος και συγχυσμένος και αυτό να τον καθιστά απρόβλεπτο, αλλά γνωρίζει ότι είναι ξεδοντιασμένος και άοπλος. Εχει υποστεί μέχρι τώρα δύο ήττες. Την πρώτη όταν δεν κατάφερε να αποτρέψει την υπογραφή της Συμφωνίας. Τη δεύτερη θα την υποστεί -πιθανότατα- σε λίγες μέρες, όταν η Συμφωνία θα περάσει οριστικά από την Βουλή των Σκοπίων και αμέσως μετά θα έλθει στην ελληνική Βουλή. Θα αντέξει τρίτη -και καθοριστική- ήττα με το να επιχειρήσει ρίξει την κυβέρνηση και να αποτύχει; Γιατί να ρίξει γροθιά στο μαχαίρι, όταν ξέρει ότι θα χάσει μόνο το δικό του χέρι; 

Συμπέρασμα; Οσοι ποντάρουν -και αυτή τη φορά- τα λεφτά τους στον Καμμένο, θα τα χάσουν. Γιατί ο ίδιος είναι πλέον καμένο χαρτί. Και γνωρίζει καλά ότι, στην κατάσταση που βρίσκεται, τον σώζει μόνο ο κανόνας που λέει «αν δεν έχεις καλά χαρτιά, σημασία έχει να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο». Για να μην καταστραφεί προώρως, τελείως και εντελώς.  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *