Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Η «τρικυμία» της Γεννηματά



γράφει η Λώρη Κέζα


Θα μπορούσε να είναι νούμερο επιθεώρησης. Θα μπορούσε να είναι στιχομυθία σε έργο του Ιονέσκο. Θα μπορούσε να είναι κουβεντούλα στον καφενέ στα Δυο Χωριά. 

Κι όμως. Είναι δήλωση πολιτικού αρχηγού που πήρε ένα κόμμα με χαμηλά ποσοστά και το οδηγεί με αποφασιστικές κινήσεις εκτός Κοινοβουλίου. Αναφερόμαστε σε τηλεοπτική δήλωση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Φώφη Γεννηματά κάνει τα πάντα ώστε να είναι ασαφής, σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί να πάρει μια αρχηγική απόφαση, να πει ανοιχτά ότι αν κάποιος παραβεί τις κομματικές οδηγίες, θα διαγραφεί. 

Καταλαβαίνουμε. Η πειθαρχία και οι ποινές λειτουργούν α λ καρτ. Δεν θα τολμήσει να διαγράψει τον τρίτο πρωθυπουργό της δυναστείας των Παπανδρέου. Αυτό έλειπε, να χάσει τους πιο πιστούς αυλικούς. Από την άλλη δεν έχει τα θάρρος να επιτρέψει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Η πολλή δημοκρατία βλάπτει το Κίνημα Αλλαγής. 

Ας δούμε επακριβώς τι είπε, μέσα σε λίγα λεπτά, αναιρώντας τον εαυτό της. «Η συνείδηση των στελεχών είναι σημαντικότερη από την πειθαρχία». «Η κοινή βούληση να συνεχίσουμε μαζί είναι μεγαλύτερο θέμα από το να επιβάλλω την άποψή μου στους βουλευτές»  


Συμπλήρωσε: «Προφανώς και θα υπάρξουν συνέπειες, όλοι κρινόμαστε». 

Υπάρχει νόημα; Λέει στους βουλευτές της ότι είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά συνείδηση αλλά, αν η δική τους συνείδηση δεν ταυτίζεται με τη δική της, τότε θα τους διαγράψει. Εκτός αν εννοεί ως «συνέπειες» ότι θα τους κάνει μούτρα και θα χτυπάει το πόδι στο δάπεδο όπως κάνουν τα παιδιά που τους χαλούν το χατίρι. 

Το επί της ουσίας βεβαίως είναι το πιο σημαντικό. Η Φώφη Γεννηματά είναι αντισύριζα_ τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω. Είναι ενάντια σε όποια συμφωνία προκαταβολικά. Έτσι πολιτεύεται, βάζοντας τον εαυτό της απέναντι από την κυβέρνηση, επικρίνοντας καθημερινά τα πάντα, χωρίς να αρθρώνει τις δικές της προτάσεις. Μήπως υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για το Μακεδονικό από το Κίνημα Αλλαγής; Όχι. Προτιμά να παραμείνει ανοιχτό το εθνικό θέμα παρά να συμβάλει στην επίλυσή του. Δεν έκανε καμία εποικοδομητική πρόταση, απλά επέμενε στο όχι, όχι. 

Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε αν οι βουλευτές της θα πειθαρχήσουν ή αν θα πειθαρχήσουν.







0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *